Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ve špíně a zápachu živořilo 23 koček. Majitelé vyváznou jen s pokutou?

Autor: uá, kl - 
17. dubna 2023
05:00

Množírnu koček odhalili veterinární inspektoři v bytě v centru Liberce. Přes dvě desítky zvířat tu živořilo v naprosto nevhodných podmínkách, mezi odpadky a vlastními výkaly. Všechna byla odebrána, majitelům hrozí pokuta až milión korun.

Inspektoři Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj kontrolovali chov v bytě společně se zástupci magistrátu opakovaně. „Bylo tam dvacet tři koček různého stáří a pohlaví. Byt byl zanedbaný, zapáchal po výkalech a čpavku. Na podlaze byly odpadky, obaly od jídel, plastové láhve, špinavé nádobí a mezitím vším i značné množstvím kočičích výkalů,“ popsal otřesné podmínky, v nichž kočky živořily, mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

V bytě bylo 23 koček, které se množily mezi sebou V bytě bylo 23 koček, které se množily mezi sebou | Státní veterinární správa

Neměly záchody

Majitelé zvířat evidentně neřešili ani běžné potřeby koček chovaných v bytě. „Nebyl tam jediný kočičí záchod, kočky neměly ani žádný úkryt, chyběla škrábadla a hračky,“ dodal mluvčí s tím, že v bytě bylo zjištěno 23 zvířat, a to sedm kocourů a 16 koček, z nichž minimálně tři byly březí. Nikdo z nich nebyl vykastrovaný, takže mohlo mezi nimi docházet k příbuzenské plemenitbě.

O počtu koček mlžili

Problémy byly při kontrolách i s majiteli zvířat. „Příliš nespolupracovali. Neodpovídali na kladené otázky, odmítali inspektory vpustit do všech místností bytu a mlžili o počtu chovaných koček,“ uvedl Petr Majer s tím, že inspektoři na místě zjistili nejen porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání ale i vyhlášky o ochraně psů a koček v chovu za účelem rozmnožování.

Takhle to v bytě vypadalo, všude nepořádek a výkaly Takhle to v bytě vypadalo, všude nepořádek a výkaly | Státní veterinární správa

Už jsou v útulku

Všech 23 týraných koček bylo na návrh veterinářů úředníky libereckého magistrátu chovatelům odebráno a umístěno do dvou útulků. „S chovateli bylo zahájeno správní řízení, které prozatím stálé probíhá.  Za spáchané přestupky jim lze uložit pokutu až do jednoho milionu korun,“ uvedl Petr Majer.

Zobrazit celou diskusi