Při zařizování venkovního prostoru je na místě brát v potaz jeho specifika, ale jinak můžete k tomuto procesu přistupovat úplně stejně jako u jídelny či obýváku. Stejně jako v případě interiéru, i venku platí, že kouzlo dělají doplňky. Vybrali jsme pro vás pár kousků, o nichž si myslíme, že budou slušet každému venkovnímu sezení, relax koutku či „šlofíkárně“. Jaké to jsou?

Venkovní koberec

V poslední době se s nimi roztrhl pytel a je to skvělá zpráva! Tenhle nenápadný detail váš balkon či zahradní zákoutí náramně zútulní a dodá mu šmrnc. Nebojte se jednotlivé kousky vrstvit a pracovat i s různými strukturami a tvary. Dáváte-li přednost praktičnosti, sáhněte po umělých kobercích z polypropylenu, které mohou zůstat trvale venku. Pokud nedáte dopustit na přírodní materiály, podložte se jutou. Jen pozor na déšť! Raději ho přikryjte plachtou nebo vezměte pod střechu.

Fotogalerie
32 fotografií

Taburet či puf

Oceníte ho, když si budete chtít dát nožky hezky nahoru, nebudete vědět, kam odložit talířek se zákuskem, nebo když přijde nečekaná návštěva. Nabídka tvarů, materiálů i provedení je široká, takže ho snadno sladíte s celkovým vyzněním své koncepce. Doporučujeme venkovní taburety s čalouněním z odolné venkovní textilie nebo pufy pletené z přírodních materiálů, jako je sisal nebo juta. Můžete samozřejmě použít i interiérové varianty, ale počítejte s tím, že se snáze zašpiní a hůře se čistí.

Odkládací stolek

Hodí se téměř všude. Budete nadšení, když ho budete mít po ruce u relaxačního křesla, houpací sítě i zahradního lehátka. Může mít rozličné tvary i materiálové provedení. Šik vypadají kovové kousky s odolným práškovým lakem, ty z bambusu i umělého ratanu se skleněnou deskou. Když na to přijde, funkci stolku může plnit i stará bedýnka. Je to jen na vás!

Dekorativní osvětlení

Dodá místu nezaměnitelnou atmosféru zejména po setmění. I když takové stylové lucerny umí dělat parádu i přes den. Moderní minimalisté zvolí nejspíš kov, milovníci skandinávského a boho stylu bambus či ratan, vášniví cestovatelé sáhnou možná po tepaných či perforovaných keramických lucernách v orientálním duchu. Vybírat můžete jak z klasické varianty na svíčku, tak na obsluhu nenáročného LED provedení.

Příjemné světlo přicházející odspodu vhodně doplní světelné řetězy. Můžete jimi orámovat celý prostor a tak ho rafinovaně vymezit. Nebo ho jen tak ledabyle zavěsit přes opěrku křesla či pohovky. Nádherně budou vypadat také zavěšené lucerny nebo praktické LED lampiony.

NÁŠ TIP: Vyrobte si jednoduchou, levnou a efektní lucernu. Stačí světelný LED řetěz smotat a uložit do pečlivě vymyté láhve od okurek. Hrdlo ještě omotejte přírodním provázkem a půvabná dekorace je na světě!