Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obří množírna ve Vinařicích: Stovky psů jako hospodářská zvířata! Podle veterinářů v pořádku

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
24. srpna 2023
05:00

Obří množírna ve Vinařicích na Kladensku, na kterou před časem poukázaly Blesk tlapky, je podle veterinářů v pořádku. To, že tam žijí stovky psů ve výbězích jako hospodářská zvířata, jsou nesocializovaní, nevenčení a feny fungují jen jako fabrika na štěňata, nikdo neřeší. Zabránit tomu lze jediným způsobem, zvířata z těchto chovů nekupovat.

Na množírnu ve Vinařicích, upozorňovali čtenáři Blesk tlapky opakovaně. Podle nich tam Lenka Schinglerová chová stovky zvířat, která nabízí na Bazoši. Psy bez průkazu původu prodává za tisíce, navíc je dělí na lepší a horší, horší jsou levnější, což sama reportérkám potvrdila. Svou množírnu přitom označila za komerční chov.

Tyto fotografie množírny poslali do redakce čtenáři Tyto fotografie množírny poslali do redakce čtenáři | čtenáři

Jako hospodářská zvířata

Množírna trápí i místní. „Ti pejsci jsou hrozně moc slyšet. Když jde vítr správným směrem, je slyšet štěkot do půlky Vinařic. Psy nevenčí, chová je jako hospodářská zvířata,“ popsala jedna z místních paní Šárka. Dodala, že spolu s dalšími lidmi z okolí podávali už před dvěma lety podnět krajské veterinární správě. „Bylo tam tehdy 200 psů, 120 dospělých a 80 štěňat. To, že dostanou najíst a mají, kde bydlet přece neznamená, že se mají dobře,“ zlobila se.

Množírnu tvoří výběhy s přístřešky a boudičkami pro psy Množírnu tvoří výběhy s přístřešky a boudičkami pro psy | Jana Ulrichová

Nemazlí, nevenčí

Reportérky se chtěly o poměrech v množírně  přesvědčit, vyslaly proto do ní na nákup štěněte zvířecí záchranářky, s nimiž spolupracují. „Je to jedna z těch luxusnějších množíren. Mají neskutečné množství psů, bavila bych se o stovkách. Mají sice výběhy s domečkem, jsou ale bez kontaktu s lidmi, nikdo je nemazlí, nevenčí, nejsou socializovaní,“ řekla zvířecí záchranářka Kateřina Ondičová s tím, že štěňata různých ras určená na prodej mají pohromadě v jedné místnosti, nikam jinam zájemce nepustí. Kupující tak nemá šanci vidět rodiče štěněte ani prostředí, ve které vyrůstalo.

Jistá v kramflecích

Sama chovatelka je přesvědčená, že vše, co dělá, je v pořádku. Reportérkám řekla, že nakupuje psy s průkazem původu, které ale neuchovňuje, takže štěňata jsou bez PP. Proč a podle jakého klíče je dělí na horší a lepší, nevysvětlila. „Co se týče vrozených vad, snažím se tyto problémy minimalizovat, a pokud se tam někde něco vyskytuje, vyřazuju taková zvířata z chovu,“ prohlásila.

V této kleci měla chovatelka stěňata určená k prodeji V této kleci měla chovatelka stěňata určená k prodeji | zvířecí záchranáři

Nekonečný příběh

Zabránit takovému chovu psů ve velkém, kde zvířata trpí už jen tím, že neznají pohlazení ani obyčejnou procházku, je téměř nemožné. Jedinou cestou, jak takové množitele a jejích psí fabriky zastavit, je štěňata bez průkazu původu nekupovat. Dokud budou mít množírny, jako je ta ve Vinařicích, zákazníky, utrpení zvířat v množírnách nikdy neskončí.

Ve výbězích jsou psi různých ras Ve výbězích jsou psi různých ras | Jana Ulrichová

Obchodní tajemnství?

Zákony jsou na množírnu ve Vinařicích krátké. „Chovatelka Lenka Schinglerová chová psy za účelem rozmnožování a je registrovaná u krajské veterinární správy,“ uvedl mluvčí státní veterinární správy Petr Vorlíček s tím, že chovatelka vede řádnou evidenci a dodržuje podmínky chovu. „Při poslední kontrole bylo zjištěno dílčí porušení týkající se podmínek chovu, kdy v jednom z venkovních výběhů chovala 3 psy, přičemž prostor byl vhodný pouze pro dva psy daného plemene,“ uvedl s tím, že kvůli tomu byl podán podnět k zahájení přestupkového řízení. Dotaz reportérek na počet chovaných psů v této množírně smetli veterináři ze stolu s odkazem na obchodní tajemství. Uvést ho nechtěla ani chovatelka.

ad-ga ( 25. srpna 2023 09:04 )

Hlavně běžte všichni běhat, abyste mohli podporovat útulky. Majitelé množíren budou vydělávat a vy budete dotovat veterinu a žrádlo nemocným psům.

Tomáš Krejča ( 24. srpna 2023 09:14 )

Já jenom nechápu, proč některá z organizací ochraňující zvířata nepodá trestní oznámení na majitelku i ty hygieniky. I kdyby prohráli, začne se o tom víc mluvit. Toto je, myslím, vhodná investice z darů od lidí. Minimálně otráví život té majitelce a těm hygienikům.

verka1 ( 24. srpna 2023 07:10 )

Úředníci, politici nemají zájem 👎

Simona Chrastná ( 24. srpna 2023 06:50 )

Tak tohle mi hlava opravdu nebere! V tomhle státě už to asi bohužel lepší nebude! Za vším jen prachy a prachy!!!

Zobrazit celou diskusi