Jak vás to napadlo?

Dlouho jsem hledal správnou lokalitu ke svému bydlení. Vždycky bylo mým cílem přestěhovat se na hory, ale už před dvěma lety bylo vlastně nemožné tam něco za normální peníze sehnat. Tak jsem hledal alternativu, jak se na ně dostat.

Jednou z alternativ je tiny house, ale žádný se vám nelíbil, tak jste si nakreslil vlastní?

Jezdil jsem, hledal dodavatele, ale nesplňovalo to moje požadavky, aby to bylo dostatečně přírodní.

Fotogalerie
26 fotografií

Tak jste ho navrhl sám. Co měl splňovat, co tu muselo být?

Pro mě bylo důležité velké schodiště. Kvůli mému psovi, aby se dostal nahoru do postele. Takže i když jsme v malém domečku, celá základní črta se nesla kolem toho pohodlného schodiště. Pak samozřejmě bylo důležité být nezávislý na zdrojích, na elektřině, vodě, to byl další hlavní bod. A poslední pro mě bylo, aby to bylo tvořeno přírodními materiály, proto tady máme ovčí vlnu, břízové překližky…

Ta ovčí vlna je použitá na izolaci, jak velkou zimu zvládne?

Snese veškerou českou zimu, máme tu systém rekuperačních jednotek a topení, takže během chvilky je tu teplo, i když je venku mínus 20 stupňů.

I nosnost střechy je připravena na sníh, když napadne?

Ano, projektoval to statik, takže to má to statický posudek. Nemusíte se tak na českých horách bát domek kdekoli postavit, i když má plochou střechu.

Pojďme si bydlení projít, vstoupíme a jsme v obýváku.

Je tu sezení i gauč, který se dá roztáhnout a vyspí se tu návštěva nebo děti, rodiče mají ložnici nahoře. Jsou tu i krbová kamna s izolovanými kouřovody, takže i v dřevěném domečku jsou bezpečná.

Jak jste vybavil kuchyň?

Standardně, je tam lednička i trouba. Prostě všechno, co člověk potřebuje.

Šokovalo mě, že je ve skříni i sušák.

To nás napadlo tak, že je tam schovaná karma. Měly před ní být poličky, ale od ní jde teplo, tak jsme tam udělali sušák, protože když přijdete na horách v zimě domů, tak se to rozhodně bude hodit.

Vedle je prostor, kam by se určitě vešla pračka.

A přesně tak jsme to mysleli. Menší pračka se tam vejde.

V koupelně je luxusní baterie a vypadá to tam, jak v hotelu.

My dost lpíme na tom, abychom nešetřili na materiálech. Ten domeček musí být kvalitně odvedená práce.

Když tu budu chtít opravdu bydlet a nebudu ho využívat jako chatu, kam se mi vejdou věci?

V celém schodišti a uličce pod ním se skrývají úložné prostory, pod gaučem jsou další a pro všechny osobní věci a oblečení máte tři skříně za postelí.

Teď jsme v garsonce, budete vyvíjet i větší verzi?

Jasně, už pracujeme na o metr delší verzi. Jsme limitováni váhou do 3,5 tuny, aby se to dalo vézt za autem, ale odlehčujeme a do budoucna chceme mít i modulární systém. Aby šly dát dva vedle sebe, propojíte dveřmi a máte 2+kk.

Mně se líbí, že můžu půl roku bydlet na horách a půl roku u rybníka.

Anebo na rybníce. Přicházíme totiž s možností houseboatu, jen to zvednete z přívěsu a dáte na pontony a prakticky můžete na večeři pod Karlův most.

Teď se musím zeptat, proč tu tedy nebydlíte?

Já se zaláskoval a teď se sem nevejdeme. Ale dřív nebo později tu bydlet budu. V té větší verzi. Taky plánujeme udělat vesnici z těchto domečků. Pro lidi, kteří hledají jinou formu bydlení.