Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zubožení psi z Hulic se léčí a nabírají síly. Původní majitelky už znovu hromadí zvířata!

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
6. října 2023
05:30

Milí a přátelští, někteří ale stále ještě hubení a nemocní. Takoví jsou psi z Hulic na Benešovsku, které jejich majitelky nezvládaly, a proto je darovaly zvířecím záchranářům. Blesk tlapky se byly podívat, jak se odebraným zvířatům teď daří. Ženy ale mezitím začaly psy znovu hromadit.

Část z 52 psů, kterých se ženy vzdaly, skončilo v péči spolku Dočasky De De. O dva z nich, Maxe a Kvída, se stará výcvikářka Radka Formanová. „Byli to nejvíc vyhublí pejsci. Kvido, je mladý, asi roční, Max je naopak velmi starý, bude mu určitě přes deset let,“ řekla Radka.

Radka Formanová má u sebe v dočasné péči Maxe a Kvida. Radka Formanová má u sebe v dočasné péči Maxe a Kvida. | Jana Ulrichová

Vyhublí, nemocní

Oba psi byli v době svého příjmu extrémně podvyživení, plní červů a blech. Max má navíc poškozenou páteř. „Je zvláštně prohnutý. Nevíme, jestli jde o poškození věkem, nebo o nějaký starší úraz páteře,“ popsala s tím, že po svém příchodu na tom nebyli psi dobře ani psychicky. „Byli smutní, apatičtí, bez výrazu,“ dodala.

Oba psi jsou v dočasné péči šťastní. Oba psi jsou v dočasné péči šťastní. | Jana Ulrichová

Dlouhá léčba

Teď už je ale všechno jinak. Během necelých tří týdnů u Radky prošli Max a Kvido velkou proměnou. Podařilo se je alespoň trochu vykrmit, ale hlavně se jim zlepšila nálada, jsou přátelští a mazliví. Do nových domovů ale ještě odejít nemohou. „Dávají se do kupy jen pomalu. Měli přerostlé drápy a srst v hrozném stavu. Snažíme se je vykrmit, Kvido má kvůli vysokým hodnotám jaterních testů dietu. Léčba potrvá ještě měsíce,“ vysvětlila Radka, proč zatím nejsou k adopci.

Rodové křížení

Podobně jsou na tom i psi v dalších záchranných spolcích. Například ve ForDogs pečují o štěně s pokřivenými předními tlapkami a také o psa, který má srostlé prsty. Geneticky postižení jsou i další psi z Hulic, některým chybí ucho, packa, jedna fenka neměla vyvinuté zevní pohlavní orgány, musela proto podstoupit plastiku. To vše svědčí o rodovém křížení, které tyto vady způsobuje.

Zvířecí záchranáři odvezli z Hulic 52 psů. Zvířecí záchranáři odvezli z Hulic 52 psů. | zvířecí záchranáři

Už zase množí?

I když ženy, které své psy do takovéhoto stavu dostaly, slibovaly, že už nikdy zvířata hromadit nebudou, opak je zřejmě pravdou. „To bychom už nikdy neudělaly,“ řekla starší z nich. Reportérky ale krátce poté získaly fotografie svědčící o tom, že ženy mají na zahradě už zase minimálně 4 zvířata. Podaly proto podnět na Krajskou veterinární správu. Žádaly zároveň vysvětlení, proč veterinární inspektoři v tomto případě nezasáhli dříve a razantněji, odpověď ale nedostaly.

Majitelky se psů dobrovolně vzdaly. Majitelky se psů dobrovolně vzdaly. | zvířecí záchranáři

Na krmení neměly

Zvířata, kterých se majitelky Jarmila Šelbochová a její dcera Klára vzdaly, živořila v otřesných podmínkách, ve dvou místnostech v domě plném špíny a harampádí. Byla vyhlublá, protože ženy neměly na jejich krmení, z hladu se navzájem napadala, podle sousedů 54hlavá smečka jednoho psa dokonce zabila a sežrala. Ženy nakonec přiznaly, že na ně nestačí, a proto je darovaly zvířecím záchranářům. Ti jich z místa odvezli 52. Dva starší psy jim nechali.

Huga ( 6. října 2023 14:52 )

Tebe nejdřív narvat s bábama do klece, a až budeš mít dost, tak utratit 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣👎👎👎👎👎🤮🤮🤮🤮🤮🤮

lebe ( 6. října 2023 12:31 )

před lety sem tam byl za kamarádem který tam řezal dřevo mu říkám ty mně sežerou ne ty sou hodný jak se zavřeli vrátka sesypalo se na mně asi 15 psů a chtěli mně doslova sežrat z oblečení nezbylo nic a se šrámama sem jezdil po doktorech aspoň měli jednoho psa očkovanýho o kterym řekli že to byl on ale byli to všichni je to odpad společnosti

jonn ( 6. října 2023 09:33 )

Rozhodování a nečinost ůřadu je otřesná .

la_ragazza ( 6. října 2023 07:48 )

Já tohle nechápu, to je tak těžké to trestat a kontrolovat? Proč jim zůstali zbylí dva psi? Měli sebrat i ty. Doživotní zákaz chovu, pravidelné kontroly a jakmile porušíš zákaz chovu, tak okamžitě do vězení. To stát neumí zaridit ani to? Proč jsou zvířata pořád na chvostu zájmu. Je mi z toho na zvracení.

Zobrazit celou diskusi