Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Česká chovatelka prodala do USA nemocného psa. „Qwenny bez operace zemře,“ pláče majitelka

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
14. října 2019
05:02

Peníze na operaci fenky německého ovčáka Qwenny shání Američanka Francesca Miller z Mazonu ve státě Illinois. Za potíže, které se psem pocházejícím z Česka má, může podle ní chovatelská stanice Majorův háj. Její majitelka Gabriela Galvasová, která má trvalé bydliště na Berounsku, údajně věděla, že je zvíře nemocné, přesto ho za velkou louži poslala s vědomím, že tam má rozšířit chov.

Osmnáctiměsíční fenka má podle majitelky vážnou srdeční vadu. Bez operace, na kterou teď shání peníze pomocí jednoho z webových portálů, by nepřežila. I s operací je podle ní prognóza nejistá. Lidé se na Qwenny skládají, z potřebných 4000 má už na kontě přes 3700 dolarů, a peníze stále naskakují.

Qwenny je krásná fenky, bohužel má vážnou vadu srdce Qwenny je krásná fenky, bohužel má vážnou vadu srdce | Francesca Miller

O nemoci věděla?

Majitelka, která na webovém portálu gofundme.com do detailu příběh fenky popisuje, pravidelně informuje o vývoji jejího zdravotního stavu a zveřejňuje veterinární zprávy, je přesvědčena, že ji chovatelka z Česka podvedla.

O nemoci fenky prý věděla, jeden majitel ji údajně kvůli tomu už vrátil. Přesto ji nabízela dál a nakonec ji letos v září odeslala do Ameriky.

Varuje ostatní

„Kupující, pozor! Gabriela Galsová z chovatelské stanice Majorův Háj v Česku! Nečestné, neetické a trestné! Tato zrůda prodala psa na chov poté, co si musela vzít psa zpět a vrátit peníze za vadu srdce,“ varuje Francesca na svém facebookovém profilu.

Na webu, kde získává peníze na operaci Qwenny, se rozepsala ještě více. Chovatelku obvinila, že zřejmě doufala, že fenka let kvůli nemocnému srdci nepřežije a ona pak bude moci vymáhat peníze po letecké společnosti. Byla si podle ní vědoma i toho, že ze Spojených států je to do Česka daleko, a to i s ohledem na případné vymáhání práva.

Majitelka fenky zveřejnila i lékařské zprávy Majitelka fenky zveřejnila i lékařské zprávy | Francesca Miller

K nezastižení

Repotérky Blesk tlapek se několik dní pokoušely kontaktovat i chovatelku Gabrielu Galvasovou a požádat ji o vyjádření. Marně. Nepochodily v místě jejího trvalého bydliště, nepodařilo se jim ji kontaktovat ani telefonicky, protože její telefonní číslo je stále hluché, a nereagovala ani na e-mail a zprávy.

Chovatelka se ale nejspíš obrátila na Američanku, aby se Blesk tlapkám k situaci vyjádřila. Ta poslala email, ve kterém píše, že se jí nakonec Gabriela Galvasová ozvala a začala spolupracovat. Chovatelka prý odmítá, že se majitelku pokusila podvést, a uvedla, že její veterinární lékař žádný zdravotní problém u Qwenny nenašel. „To, že šlo ze strany chovatelky o úmysl, doložit nemohu,“ mírnila majitelka nakonec svá slova zveřejněná na sociálních sítích.

Česká chovatelka poté, co se s majitelkou spojila, vrátila majitelce plnou náhradu za kupní cenu Qwenny a náklady na dopravu do Ameriky. Nic to ale nemění na tom, že fenka musí podstoupit nákladnou operaci. Qwenny teď, 17. října, čeká vyšetření u specialistů „Dohodli jsme se, že budeme chovatelku informovat o všech lékařských ošetřeních. Předpokládáme, že Qwenny bude operována ještě v říjnu,“ uvedla pro Blesk tlapky Fracesca Miller. Operace bude stát 4 000 až 6 000 dolarů. Polovinu této částky už získat, zbytek doplatí. „Nežádali jsme a ani jsme neočekávali, že chovatelka na operaci přispěje. Důležité je, že Qwenny bude mít milující domov a bude o ni po zbytek jejího života lékařsky postaráno,“ dodala majitelka.

