Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Množitelka přišla o dvě desítky psů, kteří propadli státu. V útulku čekají na nové domovy

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
21. srpna 2020
08:40

V otřesných podmínkách chovala své psy Štěpánka Bartoníčková ze Starého Sedliště na Tachovsku. Držela je v domě plném harampádí a nechávala je množit se mezi sebou. Úřady jí už v minulosti část zvířat odebraly, teď ale zakročily rázněji. Naráz přišla o všechny psy.

Dvanáct dospělých psů, kříženců různých ras, a sedm štěňat, propadlo státu. „Dostali jsme pravomocné rozhodnutí Městského úřadu Tachov, kterým bylo uloženo jejich propadnutí. Paní nám je bez problémů vydala,“ řekla Linda Hejlová z plzeňského Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Štěpánka Bartoníčková už ví, že se některých psů bude muset vzdát Štěpánka Bartoníčková už ví, že se některých psů bude muset vzdát | Jana Ulrichová

Čekají v útulku

Odebraní psi jsou teď v útulku v Borovně na Plzeňsku, odkud budou moci po 14denní karanténě odejít do nových domovů. Všichni už jsou naočkovaní a odčervení. „Jedná se o křížence středních a větších velikostí, kromě dvou kříženců jezevčíků. Dva pejsci jsou kastráti,“ řekla Andrea Kolmanová z útulku s tím, že štěňata musí ještě zůstat u matky a k adopci proto budou později.

K adopci budou po karanténě i všechna štěňata K adopci budou po karanténě i všechna štěňata | Jana Ulrichová

Mohou mít problémy

Všichni psi jsou v dobrém výživovém stavu, přátelští k lidem, nemají ani žádné zdravotní problémy. V útulku se je snaží socializovat, jejich výchova pak už ale bude na nových majitelích.

„Zájemci, kteří si berou psa z útulku, musí počítat s tím, že má za sebou už nějakou minulost. Můžou nastat nějaké problémy, poruchy chování, které my bohužel nejsme schopni odhalit,“ řekla Andrea Kolmanová. Dodala, že vzhledem k tomu, že se jedná o střední až větší psy, byl by pro ně vhodnější domek se zahradou.

Psy hromadí už léta, prý je zachraňovala

Původní majitelka si žádné pochybení nepřipouští. Tvrdí, že psy netýrala, naopak je prý zachraňovala. Teď by v jejím domě už žádní být neměli, je ale otázkou, zda se to časem opět nezmění. Psy totiž hromadí už řadu let. Své o tom ví i provozovatelka Psího útulku U Šmudliny v Tachově, která se několika jejích zvířat už v minulosti ujala a našla jim nové domovy. Poprvé to bylo v roce 2017, naposledy nedávno, kdy od ní přijala křížence Okurku, Cuketu a Papričku. Všichni tři jsou už nyní k adopci.

Nový domov vyhlíží v útulku i Kaštánek Nový domov vyhlíží v útulku i Kaštánek | Jana Ulrichová

Volejte, pište

V útulku v Borovnu budou po skončení karantény k adopci kříženky labradora Bela a Míša (asi 2), Sylva (11) a 7 jejích štěňat 4 pejsci a 3 fenky, kříženec českého fouska Kaštánek (3), Filip (3), Terinka a Růženka (1), kříženci jezevčíka Pajda a Scooby Doo (1), kříženec labradora Aron (2), Laky a Nela, u nichž nelze odhadnout věk. Zájemci o ně mohou kontaktovat útulek e-mailem na adrese storge2011@gmail.com nebo telefonicky na čísle 723 598 853.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi