Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Praktiky množírny na Kladensku: Psi bez průkazu původu za tisíce. Horší levněji, ti lepší dráž

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
8. srpna 2023
05:00

Opakovaně upozorňují čtenáři Blesk tlapky na chov psů ve Vinařicích na Kladensku. Podle nich tam Lenka Schinglerová provozuje obří množírnu s desítkami až stovkami zvířat ve výbězích, nabízí je na Bazoši, kupujícím pak odmítá ukazovat rodiče štěňat a nevydává jim kopie evidenčních listů.

Reportérky Blesk tlapek chtěly tyto informace ověřit, proto se pod záminkou koupě štěněte mopse do množírny spolu se zvířecími záchranáři vypravily. „Paní nám řekla, ať si pro štěně přijedeme kdykoli, že je doma. Když jsme ale volaly, že jsme na cestě, řekla, že musela odjet, že nám štěně předá její partner,“ řekla Kateřina Ondičová.

Množírnu tvoří výběhy s přístřešky a boudičkami pro psy Množírnu tvoří výběhy s přístřešky a boudičkami pro psy | Jana Ulrichová

Evidenční list ne

Partner chovatelky vzal záchranářky do prodejní místnosti, kde byla klec se štěňaty různých ras. „Byli tam mopsové, čivavy, pudlové, boloňáčci. Řekl, že jsou očkovaní, čipovaní, že dostaneme kupní smlouvu. Odmítl nám ale dát kopii evidenčního listu, prý je pro nás coby kupující zbytečná,“ popsala. Podle novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, kde je nově definován i pojem množírna, je přitom chovatel povinen kopii evidenčního listu kupujícímu vydat.

V této kleci měla chovatelka stěňata určená k prodeji V této kleci měla chovatelka stěňata určená k prodeji | zvířecí záchranáři

Neukázali rodiče

Muž nevzal kupující ani do chovu, neukázal jim prostředí, ve které štěně vyrůstalo, což majitelka, se kterou reportérky později mluvily, zdůvodnila tím, že si nechce do chovu zatáhnout nemoci. Neukázali ani rodiče. „V tom obrovském množství zvířat bychom stejně neměli záruku, že nám ukazuje pravé rodiče,“ řekla Kateřina s tím, že když se na rodiče dotazovala předem telefonicky, řekla jí chovatelka, že matku štěněte nedávno darovala.

Zvířecí záchranářky s partnerem množitelky Zvířecí záchranářky s partnerem množitelky | Jana Ulrichová

Horší za 5000 korun

Nejvíce šokující ale bylo pro záchranářky i reportérky zjištění, že chovatelka nabízí štěňata za různé ceny. Dělí je přitom na horší a lepší. „Nabídli nám i čivavy s tím, že horší jsou za 5000 a lepší za 8000 korun,“ vylíčila Kateřina s tím, že horší jsou ty, které se čivavám podobají méně. „Prostě vořeši,“ dodala.

Nemají ani jména

Prostředí, ve kterém chovatelka psy množí, je čisté, okolí je upravené, výběhy jsou prostorné. „Zvířata z takovýchto chovů jsou ale nesocializovaná, v tomhle množství to ani není možné. Nejsou proto zvyklá na člověka, na život v bytě, což může být do budoucna pro nové majitele problém,“ řekla Kateřina s tím, že všechna nemají ani jména, což partner chovatelky sám přiznal.

Ve výbězích jsou psi různých ras Ve výbězích jsou psi různých ras | Jana Ulrichová

Rodiče s PP?

Blesk tlapky kontaktovaly majitelku, která prohlásila, že svůj chov má v pořádku. „Říkejte si tomu třeba množírna, já tomu říkám komerční chov,“ řekla. „Mám krajskou veterinární správou schválený chov pod registračním číslem. To, že štěňata byla pohromadě, je pravda, protože na odchovnu lidi samozřejmě nevezmu, nevíte, kdo vám co přinese na botě,“ řekla. Potvrdila, že prodává psy bez průkazu původu, jsou ale podle ní po papírových rodičích, které pouze neuchovnila. Na dotaz, jak posuzuje horší a lepší štěňata, odpověděla, že podle typu. Kolik psů celkem vlastní, neřekla. „To je moje věc, do toho vám nic není,“ odpověděla redaktorkám.

