Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesk Ordinace: Vyšetřili vás odborníci z Fakultní nemocnice Ostrava

Aktualizováno -
6. října 2021
11:49
Autor: Michal Charbulák - 
6. října 2021
05:00

Předposlední zastávka Blesk Ordinace nabídla návštěvníkům bohatý program, a především řadu preventivních vyšetření. Díky lékařům a zdravotníkům z Fakultní nemocnice Ostrava a partnerům projektu se každý, kdo navštívil až do 18. hodiny Masarykovo náměstí, mohl dozvědět pravdu o svém zdraví.

Fakultní nemocnice Ostrava se představuje

Je největším státním zdravotnickým zařízením v Moravskoslezském kraji a vybudovala si renomé přední nemocnice i v rámci celého Česka. Na Masarykovo náměstí zamíří v rámci projektu Blesk Ordinace Fakultní nemocnice Ostrava.

„Mezi základní hodnoty nemocnice patří vysoká kvalita a profesionalita poskytované péče,“ sdělila na úvod mluvčí nemocnice Petra Petlachová. V nemocnici (dále FNO) působí profesionálové z téměř 47 klinik, oddělení, center a ústavů včetně léčebny pro dlouhodobě nemocné. „Poskytují základní, specializovanou i superspecializovanou péči přibližně 1,2 milionu obyvatel,“ řekla mluvčí.

Společně s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity nemocnice vychovává mladé lékaře a zdravotníky. Vše na jednom místě K péči o své pacienty používá nemocnice špičkové přístrojové vybavení a sleduje moderní trendy. „Obrovským přínosem je široké spektrum oborů, které je soustředěno na jednom místě,“ popsala Petra Petlachová.

Součástí nemocnice je i Poliklinika s mnoha odbornými ambulancemi. S lůžkovým oddělením nemocnice ji propojuje budova, ve které jsou diagnostické přístroje jako rentgeny, CT, mamografy či magnetická rezonance.

Video  Blesk Ordinace v Ostravě táhla! Ostravská fakultní »proklepla« 1350 pacientů!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ředitel Jiří Havrlant: Doháníme operace

V jaké situaci nemocnice momentálně je?

Snažíme se v prvé řadě zajistit akutní péči bez jakéhokoliv omezení, i navzdory tomu, že řada zdravotníků má kvůli covidu mnoho dnů nevybrané dovolené, a hlavně »dohnat« operace, které nebyly akutní a snesly odklad. Operační sály jedou naplno. Nemocnice se snaží vrátit do provozu před covidem, přitom samozřejmě stále modernizujeme prostory nemocnice i zdravotnické vybavení a rozšiřujeme naše služby.

Co konkrétně?

V září jsme uvedli do provozu novou magnetickou rezonanci, která slouží jak pro léčbu pacientů, tak pro vědecké účely. Otevřeli jsme prostory Centra provázení, kde dostanou pomoc rodiny, které se dostaly vinou nemoci nebo úrazu dítěte do složité situace. A obrovskou radost mám z budování oddělení zubního lékařství postupnou rekonstrukcí prostor Polikliniky, ve kterých budeme ošetřovat ambulantní i hospitalizované pacienty.

A dále počítáme s tím, že ambulance budou fungovat i jako pracoviště, kde lékaři pomohou s řešením složitých případů stomatologům z terénu. Pokud se Lékařské fakultě Ostravské univerzity podaří získat akreditaci pro výuku stomatologie, pak budou tyto ordinace sloužit i pro přípravu budoucích zubních lékařů. Doufám, že podzim nepřinese tak masivní další covidovou vlnu, která by zastavila pravidelnou odbornou péči, kterou poskytujeme na té nejvyšší úrovni.

Kardiolog: Vysoký tlak se zanedbává!

Jeho příznaky nejsou poznat a v tom je jeho záludnost. Řeč je o vysokém tlaku, jehož prevenci spousta lidí neřeší. Kardiolog Jan Václavík (42) zdůraznil i velkou roli, kterou sehrál covid-19.

