Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nekonečný boj proti množírnám a týrání: Babiš sliboval, ale na zákony se práší

Autor: Jakub Kopřiva - 
1. října 2019
05:20

Zubožení, týraní a často na smrt nemocní. To jsou pejsci i kočičky v množírnách, kde z nich tyrani dělají akorát »stroje« na peníze. Tomu se snaží zabránit projekt Blesk Tlapky, který už odhalil desítky mučitelů a pomohl mnoha zvířatům. Pomoc už v únoru slíbil Blesku i premiér Andrej Babiš (65, ANO). Jenže uplynuly dlouhé měsíce a skutek utekl...

Díky zásahu Blesk Tlapek už se podařilo odhalit velké množírny, jejichž provozovatele čeká soud i lidi, kteří zneužívají pejsky v bytech a svůj nechutný byznys dělají »na koleni«. Jenže je to boj s větrnými mlýny, pokud se na řešení nezačnou podílet i naši zákonodárci.

Jenže sliby, které nám (i zvířatům) dal Babiš v únoru v pořadu Ptám se, pane premiére, zatím zůstaly nesplněny. „Teď, cestou do studia, jsem volal a žádal jsem ho (šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, pozn. red.), aby projednání zákona o množírnách prioritně zařadil na program schůze,“ dušoval se předseda vlády. Jenže je říjen a pořád nic. Je to úmysl? Anebo prostě jde o spletitost legislativního procesu a vyjednávání? 

Třikrát a nic

V dolní komoře jsou hned tři zákony, které mají pomoci. Jenže místo urychleného projednávání tam leží a práší se na ně, případně je blokuje koalice a snaží se prosadit »svoji« normu, aby slízla politickou smetanu. Příkladem toho je novela trestního zákoníku, která měla zpřísnit tresty pro tyrany.

Odchytit se podařilo i vážně zraněnou fenu, které se teď konečně dostane řádné péče a ošetření Odchytit se podařilo i vážně zraněnou fenu, které se teď konečně dostane řádné péče a ošetření | Jana Ulrichová

Do Sněmovny přišla už před letními prázdninami, jenže těmi loňskými! Blesk Tlapky proto apelují na poslance, aby se místo sporů a neustálých hádek dohodli a pomohli těm, kteří se sami bránit nemohou. Tedy zuboženým a často zneužívaným zvířatům nejen v množírnách! A je úplně jedno, kdo účinný zákon napsal. Pochvalu zaslouží každý, kdo pro kloudné řešení zvedne ruku! 

Basa pro tyrany

Trestní zákoník, ve Sněmovně od 21. 6. 2018, projednán na výborech

O co jde: Novela z pera šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila (43) leží v dolní komoře už více než rok. Někdejší ministr spravedlnosti v ní chtěl přísnější tresty pro tyrany, kterým by hrozilo až 8 let natvrdo, pokud by svým jednáním nebohou němou tvář zabili. Novinkou by také byl soudní zákaz chovu a držení zvířat až na 10 let. Jenže proti tvrdším postihům se postavili Piráti, podle kterých to není správná cesta, a soudy by měly prý raději dávat horní hranice současných – byť měkčích – trestů. A to posvětil i sněmovní ústavně právní výbor. O další podobě novely se bude jednat ve druhém čtení a čeká se velká diskuze. 

Flastr až 500 tisíc

Zákon na ochranu zvířat proti týrání, ve Sněmovně od 17. 6. 2019, před prvním čtením

O co jde: Pomoci chránit zvířata se rozhodli i na vládě, konkrétně na ministerstvu zemědělství, jemuž šéfuje Miroslav Toman (59). Tam přišli s normou, která jasně říká, co je to množírna. Podle zákona se jedná o místo (i byt), kde jsou rozmnožováni kočky nebo psi v nevyhovujících podmínkách a které neuspokojují jejich fyziologické, biologické nebo etologické (etologie zkoumá chování zvířat – pozn. red.) potřeby. A to i v případě, že chovatel nemnoží zvířata za účelem zisku. Navíc zavádí povinnost pro každého, kdo má 3 a více fen, aby vydával evidenční list štěňat, kde budou informace o vrhu. Za chov v množírnách bude hrozit pokuta až do 500 000 korun. 

