Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zubožení psi pomalu umírali hladem. Před smrtí je zachránil příbuzný chovatele

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
26. února 2019
17:20

Zubožení, na kost vyhublí jsou kříženci severského plemene husky, které se podařilo zachránit z malé obce na Prostějovsku. Na patnáct dospělých psů a tři přibližně půldruhého týdne stará štěňátka, která žila v otřesných podmínkách, upozornil Krajskou veterinární správu příbuzný majitele. O psy se stará útulek Voříšek, někteří jsou v kritickém stavu. 

Řekl, že situace je katastrofální, pracovníci KVS proto okamžitě zalarmovali zástupce obce a společně na místo vyrazili,“ popsala Hana Brázdová z olomoucké Krajské veterinární správy. To, co na místě viděli, všem přítomným vyrazilo dech.

Ujal se jich Voříšek

Obec jednala rychle. Využila totiž institut předběžné náhradní péče, na základě kterého mohla psy okamžitě odebrat.

Zachráněná zvířata skončila v péči útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. „Zažili jsme den plný emocí, smutku a zároveň naděje. Pejsci jsou momentálně v karanténě, která potrvá zhruba deset dní. Ještě nejsou vakcinovaní, protože jsou na tom opravdu zle,“ řekl dnes Blesk tlapkám pracovník útulku. 

Odebraní psi jsou zubožení, vyhublí na kost Odebraní psi jsou zubožení, vyhublí na kost | Voříšek - útulek pro opuštěné psy

Šest mrtvých

Odebraní psi jsou v zoufalém stavu, jsou z nich jen stíny, jen kostřičky potažené kůží. Stav některých je přímo kritický. Podle pracovníků útulku jsou na tom špatně fyzicky i psychicky. Jsou podvyživení a pokousaní. „Bude to dlouhá cesta, než se nám je podaří dát do dobrého zdravotního stavu a hlavně do psychické pohody,“ uvedl útulek Voříšek na své sociální síti. 

Trestní oznámení

Většinu vyhublých a vystresovaných psů se pracovníkům krajské veterinární správy naštěstí podařilo odchytit bez uspání, tři psy ale musel veterinář, kvůli jejich agresivitě, na převoz uspat. Jak Blesk tlapky zjistily, ne pro všechny psy ale přišla záchrana včas. Na místě se totiž našly i ostatky šesti uhynulých psů. Krajská veterinární správa proto na majitele podá trestní oznámení za týrání zvířat.

Odebraní psi jsou zubožení, vyhublí na kost Odebraní psi jsou zubožení, vyhublí na kost | Voříšek - útulek pro opuštěné psy

Jak pomoci?

Zachráněná zvířata jsou teď v útulku v karanténě. „My, jako útulek, fungujeme už jedenáctým rokem. Nám jde teď jen o to, postarat se o pejsky, dát je do kupy a pak jim najít nové domovy. O lidi, kteří jim tohle udělali, ať se postarají jiné instituce, my jsme tu jen pro ta zvířata. Budeme ale rádi za každou pomoc,“ řekl tlapkám vedoucí útulku Leopold Dostál.

Pokud chcete zuboženým psům pomoci, pak to můžete udělat prostřednictvím transparentního účtu 43-7715910237/0100 s variabilním symbolem 18. Blesk tlapky se sbírkou pomohou. Za psy se rozjedou a z útulku,kde se jich ujali, přinesou reportáž.

0707 ( 1. března 2019 12:22 )

podmínky jako výchovné tresty??? Dementní zaměstnanci soudů včetně státních zástupců jsou pro smích hlavně jsou pro smích ONI jako státní orgány, které ODMÍTÁM platit ze svých daní!!!!!!!!!! Raději půjdu a takové lidské úchylné zrůdě vykopu zuby............ aby si to také vyzkoušela, proč by měli trpět nevinná zvířata?

MINULOST ( 26. února 2019 19:24 )

Prosím politiky, ať už zasáhnou, tohle přece není možné, copak tohle může někdo dopustit??????? Tohle láme srdce snad všech normálních lidí a ti co tohle dělají patří na do klecí.

jajas ( 26. února 2019 19:18 )

Všichni tzv,chovatelé se nám tímto vysmívají do ks.i.chtu! Moc dobře ví, že se jim nic nestane, takže....... Proč?

marta29m ( 26. února 2019 18:50 )

Začnete ty svine zavírat a nejmíň na 8 let a vyse, o chlebu a vodě, protoze to nejsou normální lidi, ať už se konecne změni zakony, nebylo te smrti a tyrani už dost. Mam tři pejsky a jednoho z množirny, investovali jsme do něho hodně penez aby vedl normální život plny pohyby, a nelitujeme je to nás člen rodiny, ale musel jako stene hodně trpět, prosím všechny jakmile uvidíte týrání zvířat nebojte se a hned vse nahlaste.

fredynek ( 26. února 2019 18:35 )

To snad nikdy neskončí !!!!!!!!!!!!čím si tohle zvířata zaslouží...?? . Tolik utrpení a utýraných nebohých němých tváří,to nemluvím o živých a týraných! a furt je to málo ? Snad už je začne konečně soud dávat bez keců alespoň na těch osm let za mříže... Jinak tohle nemá konce !Copak za utrpení jakéhokoliv němého tvora co se nemůže bránit a týrá se o hladu či ho bud ve stáří uváží v lese nebo štěňata zalepí v krabici a pohodí do popelnice,vyhodí na poli!! dají jen pokutu ! Takový lidi my platíme z našich daní a oni se nám vysmějí rozsudkem ,nad tým rozum zůstává stát ! Pokud nebudou opravdu TVRDÉ tresty,tak to nikdy nepřestane. Jak se na to rozumný a milující člověk má dívat.🐾❤️🍀

Zobrazit celou diskusi