Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zlomený pes z plzeňské množírny: Agáta (8) už bude trpět navždy. Bojí se i venčení

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
19. července 2023
08:32

Zděšením z toho, jak odvolací soud snížil trest množitelce Ivě Wastlové (53), se netají Sára Holanová z Prahy, která adoptovala Agátu (8), jednoho z jí odebraných psů. Prostřednictvím Blesk tlapek se rozhodla Agátu ukázat, aby lidé viděli, jak je pes z množírny zlomený a navždy poznamenaný.

Sára si čivavu Agátu adoptovala už před čtyřmi lety. „Našli jsme si jí v nabídce úřadu, který ji zabavil. Za tu dobu, co je u nás, se skoro vůbec nezměnila, je to psychicky zlomený pes, a myslím, že bude taková už do konce svého života,“ řekla Sára.

Agáta se svou majitelkou Sárou Holanovou Agáta se svou majitelkou Sárou Holanovou | Jana Ulrichová

Skrytá pod komodou

Fenka si v jedné nejhorších množíren, které kdy byly v Česku odhaleny, prošla peklem, a to ji poznamenalo zřejmě už natrvalo. Dodnes se bojí vyjít z bytu, venčit ji je velmi náročné. „Neměla žádné návyky, venku to vůbec neznala. Hrozně moc jí šlo o jídlo, přecpávala se a zahrabávala ho. Byla pořád vystresovaná, všechno ji vyvedlo z míry, pračka, vysavač. Celý den trávila schovaná pod komodou,“ popsala s tím, že Agáta dodnes obchází lidi obloukem a nesnese kolem sebe ani štěňata. „Myslím si, že je to zkušenost z množírny, kde byla se štěňaty zavřená,“ řekla.

Agáta je zlomený pes, psychické problémy bude mít už zřejmě napořád Agáta je zlomený pes, psychické problémy bude mít už zřejmě napořád | Jana Ulrichová

Bude trpět pořád

Soud v Plzni poslal bezcitnou množitelku za týrání zvířat na rok a půl do vězení. Odvolací soud jí až trest zmírnil, vyvázla nakonec jen s podmínkou, nedostala ani zákaz chovu zvířat. I to je jeden z důvodů, proč se Sára Holanová rozhodla příběh Agáty zveřejnit. „Myslím, že je správné ukázat, jak je pes z takové množírny poškozený. My s ní budeme do konce života tohle trápení prožívat. Budeme jí pomáhat, aby žila důstojně a nebyla ve věčném strachu. Lidé by měli vidět, jak psi v množírnách trpěli, trpí dodnes a budou trpět, dokud neumřou,“ řekla.

Mrtvoly v mrazáku

Iva Wastlová, z jejíž množírny Agáta pochází, provozovala svůj odporný byznys v bytě v Plzni, kde držela stovku zvířat v klecích vyskládaných na sobě. Psi v horních přepravkách káleli a močili na ty v nižších patrech. Výkaly a moč měli i v miskách. Ještě horší to bylo v domě v Sedlci, kam odkládala nemocná zvířata, na kterých už nemohla vydělávat. Při domovní prohlídce tam policisté našli 18 živých psů a řadu těl uhynulých zvířat. Mrtvoly byly nacpané v mrazáku, zakopané na pozemku a část jich byla spálena v sudu.

Iva Wastlová u odvolacího soudu Iva Wastlová u odvolacího soudu | Jana Ulrichová

Nekupujte od množitelů

Dokud bude poptávka po zvířatech z možáren, dokud je budou lidé kupovat na inzertních portálech místo v prověřených chovatelských stanicích, a přebírat je na ulici, bude stále i nabídka množíren vydělávajících na zvířecím utrpení. „Chci proto apelovat na lidi, aby si prověřovali, odkud si psa berou. Aby upřednostňovali průkaz původu, a aby si zjistili, zda je chovatelská stanice registrovaná. Měli by vidět, v jakém prostředí pes žije, odkud pochází. Na to by si měli dávat pozor,“ řekla Sára.

Ramita ( 28. července 2023 21:20 )

Ta bestie co si říká člověk, tak ať se taky bojí, protože tohle zlo se jí vrátí!

Mikes ( 21. července 2023 16:48 )

My máme čivavu, které se chtěli zbavit. Nechce chodit ven, Je přesně to samé. Máme ji už 11 let - bojí se chodit ven, nesnese se s žádnými psy, bojí je i letícího sáčku, bojí se venku, když je větší shluk rostlin, bojí se štěňat, ....bojí se života....
Jedině, kde se přestala po několika letech bát je u nás doma.

Chci, aby už tra*** zvířat šli sedět natvrdo - žádné podmínky.

Šárka ( 20. července 2023 13:27 )

Máme nedostatečné zákony! Proč lépe nepracují naší poslanci v parlamentu?

velkaperla ( 19. července 2023 18:25 )

Náš právní řád stále nebere na vědomí, co je to živý tvor, jak múže trpét a nakonec jak všechno vnímá. A vím, že i někteří soudci mají domácí zvířatka, na něž by nedali ani křivé sáhnout.

ki33 ( 19. července 2023 13:18 )

Odporná zrůda. A ti co o tom věděli, ať shnijí v pekle s ní. Kéž by ta žena a s ní, kteří o tom věděli a pomáhali jí, kéž by zakusili ty největší bolesti světa. A soudce?

Zobrazit celou diskusi