V množírně na Plzeňsku živořili psi v otřesných podmínkách. V množírně na Plzeňsku živořili psi v otřesných podmínkách. | FTV Prima, ÚZSVM

Nahlásit už tři fenky

Zákon: o veterinární péči, ve Sněmovně od 26. 3. 2019, ve třetím čtení; projednávání zákona bylo přerušeno v pátek 27. září

O co jde: Novela veterinárního zákona mimo jiné zavádí oznamovací povinnost pro každého, kdo má doma tři a více fen starších jednoho roku. Pakliže kdokoliv – klidně i babičky na venkově – bude tuto podmínku splňovat, musí to nahlásit na krajské veterinární správě a to do 7 dnů od chvíle, kdy si třetího pejska pořídil. A pozor: nejedná se o jednotlivce, ale celé domácnosti, kde tato povinnost ale padá jen na jednoho z chovatelů. Za nedodržení tohoto nařízení by hrozila pokuta až 50 tisíc korun. Veterinářům by se muselo hlásit, i kdyby počet fenek klesl pod tři. Nyní tato pravidla platí pro lidi, kteří mají 5 a více fen.

Jak Sněmovna schvaluje návrhy

*Na vládu přijde návrh zákona z dílny buď ministerstva, nebo zákonodárců. Kabinet mu dá doporučení a s tím jde do Sněmovny.

*V dolní komoře je tisk zákona rozeslán poslancům a organizační výbor doporučí projednání návrhu a určí zpravodaje a garanční výbor.

*Norma projde prvním čtením. Pokud je schválena, jde do výborů podle zaměření. Tam mohou poslanci navrhovat změny a nakonec ve výboru doporučit, zda zákon přijmout, dopracovat nebo zamítnout.

* Ve druhém čtení je podrobná rozprava o zákonu a poslanci i mimo výbory mohou předkládat pozměňovací návrhy.

* Ve třetím čtení už zákonodárci hlasují. Napřed o pozměňovacích návrzích a pak o zákonu jako takovém. Pokud je schválen, jde dál do Senátu a pak k podpisu prezidentovi.

Záběry z domovní prohlídky u Ivety Brixové. Překupnice nemocných psů. V bytě našla policie také falšované očkovací průkazy. Záběry z domovní prohlídky u Ivety Brixové. Překupnice nemocných psů. V bytě našla policie také falšované očkovací průkazy. | Policie ČR

Budou muset mít čip

Od 1. ledna 2020 vstoupí v platnost také nařízení, které chovatelům ukládá povinnost nechat svého pejska čipovat. U štěňat to bude svázáno s prvním očkováním proti vzteklině, které se aplikuje nejpozději v půl roce života pejska. Pokud ale psík čip nedostane, očkování proti zákeřné nemoci bude neplatné. A to i v případě, že byla vakcína zvířeti podána. Za nedodržení této povinnosti hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Čipování se nebude týkat psů narozených před 3. červencem 2011, ale pouze s čitelným tetováním.

Babiš o týrání i zdraví

Velký milovník zvířat a premiér Andrej Babiš (65, ANO) už v únoru Blesku tvrdil, že se bude problematikou množíren zabývat Sněmovna přednostně. Jenže na zákony se práší. I na to, proč to »prostě nezařídil«, se předsedy vlády zeptá moderátor Jaroslav Šimáček (34) v živě vysílaném pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Kromě problémů týrání zvířat ale bude řeč i o Čapím hnízdě, rozpočtu, cestě do USA, zdraví a dostane se i na dotazy diváků. 

bullshit ( 6. října 2019 12:07 )

Babiš sliboval, ale na zákony se práší... tenhle chlápek už toho nasliboval až hanba a téměř třetina voličů co šla k volbám mu to stále žere...

zada ( 5. října 2019 17:12 )

Nesvádějte na Babiše , že se na zákony prácší. Opopzice si sedí na "kowlích" za naše prachy a jen provokuje, bonzuje a udává a nic pro národ, ani pro ty pejsky, nedělá. Stejně tak se práší na zprávu ČT, a ČT nás odírá o poplatky!!!
Sněmovna by už měla máknout, serátoři řeší žalobu Zemana a taky nic pořádnýho ještě neudělali. Mzdy maj dos velký na to aby už hnuli kostrou a zákony schválili!!!!

hipp ( 1. října 2019 17:25 )

Jeho drahej čokl je taktéž v bavlnce jako v Lánech, žerou nóbl granule, nóbl psí kuchaři i veteriny. Na týrané chudáky dlabou, nelidi to jsou, smradi.

agfor ( 1. října 2019 17:21 )

Jééé, Babiš už toho nasliboval, třeba ANO bude líp (už raději neřekl komu).

hipp ( 1. října 2019 17:04 )

Premier je k hovnu množírny bude muset sám lid převzít do svých rukou. Chystejte na sviňáky klacky.

Zobrazit celou diskusi