Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Konec množíren po tlaku Blesk tlapek? Poslanci přitvrdili podmínky pro chov psů

Aktualizováno -
16. října 2019
14:19
Autor: ČTK, for - 
16. října 2019
12:58

Pravidla pro chov psů se pravděpodobně znovu zpřísní. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen. Nyní tato povinnost platí pro chov pěti a více fen. Štěňata bude třeba očipovat. Projekt Blesk tlapky, který se dlouhodobě snaží o zlepšení podmínek chovu psů v Česku, tak slaví úspěch. Zpřísnění ve středu Sněmovna schválila v novele veterinárního zákona, kterou nyní projedná Senát. Opatření směřují proti takzvaným množírnám, v nichž jsou za nevhodných podmínek chováni psi jen kvůli zisku z prodeje štěňat.

Čipování štěňat prosadila poslankyně ANO Monika Červíčková. Čipy by štěňata měla podle ní dostat před odevzdáním novému majiteli.

Sněmovna naopak odmítla její návrh, který měl výslovně zakázat provozování útulků, které při zabezpečení péče o toulavá a opuštěná zvířata nespolupracovaly s obcí. Útulek také směl poskytovat těmto zvířatům dočasnou péči jen „po dohodě s obcí“. Poslankyně uvedla, že návrh má zpřesnit režim v souladu s občanským zákoníkem.

Změna by podle Nikol Burešové z organizace Pet Heroes vedla k zániku desítek ze tří stovek útulků v Česku, které sice mají povolení od veterinární správy, ale s nimiž obce spolupracovat nechtějí. Zánik by podle Burešové hrozil hlavně kočičím útulkům.

Někdejší ministři zemědělství Petr Bendl (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) označili návrh Červíčkové za nejasný, nemoudrý a problematický. Odmítly to i SPD či TOP 09, podle nichž nejsou jasné důsledky návrhu.

Krajská veterinární správa bude moci na návrh Jana Zahradníka (ODS) zrušit registraci útulku, jehož provozovatel přestane splňovat zákonné požadavky. Pavel Kováčik (KSČM) prosadil povinnost chovatelů ohlásit čipování veterinární správě, která by měla vést jejich evidenci. Kováčik také uspěl s návrhem zpřísnit pravidla pro převoz primátů a šelem.

Navzdory opoziční kritice uspěl návrh poslance ANO Davida Pražáka, aby veterinární lékař musel prohlédnout nemocné či zraněné zvíře nejen před porážkou na jatkách, ale i po ní. Podle Bendla by to bylo zbytečné.

Zákonu se vyhnou útulky a policie

Chovatelé psů budou mít podle novely sedm dní na to, aby nahlásili veterinářům informace o tom, že chovají nejméně tři feny starší 12 měsíců. Úmrtí některé z nich budou muset rovněž nahlásit do týdne. Pokud bude v jedné domácnosti více chovatelů, bude mít oznamovací povinnost pouze jeden z nich. Cílem je zamezit obcházení zákona a snahám vyhnout se oznamovacím povinnostem a veterinárním kontrolám.

Zbědovaní pejsci? Brzy minulostí. Zbědovaní pejsci? Brzy minulostí. | Útulek Norimberk

Oznamovat chov nebudou muset útulky pro zvířata, hotely a penziony pro zvířata, ozbrojené nebo bezpečností sbory nebo chovatelé vodicích nebo asistenčních psů. Veterináři evidují na 900 chovatelů pěti a více fen, za nesplnění nahlašovací povinnosti uložili od předloňského listopadu sankce ve 40 případech, uvedlo ministerstvo zemědělství.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) novinářům řekl, že zákon je jednou z cest, jak udělat pořádek v chovu psů a koček. Je přesvědčen, že novela pomůže. Jeho resort se nyní ve Sněmovně bude soustředit na zákon proti týrání zvířat. „Bude to celá sada opatření. Je to legislativní proces, ten zákon je tady v Parlamentu, tlačíme na to, aby byl přijat co nejdříve,“ uvedl.

Novela má v souvislosti s epidemií prasečího moru na jižní Moravě stanovit, že informace, které jsou nezbytné k ochraně zdraví lidí nebo zvířat, budou muset být umístěné v letácích nebo na plakátech na dobře viditelných místech. Vlastníci, nájemci nebo provozovatelé to budou muset umožnit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nemocna ( 22. října 2019 23:36 )

Konečně začala vláda aspoň něco dělat, ale o zpřísnění zákona za týrání stále nic pořád to odsunují vůbec si neuvědomují že tím odsoudí další zvířata na životě, všichni tyrani tak nemají strach z trestu a vysmívají se, měli by sedět aspoň 5 let a zrušit trest podmínka ta je k smíchu a nic nevyřeší, zakázat tyranovi mít dalších 5 let jakékoliv zvíře pod vysokou pokutou a bylo by hned na provoz útulků kde se starají o opuštěná zvířata, tak Babiši kdy už bude ten přísný zákon za týrání?

mechitz ( 17. října 2019 08:16 )

Tohle není k ničemu. Množírny se jen přejmenují a jede se dál ve velkém. Výkupy si mnou ruce, pro ně se tím nemění vůbec nic a do ciziny budou vozit štěňata dál v pohodě. A s tím čipováním je to taky fraška, nebudu čipovat starého slepého psa, jen aby si někdo mastil kapsu, když stejně neexistuje celkový registr. Když se tedy ztratí pes, kde ho lidi budou hledat, po všech veterinářích?

ciiica ( 16. října 2019 21:13 )

Tak určitěeee,leta tady lobuji ochránci zvířat, různá sdružení, ale blesk tlapky to zařídily... Brečím smíchy z toho nadpisu

naidka ( 16. října 2019 16:38 )

Jestlipak páni poslanci této problematice aspoň minimálně rozumějí? Někde se informovali nebo probůh byli se snad někde podívat? Zvednout ruku pro něco, o čem nemají ani ponětí, je docela snadné.

gigon ( 16. října 2019 16:06 )

Konec chovatelu,,, konečně,, co chovatel to množitel,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa