Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pret se strachy plazil po podlaze. Teď je z něj krásný pes, který svého člověka bude milovat

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
23. března 2023
05:00

Čím vším si německý ovčák Pret (asi 8) dosud prošel, nikdo neví. Nešťastné, zlomené zvíře skončilo s útulku, pobyt v kotci mu ale nesvědčil. Přijal ho proto do dočasné péče spolek Psí senioři v nouzi, kde s ním pracují a učí ho poznávat pravý psí život. Věří, že najde ještě i trvalý domov.

Pret v útulku strádal. „Volali nám, že tam mají bázlivého, navíc velmi hubeného psa, který by potřeboval do nějakého stabilního prostředí, kde by se srovnal psychicky,“ popsala předsedkyně spolku Psí senioři v nouzi Vendula Wolfová, která má nyní Pretu u sebe v Chrástu na Nymbursku.

Pret je hezký zhruba 8letý německý ovčák Pret je hezký zhruba 8letý německý ovčák | Jana Ulrichová

Už přibírá

Po třech týdnech v dočasné péči udělal Pret velký pokrok. „Zjistili jsme, proč byl tak hubený a nepřibíral. Měl střevní parazity, kvůli kterým nemohl vstřebávat živiny. Teď už je přeléčený antibiotiky, krásně přibírá a dostává chuť do života,“ řekla Vendula.

Pret vychází i s ostatními psy, kočky ale nesnese Pret vychází i s ostatními psy, kočky ale nesnese | Jana Ulrichová

Neznal nic

Ve spolku zapracovali i na Pretově psychice. „Když k nám přijel, nic neznal, plazil se po podlaze, plazil se před vodítkem, když jsme vodítko vzali do ruky, kvičel,“ popsala s tím, že teď už je z něj veselý pes, který si umí užívat života. „Je krásný, hodný, neublížil by. Snese veškerou manipulaci, hrozně rád se mazlí,“ dodala.

Pro zkušené majitele

I když si doposud neprožil zřejmě nic hezkého, je Pret velice vděčný pes, který se na svého člověka zafixuje a pak si ho hlídá. Na vodítku chodí krásně u nohy. „Je ale potřeba dávat pozor. Protože je bázlivější, může se něčeho leknout a utéct,“ vysvětlila předsedkyně spolku s tím, že Pret proto potřebuje citlivého a hlavně zkušeného majitele, který s bázlivým pejskem umí pracovat. Dodala, že Pret by uvítal i psího kamaráda. „Pejsky miluje, dodávají mu jistotu. Kočky ale nesnáší,“ řekla.

Pret je velmi přátelský a milý pes Pret je velmi přátelský a milý pes | Jana Ulrichová

Jen dovnitř

Spolek hledá pro Preta domov v klidnějším prostředí, a to pouze uvnitř, buď v domku se zahradou, nebo i v bytě, za předpokladu, že mu noví majitelé dopřejí dostatek pohybu. Pret je totiž stále aktivní pes, baví ho vycházky, učí se aportovat. „Ze začátku za míčky jen běhal, nevěděl, co s nimi, neuměl ho vzít a přinést, teď se to naučil a hrozně ho to baví. Je vděčný za jakoukoli aktivitu,“ řekla Vendula.

Najde ještě nový domov? Najde ještě nový domov? | Jana Ulrichová

Najde domov?

Pret je naprosto zdravý, čeká ho už jen kastrace, pak bude moci odejít do nového domova. Zájemci, kteří by se ho chtěli ujmout, mohou kontaktovat spolek Psí senioři v nouzi telefonicky na čísle 776 666 258, případně mohou poslat zprávu prostřednictvím jejich facebookových stránek.

begonie ( 23. března 2023 07:59 )

Ano, souhlas - obdiv těmto lidem, kteří pejskům obětují veškerý volný čas Preta bychom si hned vzali, máme nekonfliktního pejska, ale bohužel 2 kočičky z útulku a jak je uvedeno, to prostě nejde Pevně doufáme, že tento krásný pes najde milujícího a milovaného páníčka a prožije ještě hodně šťastných let.

zelvik22 ( 23. března 2023 07:48 )

Trhá mi to srdce jak někteří pejsci trpí, ty moje tři psí rošťandy ani netuší, jaké měly štěstí, že se dostaly ke mně. Moc si cením práce záchranářů týraných pejsků, s jedním ale nesouhlasím - jejich striktní požadavky prakticky z každého psa, že to není pes do boudy, ale má mít přístup do domu. Ano chápu, zavírat takového psa do kotce je asi moc na jeho již tak pochroumanou duši, ale proč by nemohl žít vlčák venku? Když bude mít zateplenou boudu a kotec stále otevřený, nevidím důvod aby byl doma? Takový pes je šťastnější venku, jak v přetopeném bytě. Možná v mrazech ano, ale prosím nepolidšťujdt zvířata, opravdu většině je lépe venku jak uvnitř. Může se kdykoli vyvenčit, za plotem se něco děje, má program. Lepší jak trčet v bytě a čekat 8 hodin až se vrátí majitel z práce.

tarrica ( 23. března 2023 06:26 )

Tito lidé jsou pro mě osobnosti, pomáhají bez ohledu na čas, riziko, dávají své srdce, někdy s nejistým výsledkem.
Obrovské díky takovým lidem

Zobrazit celou diskusi