Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stádo krav živořilo na pastvě bez krmení i v mrazech. Úřady je odebraly, majiteli hrozí tučná pokuta

Autor: uá, kl - 
28. března 2023
11:40

Stádo krav hladovělo na pastvině na Jablonecku. Majitel se o ně nestaral, zvířata byla podvyživená, přežila jen díky zemědělcům z okolí, kteří je krmili. Úředníci je na popud veterinárních inspektorů nyní odebrali, majiteli hrozí až miliónová pokuta.

Majitel se o své 24hlavé stádo krav a jalovic dlouhodobě nezajímal. Zvířata živořila na pastvinách bez krmení. „Situaci se snažili řešit nejprve zemědělci z jiných hospodářství, kteří suplovali povinnosti chovatele a zvířata krmili z vlastních zásob. Na své náklady zajišťovali i preventivní veterinární péči,“ popsal mluvčí státní veterinární správy Petr Vorlíček. Dodal, že se snažili majiteli zvířat i domluvit, ale bezúspěšně.

Zvířata byla vyhublá, majitel se o ně nestaral Zvířata byla vyhublá, majitel se o ně nestaral | Státní veterinární správa

Jako mrtvý brouk

S chovatelem se nedomluvili ani inspektoři krajské veterinární správy, kteří se do případu vložili. Dělal mrtvého brouka. „Nespolupracoval, nereagoval na písemné oznámení a nedostavil se ani na požadované termíny ke kontrolám,“ uvedl mluvčí s tím, že kontroly proto proběhly bez jeho přítomnosti.

Tři roky bez zásob

Veterináři na místě zjistili, že většina zvířat byla podvyživená. Měla nekvalitní srst, několik kusů mělo přerostlé paznehty s deformacemi. „Na pastvině byly předměty, o které se zvířata mohla poranit. Pastvina byla během kontrol pokrytá sněhem, nebo blátem. Inspektoři navíc zjistili, že v hospodářství dva až tři roky nebyly žádné zásoby krmiva,“ uvedl Petr Vorlíček s tím, že některá zvířata nebyla označena tak, jak ukládá legislativa.

Krávy živořily na pastvině ve sněhu a blátě Krávy živořily na pastvině ve sněhu a blátě | Státní veterinární správa

Pokuta až milión

Protože chovatel porušil zákon na ochranu zvířat proti týrání, navrhli veterináři odběr týraných krav a jejich umístění do náhradní péče, což jablonecký magistrát akceptoval. Nyní jsou už zvířata v bezpečí a mají náležitou péči. Majiteli stáda hrozí navíc až miliónová pokuta, protože navíc porušil i plemenářský zákon.

Lukáš Štěpán ( 28. března 2023 18:10 )

Kdy už se začne něco dít,a tyhle zmr..se začnou konečně pořádně trestat? Ty zvířata mají city krucinál.😤😡Nejsou to VĚCI.

Zobrazit celou diskusi