Co je to vlastně makramé? Tato technika připomíná háčkování a hezky česky se jí říká drhání. Je velmi jednoduchá, protože k ní nepotřebujete žádné náčiní. Základem jsou jen provázky, které se ručně splétají do různých uzlů, z nichž následně vznikají ozdobné geometrické vzory a ornamenty.

Jde o jednu z nejstarších textilních technik. V průběhu staletí se technika vyvíjela, procházela mnoha kulturami, a obohatila se tak o různé formy uzlů i o různé ozdobné prvky. S rozšířením hnutí hippies se dostala na výsluní, stala se součástí bohémské kultury květinových dětí, a následně tak i módních a interiérových trendů 70. let 20. století.

Fotogalerie
36 fotografií

Široké možnosti

Nyní se opět vrací. Předměty zhotovené touto technikou se totiž trefily hned do dvou aktuálních velkých trendů, a těmi jsou interiérový styl boho a obliba vlastnoručně zhotovených výrobků, tedy toho, co označujeme anglickou zkratkou DIY (Do It Yourself). Prostřednictvím makramé neboli drhání se dá vyrobit celá řada bytových doplňků a dekorací: od povlaků na polštáře a držáků na květináče přes dekorace na stěnu, ozdobné lapače snů a stínidla svítidel až po náročné textilní houpačky, sítě a závěsná křesla.