„Systém počítá i s velmi extrémními teplotami. Když by nastaly velké mrazy, jsme připraveni otevřít i denní centra na noc, uvolnit kapacity lodi Hermes a v krajním případě i postavit stany,“ uvedla zastupitelka a bývalá radní pro sociální věci Irena Ropková (ČSSD). Podle jejího nástupce, náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD), bude právě ona problematiku zimních opatření i nadále koordinovat.

Na lodi Hermes odpustí poplatek i alkohol

Podle ředitele Centra sociálních služeb Praha Tomáše Jána bude v případě silných mrazů možné odpustit bezdomovcům symbolický poplatek, který za přespání na lodi Hermes běžně platí, a tolerovat jim i mírnou hladinu alkoholu v krvi. V jiných částech roku mohou na lodi přespávat jen střízliví.

Praha opět zřídí dispečink, který bude pomoc bezdomovcům koordinovat. Řešit bude i jejich přespávání v MHD. „Hlídky městské policie je pouze vyvedou ven, je to řešení v řádu desítek minut, než se vrátí do jiné tramvaje. Budou u toho přítomní terénní pracovníci, kteří jim nabídnou pomoc a ubytování,“ řekl náměstek Dolínek.

Až 80 % bezdomovců jsou muži

Na území hlavního města fungovaly minulou zimu čtyři noclehárny s 400 lůžky. Poskytly přes 35 tisíc noclehů a magistrát za ubytování a další služby pro bezdomovce zaplatil asi 10,8 milionu korun. Zhruba polovinu nákladů na uplynulou zimu stál provoz ubytoven spravovaných Centrem sociálních služeb Praha a pronajímaných od soukromníků. Zbylé peníze byly vynaloženy na služby od neziskových organizací.

Podle odhadů odborníků je v Praze 4000 až 4500 osob bez domova, 80 procent z nich jsou muži. Jen necelá třetina bezdomovců má v Praze trvalé bydliště, každý desátý je cizinec, nejčastěji ze Slovenska. Ubytovny jich využívá asi 80 procent, ostatní zůstávají na ulici, třeba kvůli psům nebo alkoholu.

Vedle až pěti zimních nocleháren pro osoby bez domova fungují v Praze čtyři nízkoprahová denní centra, šest terénních programů včetně nočních a celkem 18 azylových domů s 600 lůžky.

Fotogalerie
7 fotografií