Ve výbězích jsou psi různých ras Ve výbězích jsou psi různých ras | Jana Ulrichová

Podnět veterinářům

I když psi v této množírně nežijí ve vyloženě otřesných podmínkách, zjistily reportérky Blesk tlapek při prodeji štěňat hned několik prohřešků. Přestože chovatelka uvedla, že není na všechno sama, že má pomocníky, zvířata jsou nesocializovaná a podle lidí z okolí nevenčená. Zájemci nemají šanci vidět prostředí, ve kterém štěně vyrůstá, ani jeho rodiče a nedostanou ani kopii evidenčního listu, i když to nově ukládá zákon. Reportérky Blesk tlapek se proto rozhodly podat podnět ke kontrole Krajské veterinární správě.

U tohoto domu na okraji Vinařic majitelka množírnu provozuje U tohoto domu na okraji Vinařic majitelka množírnu provozuje | Jana Ulrichová

Nepodporujte množitele

Lidé, kteří si chtějí pořídit štěně, by měli zamířit do chovatelské stanice, nebo, chtějí-li ušetřit, do útulku. Množírnám by se měli vyhnout obloukem. I když chov vypadá na první pohled jako luxusní hotel, je jasné, že tamní psi žádný luxusní život nevedou. Chybí jim kontakt s člověkem, nikdo je nevenčí ani nehladí. Jejich jediným úkolem je rozmnožování. I když zájemce, tak jako v tomto případě, dostane kupní smlouvu i očkovací průkaz, nic to nemění na faktu, že koupí takového štěněte podpoří další utrpení fen, které fungují jen jako stroje na peníze.

Barbora Régerová ( 13. srpna 2023 23:26 )

Paní má na bazoši opět 3 inzeráty štěňat, jak čivavy tak bolonský psík.
Viděla jsem to tam osobně smutný pohled..
Nechápu jak jí to může procházet

Ramita ( 9. srpna 2023 02:34 )

Chce se mi z toho blejt čeho je schopná lidská rasa. Nikdy nemělo dojít k tomu aby zvířata vznikla spolu s člověkem tohle byl největší omyl evoluce! Zvířata jsou ta, která na této planetě trpí nejvíce, protože, když někdo řekne, že trpí jako zvíře tak opravdu trpí. Vemte si velkochovy, laboratoře, obchodování se zvířaty, zábavný průmysl, zvířata žijící v přírodě, všude je zabíjí a týrá člověk! Páchá na nich hrůzy a genocidy a mluví pak o sobě jak je citlivý a morální, člověk je ten největší masový vrah na světě v tomhle lidská rasa má prvenství .

„Dokud bude člověk nelítostně ničit živé bytosti nižších řádů, nepozná ani zdraví, ani mír. Dokud budou lidé zabíjet zvířata, budou se zabíjet navzájem. Kdo seje vraždu a bolest, nemůže sklízet radost a lásku ."
Pythagoras

Celebrity-chachacha ( 8. srpna 2023 14:27 )

A hlupáci ty psy furt kupujou.

strng ( 8. srpna 2023 13:59 )

Ty si debil viď. Tohle kdyby udělali tak by psi byli uvazani pi lesích pi stovkách.Pitomci jako ty by fakt měli kušovat

strng ( 8. srpna 2023 13:57 )

Paní majitelka by se měla taky nechat množit nána sprostá. Chudaci ty fenky.Mnozitelka je nechutná, jenom jak má ty štěňata v jedné kleci na jedné hromadě pinda

Zobrazit celou diskusi