„Je jisté, že v době covidu bylo mnoho pacientů ve stresu, což jim kolísavost tlaku v mnoha případech spustilo. Kontrola a prevence rizikových faktorů byla v době epidemie zhoršená,“ řekl přednosta Interní a kardiologické kliniky FNO. Proto je podle něj důležité chodit na preventivní vyšetření. „Výrazně snižujeme riziko infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a zabráníme řadě předčasných úmrtí. Onkologickou prevencí dokážeme zabránit asi třetině nádorů,“ upozornil Václavík.

Chloubou je ničitel nádorů

Už přes 10 let mohou lékaři FNO léčit onkologicky nemocné pacienty pomocí kybernetického nože CyberKnife. Na světě zatím není přesnějšího ozařovacího přístroje. Říká se mu ničitel nádorů, velký bílý slon nebo kyber anděl… S přístrojem je spojen od začátku respektovaný onkolog Jakub Cvek. „Museli jsme pro úředníky vypracovat tisíce stran argumentů, proč by Ostrava a Onkologická klinika měla CyberKnife získat,“ zavzpomínal.

„Myslím si, že nám hodně pomohla podpora vynálezce CyberKnife, doktora Johna Adlera, který působí na klinice v americkém Standfordu,“ dodal Jakub Cvek. FNO byla první nemocnicí ve střední a východní Evropě, která CyberKnife začala používat. Ostravští onkologové mají s kybernožem světové úspěchy vzhledem k množství odléčených pacientů. Přístroj dokáže léčit i srdeční arytmie či oční nádory.

doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D. doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D. | Fakultní nemocnice Ostrava

K srdci endoskopem a navrácení sluchu

Moderní technologie, postupy i zkušenosti lékařů z FNO umožňují dříve nemyslitelné výsledky. Lékaři pomocí operace kochleárního implantátu umějí navracet sluch dospělým i dětem, pomocí endoskopu operují vyhřezlé ploténky i srdce. K některým operacím se používá unikátní 3D operační věž.

Doba covidová: Pacienti obsadili 11 pracovišť!

Rok 2020 byl i pro „fakultku“ mimořádně náročný. Vozili sem jednoho pacienta s covidem za druhým, nejrůznější oddělení i celé kliniky se změnily v covidové jednotky. Zároveň se ale vzedmula vlna podpory. „První sanitka s odběrovou sestrou vyjela za pacientem s příznaky nemoci covid 5. března 2020. Už 12. března 2020 jsme hospitalizovali prvního pacienta s potvrzenou diagnózou,“ uvedla mluvčí Petra Petlachová.

Lidí s koronavirem přibývalo, obsadili již 11 oddělení, vzniklo i speciální oddělení pro pacienty s covidem ve vážném stavu. Zároveň se vzedmula obrovská vlna podpory ze strany firem i obyčejných lidí, kteří zdravotníkům za mimořádné nasazení nosili i doma upečené koláče. Někteří chodili pravidelně každý týden a zásobovali covidové jednotky domácími produkty. „Jsme v šoku z lidské solidarity, jsem z toho až naměkko, děkujeme moc všem, kteří jsou s námi,“ uvedla vrchní sestra Šárka Kumorová.

Nemocniční čísla:

1181 – celková kapacita lůžek

225 – lůžek intenzivní péče

47 tisíc – počet ročně hospitalizovaných pacientů

700 tisíc – počet ročně provedených ambulantních vyšetření

16 tisíc – počet ročně provedených operací

3500 – celkový počet zaměstnanců

600 – počet zaměstnaných lékařů a farmaceutů

1900 – počet zaměstnaných sester

500 – počet zaměstnaných sanitářů

Covidová čísla:

● V roce 2020 bylo ve FNO hospitalizováno celkem 1110 covid pozitivních pacientů, z toho 1004 pacientů na standardních lůžkách a 106 na lůžkách resuscitační a intenzivní péče.

● O covidové pacienty v roce 2020 pečovalo celkem 1568 zaměstnanců FNO.

● Za rok 2020 ve FNO provedli 102 692 testů na koronavirus. Z toho bylo 95 258 RT-PCR testů a 7434 antigenních testů.

Video  Tlačenice u vyšetření znamének, zraku a plic: Brňané vzali Blesk Ordinaci útokem!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi