Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za týrání až 6 let vězení. Bič na tyrany psů dostal po tlaku Blesk tlapek zelenou

Aktualizováno -
11. prosince 2019
16:29
Autor: Nikola Forejtová - 
11. prosince 2019
15:10

Ve Sněmovně se dnes pohnulo s tlakem na tyrany zvířat a množírny psů. Ústavně právní výbor totiž dal zelenou novele, která by nově trestala nejbrutálnější týrání zvířat odnětím svobody až na 6 let. Spolu s tím dal výbor doporučení Sněmovně, aby odklepla i trestání za množírny. Ty by se mohly  dostat nově do zákona. Provozovatelům by mohlo hrozit i 10 let za mřížemi. Předkladatelka novely Markéta Pekarová Adamová řekla Blesku, že se sice jedná o kompromistní návrh, přesto je s dosavadním výsledkem spokojená. Původně se počítalo se zvýšením trestu pro tyrany na až 8 let, to ale zákonodárci svrhli ze stolu.

Blesk Tlapky se radují. Ústavně právní výbor v čele s exministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) doporučil Sněmovně, aby schválila novelu zákona, kterým se zvýší tresty pro tyrany zvířat. Novinkou v zákoně by mohlo být i zavedení pojmu množírna a zavedení trestů za tuto hrůznou činnost, kterou Blesk Tlapky dlouhodobě odhalují. 

„U nejzávažnějšího a nejbrutálnějšího týrání zvířat dojde ke zvýšení trestní sazby na dva roky až šest let. Dostáváme se díky tomu z přečinu na zločin. Tím se otevírá možnost soudcům udělovat nepodmíněné tresty,“ vysvětluje možnou novinku v zákoně Blesk Zprávám autor novely advokát Robert Plicka. 

Nejvyšší trest za týrání zvířat je v současné době nanejvýš 5 let. V právu se tak nejedná o zločin, ale přečin, kde je soudce zákonem tlačen do uložení spíše podmíněného či jiného alternativního trestu. Pokud by ale Sněmovna novelu ve třetím čtení posvětila, byly by ty nejhorší případy týrání zvířat povýšeny do kategorie zločinů a soudci by mohli bez omezení posílat pachatele rovnou do vězení.

Za množírnu na 10 let do basy 

Jako největší úspěch ale bere jak Plicka, tak i předkladatelka novely a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová protlačení pojmu množírna do zákona. 

Nově by se tento pojem stal součástí trestního zákoníku. Chov v nevhodných podmínkách, většinou nelegální a organizovaný, by provozovateli mohl pořádně zavařit. Novela ve své závažnější skutkové podobě počítá s trestem odnětí svobody na dva až osm let. V případě mezinárodního dosahu nebo získání prospěchu 5 a více miliónů korun by šel provozovatel za mříže na až deset let, jak Blesk Zprávám objasnil Plicka. 

Zbědovaní pejsci cestou pořádně trpěli. Zbědovaní pejsci cestou pořádně trpěli. | Útulek Norimberk

Okleštěná novela? 

„Je to kompromisní verze. Určitě mě ale těší, že ústavně právní výbor je pro zvýšení trestní sazby. Je důležité, že můžeme používat i takové prostředky, které povedou k polapení těch velkých a organizovaných pachatelů, kteří páchají trestní činnost provozováním velkých množíren,“ řekla Pekarová Adamová Blesk Zprávám po přijetí doporučujícího stanoviska.

Pekarová Adamová poznámkou o kompromisní verzi narážela na fakt, že Sněmovnou neprošel původní návrh novely. Ten počítal se zvýšením trestní sazby na až osm let. 

Osm let ale podle Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) není adekvátním trestem. Jeho argumentem, ale i řady dalších poslanců, je to, že podobné tresty se ukládají i v případě týrání člověka. 

„To je srovnávání nesrovnatelného, navíc uvádějí základní sazby, nikoliv ty za závažné činy. Je to snaha ohrozit celé zvyšování sazeb. Právo jasně ukazuje, že dosud byl za týrání odsouzen až ten, co má jinou bohatou trestnou činnost,“ řekla Blesk Zprávám Pekarová Adamová.

Plicka následně doplňuje, že například za brutální zavraždění několika dětí si člověk samozřejmě může jít sednout až na 20 let, což je podstatně více, než je navrhovaný šestiletý trest za brutální utýrání většího počtu zvířat. Nad argumentem se podivoval i Dominik Feri (TOP 09). 

„Nebaví mě, že tu posloucháme, že když je obětí lidský život, tak se ty tresty mohou rovnat tomu, kdy je obětí ten zvířecí. Například za týrání svěřené osoby s následkem smrti je sazba pět až dvanáct let. To je s šesti nesrovnatelné,“ pobuřoval se Feri na zasedání ústavně právního výboru.

Michálek tleskal 

Spor ohledně výše trestů za týrání zvířat ve srovnání s tresty za týrání člověka trval na zasedání několik desítek minut. O nepřiměřeném trestu mluvil i předseda KDU-ČSL Marek Výborný

 „Je diametrální rozdíl, jestli někdo utýrá člověka nebo zvíře,“ uvedl na zasedání. Čímž si vysloužil i krátký potlesk Jakuba Michálka (Piráti).

Michálek později doplnil, že kompromisní novelu podpoří, nechce ale kolem debaty o týrání zvířat dělat „zbytečnou hysterii“.  „Važme si každého argumentu, a to i toho, že s tímto nebude možné ukládat alternativní tresty,“ řekl také Michálek.

Mezi alternativní tresty se řadí například rozsudek, kterým se pachateli ukládá vykonat veřejné prospěšné práce. Podle Plicky ale i podobné tresty budou s novelou možné. „Pokud si to pachatel zaslouží a čin nebude tak závažný - nebude se jednat o zločin - tak budou nadále takové tresty možné. Nesmí už se ale stát, že závažné formy týrání projdou. Jako v případě, kdy byla zapálená kočka, vyhozená z okna a rozdupána a pachatel pak 100 hodin sbíral na ulici odpadky,“ vyvrací obavu poslanců advokát Plicka.

Jakub Michálek (PIRÁTI) na zasedání k množírnám (12.06.2019) Jakub Michálek (PIRÁTI) na zasedání k množírnám (12.06.2019) | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

I přesto, že Blesk Tlapky spolu s patnácti předkladateli slaví úspěch, novela přes výbor neprošla celá. Bez stanoviska tak například pustila bod, ve kterém zákon pojmenovává jako trestnou činnost i nenahlášení té nejzávažnější formy množírny policii, pokud o nic člověk ví.

Helena Válková (ANO) uvedla, že se bojí strachu občanů, kteří by se s každým zavytím psa obávali, jestli nemají souseda nahlásit. „Musí to být důvodná obava, že je to organizovaná skupina, která působí škodu až 5 milionů,“ uvedl jako argument Plicka. 

Neprošlo také zvýšení trestní sazby za pytláctví. Výbor pro Sněmovnu neposvětil návrh, který by nově pytlákům zvedal trest ze dvou na tři roky. 

To důležité ale bylo podle Pekarové Adamové a Plicky schváleno. Údajně by se ke třetímu čtení novely mohli poslanci dostat příští týden ve středu, jak Blesk Zprávám prozradila předsedkyně TOPky. 

bibijana ( 12. prosince 2019 13:09 )

Myslím, že nás bylo víc, kdo vyvinul tlak na poslance. Všichni by si měli uvědomit, že násilí, páchané ať už na lidech, nebo zvířatech, je závažný společenský čin. Netrpí jenom tvorové týraní, ale i citliví lidé, kteří jsou toho svědky, nebo takové případy čtou. O takových zdravotních problémech, jako je arytmie, vysoký tlak, infarktové stavy, stres, tak o tom něco vím. Vás nechali v klidu tragédie, které se třeba za poslední měsíc udály? Myslím, že většinu lidí to rozrušilo. Proto tresty pro agresory by měly být tvrdé.

Mnau1 ( 12. prosince 2019 08:52 )

Od M.Bendy,H.Valkove se nedalo ani nic lepsiho cekat. Od arogantniho Michalka a Ferjencika uplne zbytecna strana. KDU - CSL dalsi strana o ktere vim, ze na 100 procent nevolim. Nejsem fanda americanu, ale jejich tresty 30 az 40 let za vrazdu je v poradku. To jen v CR jsou tresty jako vysmech obcanovi. Stve me, ze se poslanci porad ohaneji, ze nemuzeme srovnavat zivot zvirete a cloveka.Zavrela bych je do hnusne, spinave budovy na pul metru dlouhy retez, aby si ani nemohli poradne lehnout.Vlastne by na jednom miste kaleli i lezeli.Jsem zvedava, kolik dnu by vydrzeli.

kralovna-vsech-mori ( 11. prosince 2019 18:01 )

Přesně tak a nakonec ty ubité tvory sežerou.

nemok ( 11. prosince 2019 16:39 )

Tak pes se týrat nesmí.To je v pořádku. A jiné zvířata se týrat mohou? A ještě tomu říkat sport? Jsme zvláštní lidé.

fizulka ( 11. prosince 2019 16:21 )

To jsou příspěvky! Že je pes hnusný? To jsme ještě neviděli váš obličej horalyso! A tomiku007 - pan "dochtor" sice není oblíbený, ale v tomto případě pomohl dobré věci. Já jen čekám, kdy konečně naši soudci začnou posílat za odměnu mučitele zvířat do vězení tj. nepodmíněně. Zákon bude, teď jde o to ho uplatňovat. Mučit jiného živého tvora je prostě zločin hodný odsouzení.

Zobrazit celou diskusi