 

bleskovka7 ( 21. října 2019 08:33 )

Jonik: Přesně tak!!! To je článek typu jedna povídala a je to na žalobu, do Pihele Blesku co to tady píšeš za kraviny, za prvé ti po tom nic není a za druhé taky ne, měl by ses omluvit za veřejné pomlouvání chovatelky (ale stejně ti po tom nic není) .... Terezaaa19: Nevím jak souvisí nějaká paní Pavlasová z Albrechtiček s tímto případem, takže prosím nepište zde další blbosti které s tím nesouvisí.

Terezaaa19 ( 17. října 2019 10:55 )

Koupila jsem si štěňátko německého ovčáka od paní Pavlasové z Albrechtiček CHS Iluze.Pejsek mu umřel ve čtyřech měsících na vrozenou vadu prokázanou pitvou.Nemám ani nejmilovanější miminko ani peníze.Chovatelka nereaguje na doporučené dopisy od advokáta ani ode mně ale přebírá je.Ona má ostré lokty.Dělá mrtvého brouka od té doby co obdržela pitevní zprávu.Až teď jsem se dočetla,že po celé republice i mimo ní prodala nemocných miminek hodně.Jediná rada je-nekupovat si z CHS Iluze nemocná miminka za 14 tisíc a uštřit si tak neskutečné nervy při úmrtí smrtelně nemocného štěňátka a v druhé řadě peníze.Kdo si tím neprošel,můj příspěvek asi nepochopí.

Jonik ( 15. října 2019 07:51 )

Noo to tam v ty redakci hulite dost dobry matros😂 Jak si vubec muzete dovolit otisknout neco tak diletantskeho a lziveho ! Joo jste blesk a lhat se dneska musi. Stahnete to nebo tu budou vsude zlute louze jak z vas vsichni smichy pocuraj Vy jste fakt jelita proboha :😂

LenkaKn ( 14. října 2019 20:54 )

Se souhlasem amerických kolegyň zveřejňuji jejich odpověď pro paní Kateřinu Lang.

Drahá Katerino,

Obdrželi jsme informace, že jste zcela ignorovali e-mail Francescy Millerové objasňující situaci s Qwenny Marjoruv haj. Místo toho jste obrátil její slova kolem a šíří nepravdy o této situaci.

Reportér má etickou povinnost být nestranný a poskytovat pouze fakta. To se vám nepodařilo. Svými slovy jsi způsobil větší újmu, než co si zaslouží.

Byla vám poskytnuta fakta, že Gabriela z Majoruv haj situaci v Americe napravila. Vydala plnou náhradu za Qwenny a dovolila nám ji udržet v Americe. Gabriela plně spolupracovala, jakmile jsme splnili požadavek na důkaz.

Trváme na tom, abyste svůj příběh stáhli a vytiskli opravu. To, co děláte, je v Americe nezákonné, a já bych věřil, že i ve vaší zemi jsou důsledky. Podívám se na společnost, pro kterou píšete.

Vaše ignorování pravdy a současných skutečností je nesmírně znepokojivé. V tuto chvíli nejste o nic lepší než to, co obviňujete z Gabriela. Musíte svůj příběh okamžitě stáhnout a opravit.

Očekávám potvrzení, že se tak stalo.

partnerská společnost, Nancy Thornsbury

Dear Katerina,

I have received information that you have completely disregarded Francesca Miller's email clarifying the situation with Qwenny Marjoruv haj. Instead, you have turned her words around and are spreading untruths about this situation.

A reporter has an ethical obligation to be unbiased and provide only facts. You have failed to do this. You have caused greater harm by your words than what is merited.

You have been provided the facts that Gabriela of Majoruv haj has rectified the situation in America. She has issued a full refund for Qwenny, and has allowed us to keep her her in America. Gabriela has cooperated fully once we satisfied the requirement of proof.

We insist you retract your story and print a correction. What you are doing is illegal in America, and I would believe there are consequences in your country a

gigon ( 14. října 2019 19:29 )

Přesně

Zobrazit celou diskusi