Autonomnímu sociálnímu centru Klinika, které před dvěma lety obsadili squatteři, ve středu 2. března skončila smlouva o bezplatné výpůjčce budovy. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Klinice však odmítl smlouvu prodloužit, kvůli tomu, že je zkolaudovaná jako zdravotnický objekt, na což upozornil místní stavební úřad. Aktivisté však centrum Klinika dosud nelegálně obývají, proto ÚZSVM proti nim zahájila další kroky.

„V závěru minulého týdne jsme podali orgánům činným v trestním řízení podnět k zahájení šetření, zda ve věci nelegálního užívání budovy v Jeseniově 60 nedochází k naplnění některé ze skutkových podstat uvedených v trestním zákoníku, či zákona o přestupcích,” řekl Blesk. cz tiskový mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka. „Ano, podnět k zahájení šetření od ÚZSVM jsme přijali. Budeme se jím zabývat,” uvedla Andrea Zoulová, tisková mluvčí pražské policie.  

Autonomní sociální centrum Klinika den po útoku
Autor: Blesk.cz - Robert Klejch
Klinika se ohradí

Zástupce Autonomního centra Klinika Jan (26) potvrdil, že v Centru nadále pobývají a nechystají se ho opustit. „Centrum neopustíme a už dříve jsme předestřeli, že počítáme se všemi kroky proti nám a jsme ochotni se proti nim ohradit, vše konzultuje s naším právním zástupcem,” potvrdil zástupce Kliniky Jan.

Setkání na Praze 3

Dnes v 15 hodin na radnici Prahy 3 proběhne mimořádné zastupitelstvo, kde se budoucnost autonomního centra bude řešit. Mimořádné zastupitelstvo svolala opozice, která podporuje setrvání aktivistů na Žižkově. „Jednání svolalo seskupení Žižkov (nejen) sobě - Strana zelených, KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí, kteří nám deklarují podporu. Na zastupitelstvu chceme především konfrontovat starostku a uvést na pravou míru veškeré lži a intriky,” dodal zástupce Kliniky Jan.