Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hromadí a množí psy ve smradu a špíně. Tvrdí, že je zachraňuje, úřady mluví o týrání

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
20. června 2020
06:10

Jako o domu hrůzy mluví sousedé o domku ve Starém Sedlišti na Tachovsku, kde žije se smečkou psů Štěpánka Bartoníčková. Tvrdí, že je miluje, drží je ale v otřesných podmínkách, v nepořádku, špíně a smradu, což považuje za normální. Už dříve jí úřady 20 psů odebrali, od té doby ale nahromadila další zvířata. Veterináři proto navrhují znovu odběr.

Je to jako začarovaný kruh. Štěpánka Bartoníčková, která žije v domě se svou matkou, si neuvědomuje, že něco dělá špatně. Většinu kříženců různých ras, které doma má, podle svých slov zachránila. Psy ale nemá kastrované, takže se jí nekontrolovatelně množí mezi sebou. Štěňata pak rozdává, dává je ale ve věku pouhých dvou týdnů, kdy ještě nejsou schopná samostatného života.

Štěpánka Bartoníčková už ví, že se některých psů bude muset vzdát Štěpánka Bartoníčková už ví, že se některých psů bude muset vzdát | Jana Ulrichová

Otřesné prostředí

Lidé z okolí nejsou z takové sousedky zrovna nadšeni. „Dřív je alespoň pouštěla na louku, teď už ne. Má je uvnitř. Před lety jsem jim tam zapojoval krbová kamna, to kdybyste viděli, tu komoru, ty postele, já bych do toho nedal ani chcíplého králíka,“ popsal soused prostředí, ve kterém ženy se psy žijí. Fotografie, které Blesk tlapky dostaly od čtenáře, jeho slova dokládají. „Oni to množí, tam je to jak samoobsluha. Tvrdí, že jim to tam nosily děti, ale to není pravda,“ dodal soused.

Kolem domu je obrovský nepořádek, uvnitř je to ale podle svědků ještě mnohonásobně horší Kolem domu je obrovský nepořádek, uvnitř je to ale podle svědků ještě mnohonásobně horší | Jana Ulrichová

Zavření v domě

Podle lidí z okolí má v současné době Štěpánka Bartoníčková opět zhruba dvacítku psů. Ona sama  tvrdí, že jich je dvanáct. „Zvládám to, jsou živený, dobře se o ně starám,“ řekla reportérkám Blesk tlapek. Podle svých slov je pravidelně venčí venku na dvorku. „Jsou tam přes den, na noc jsou pak v bytě,“ prohlásila. Když ale reportérky přijely k domu poprvé, žádný ze psů venku nebyl, všichni byli zavření uvnitř a upozorňovali na sebe hlasitým štěkáním. Majitelka je vypustila až ve chvíli, kdy už o návštěvě Blesk tlapek věděla.

Veterináři zasáhli

To, že Štěpánka Bartoníčková ve svém domě opět nahromadila psy a množí je mezi sebou, vědí už i úřady a Krajská veterinární správa. Ta u ní udělala kontrolu, při které zjistila porušení veterinárního zákona i zákona na ochranu zvířat proti týrání. Někteří ze psů nebyli naočkování a podmínky, v nichž žijí, jsou podle veterinářů naprosto nevhodné a stísněné.

Pomoci se snaží i Gabriela Jägerová, provozovatelka tachovského útulku, která před dvěma lety několik odebraných psů od Štěpánky Bartoníčkové přijala a našla jim nové domovy Pomoci se snaží i Gabriela Jägerová, provozovatelka tachovského útulku, která před dvěma lety několik odebraných psů od Štěpánky Bartoníčkové přijala a našla jim nové domovy | Jana Ulrichová

Psů se vzdá

„Řekli, že nejsou týraní, že je tady trošku bordel, tak jsme poklidili to hlavní, abychom si psy mohli nechat,“ řekla Bartoníčková. Dodala ale, že je smířená s tím, že část z nich jí bude opět odebraná. „Do dobrých rukou je dám. Ale ne všechny,“ řekla.

govana ( 23. června 2020 11:40 )

Ta ženská vypadá jako nesvéprávná. U nás zákony o ničem

hedvika111 ( 20. června 2020 09:53 )

jedná se o lidi, kteří nejsou schopní se postarat sami o sebe.... v těchto případech by měl razantně zakročit stát, ale úředníci se z části bojí a z části jsou naprosto neschopní....

Zobrazit celou diskusi