Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Správné krmení štěněte je základem jeho budoucího zdravého vývoje

Autor: uá, kl - 
13. dubna 2024
05:00

Příchod štěněte do rodiny přináší majitelům velkou radost, ale také zodpovědnost. Aby štěně správně rostlo a prospívalo, potřebuje nejen péči a vhodnou výchovu, ale i kvalitní krmení. Dobrou výživou lze předejít řadě chorob nebo alespoň zmírnit jejich dopady.

Štěně je po narození závislé na mateřském mléku. Teprve ve druhém týdnu života začínají štěňata vidět a slyšet. Poté už nastává období rychlých změn. Štěňata se začínají zajímat i o jinou potravu. V tomto období potřebují větší energetický přísun, který je potřeba po ukončení růstu zase zmenšit, aby se zabránilo nadváze i rychlému růstu velkých plemen.

Superprémiová řada Starvita nabízí granule určené přímo pro štěňata Superprémiová řada Starvita nabízí granule určené přímo pro štěňata | Mountfield

Na velikosti záleží

U štěňat velkých plemen je důležité předejít tomu, aby nevyrostla příliš rychle. „Je proto dobré zaměřit se na optimální energetickou hodnotu a množství vápníku a fosforu v krmné dávce. Ideální je proto krmení granulemi, které jsou pro tyto účely připraveny,“ říká Kristýna Hromádková, výživová poradkyně společnosti Mountfield s tím, že ve chvíli, kdy se štěně začne krmit pevnou stravou, je potřeba, aby dostávalo jídlo častěji, v menších porcích. Co se týká množství, je vhodné řídit se doporučeným dávkováním na obalu krmiva, poradit může i veterinář. Obecně platí u psů toto dávkování:

Do 2 měsíců věku  - 4x až 6x denně

Od 2 do 4 měsíců – 4x denně

Od 4 do 8 měsíců – 3x denně

Od 8 měsíců – 2x denně.

Štěňata potřebují kvalitní vyváženou stravu Štěňata potřebují kvalitní vyváženou stravu | Jana Ulrichová

Polední klid

Po jídle by měl mít pes minimálně 30 minut klidu. Zajistí se tím lepší trávení a předejde se životu nebezpečné torzi žaludku, která hrozí především u velkých plemen. Ve štěněčím a mladém věku je důležité kontrolovat i hmotnost pejska a sledovat jeho přírůstky tak, aby neměl nadváhu nebo naopak nestrádal. Chybně stanovená výživa může vést k problémům, které pak mohou psa trápit celý život.

Granule jako základ

Nejvhodnější jsou pro štěňata superprémiová a prémiová krmiva, která jsou speciálně vyvinuta pro jejich zdravý vývoj a spokojený život. Jsou nutričně vyvážená, obsahují ve správných poměrech všechny potřebné živiny, takže přispívají ke zdravému růstu a lesklé srsti psa. Pokud majitel krmí psa vařenou nebo syrovou stravou, měl by být velmi opatrný při stanovení správných poměrů jednotlivých živin a minerálních látek.  Při tomto způsobu krmení je vhodné přidávat ke krmné dávce doplňky.

Poté, co přestanou být závislá na mléku od matky, potřebují štěňata kvalitní stravu Poté, co přestanou být závislá na mléku od matky, potřebují štěňata kvalitní stravu | Jana Ulrichová

Pamlsek za odměnu

Pamlsky jsou pro štěňata lákadlem a odměnou, kterou by měla dostávat hlavně při výchově a výcviku. Nenahrazují kvalitní krmení, majitelé psů by proto jimi neměli plýtvat. Zvíře by mělo po výcviku dostat kvalitní stravu a také možnost odpočinku.

Kvalitní strava připívá ke zdárnému vývoji štěňat Kvalitní strava připívá ke zdárnému vývoji štěňat | Jana Ulrichová

Víte, že ….

… menší plemena, jako jorkšíři nebo jezevčíci, dospívají kolem 10. měsíce věku?

… střední plemena, jako bígl nebo anglický buldok, dospívají kolem 12. měsíce věku?

… velká plemena, jako jsou labradoři či němečtí ovčáci, mezi 12. a 18. měsícem věku, a některá obří plemena dokonce až ve dvou letech?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi