Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neplodnost i změna DNA: Šéfka SÚKL vyvrací hoaxy o vakcínách. „Jenom straší lidi.“

Autor: Nikola Forejtová - 
5. října 2021
05:00

Pandemie koronaviru s sebou přinesla i vlnu dezinformací. Ty se týkají původu viru, ale i vakcín proti covidu-19. Objevuje se mnoho lží i polopravd jak o výrobě či složení, tak i o aplikaci a nežádoucích účincích. Více o reálných vlivech očkovacích látek řekla Blesk Zprávám šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. Vyvrátila časté zprávy o neplodnosti či i o změně DNA a popsala, jak se vlastně bezpečnost vakcín zkoumá. 

První zkreslené či vymyšlené informace o vakcíně se začaly objevovat paralelně s tím, kdy se vědci dostavili do laboratoří. Hoaxy se postupně přizpůsobovaly tomu, v jaké fázi vývoje se vakcíny nacházely. Zatímco před rokem tak „letěly“ především pochybnosti o tom, proč se očkovací látka dostala do oběhu poměrně rychle, nyní se stále více probírá to, co vlastně vakcíny v lidském těle dělají. 

Šéfka SÚKL: Dezinformace jenom straší lidi

Očkování je sice jedinou cestou z pandemie, podle dezinformátorů jsou ale následky očkování tragické. Nejčastěji se mluví o tom, že vám vakcína přemění DNA, způsobí rozpad buněk, růst nádorů i neplodnost. Vedle toho si do těla necháte vstříknout hliník, jed a sledovací mikročip.

Jak ale upozorňují experti z celého světa, jde o nesmysly, navíc nebezpečné. „Myslím si, že hodně osob to využívá ke strašení lidí a k odrazování od očkování. Když se mě na to někdo ptá nebo se s tím setkám, tak říkám – podívejte se, kde je pravda. Podívejte se na oficiální zdroje informací, například na našich stránkách nebo na stránkách ministerstva zdravotnictví,“ komentuje šíření dezinformací pro Blesk Zprávy ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

SÚKL se dezinformacemi také zabývá. Jejich boření pomáhá i pravidelná kontrola účinnosti a bezpečnosti očkovacích látek, stejně tak pravidelná aktualizace možných nežádoucích účinků, na kterých je mnoho dezinformací postaveno. „K 21. září jsme přijali celkem 8304 hlášení na podezření na nežádoucí účinky, které by mohly být spojené s očkováním proti covidu-19. Jedná se o spontánní hlášení, není to absolutní číslo. Všemi hlášeními se zabýváme a nadále připomínáme, že nejde o počet prokázaných nežádoucích účinků,“ přibližuje Storová.

Tato hlášení se týkají očkování v ČR. Podle dat k 1. říjnu se podalo více než 11,8 milionu dávek - včetně třetí posilující dávky. Storová vysvětluje, že nežádoucí účinky se řadí do nejrůznějších kategorií.

Co se týče nejčastějších a nejčetnějších, lidé hlásí příznaky podobné chřipce. „Je tam horečka, únava, zimnice, bolest v místě vpichu,“ vypočítává expertka. „Pak jsou skupiny jiných příznaků, třeba i neurologických, jako je bolest hlavy, mravenčení, příznaky z oblasti ovlivňování kloubů a svalů, trávicí soustavy, dýchací soustavy, kožní projevy a něco co by mohlo ovlivňovat cévní systém. A tak, jak je jmenuji, tak to klesá na četnosti. Je tam ještě celá řada dalších příznaků, třeba že mají lidé pocit, že je bolí oči. Jak už jsem ale zmínila, u těchto dat není potvrzena souvislost s očkováním. Jde o přehled reakcí, které nám lidé nahlásili.“

Neplodnost či změna cyklu? Poplašná zpráva

Jmenované nežádoucí účinky jsou zapsány v bezpečnostních zprávách a jsou i v příbalovém letáku. Pak jsou tu ale ty, které se šíří  celosvětově na sociálních sítích a které se snaží experti vysvětlovat a vyvracet. Velice často se mluví o tom, že očkování mění menstruační cyklus a způsobuje neplodnost. 

„Že by vakcíny způsobovaly neplodnost dlouhodobě, odmítá Česká gynekologická a porodnická společnost, Česká vakcinologická společnost a například i Britská společnost pro plodnost,“ upozorňuje na stránkách ministerstvo zdravotnictví. A Storová jen souhlasně pokyvuje hlavou. Doplňuje ale čísla a další paralely. 

„Vliv vakcíny na plodnost je poplašnou zprávou. Vliv na plodnost se zkoumá u všech léčiv a zde se vůbec neprojevily přímé či nepřímé škodlivé účinky, a to ani na těhotenství, plod či vývoj dítěte po narození,“ uvádí Storová pro Blesk Zprávy. Uvádí ale, že jsou opravdu spontánně hlášeny poruchy menstruačního cyklu po podání vakcíny. 

Video  Analytik Vrabel: Vláda nechápe závažnost situace a nemluví jedním hlasem. A podivné výběrové řízení  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hlášení jsou zmiňována v již zmíněných bezpečnostních zprávách, které jsou k dispozici na stránkách SÚKL. Například u jedné z očkovacích látek bylo do 31. 7. 2021 hlášeno z celého světa 12 410 případů poruch cyklu, z čehož 663 bylo lékařsky potvrzeno jako porucha. „Nejednalo se ale o specifický problém a je nutno říci, že tyto choroby se vyskytují výrazně častěji v obecné populaci, než u očkovaných. Nicméně, tím to nekončí, my se k tom stavíme zodpovědně a zástupci SÚKL ve farmakovigilančním výboru pravidelně přezkoumávají dostupné informace,“ komentuje Storová. 

Zdůrazňuje, že nyní není žádná příčinná souvislosti mezi aplikací vakcíny proti covid-19 a poruchám prokazatelná. Nutno rovněž podotknout, že změnu cyklu může u žen způsobit i stres či jiné vlivy okolí. 

Změnu DNA by vakcína nezvládla, viry to ale umí

Další již poměrně ohranou, ale nebezpečnou dezinformací je varování před tím, že vám očkovací látka změní DNA. Zde se cílí na typ vakcíny mRNA. Ta totiž vysílá (velice zjednodušeně) do těla messengera - poslíčka informace, kterou tělo přečte a začne s ní pracovat pomalu jako s návodem, jak na opravdový virus později reagovat. 

Dezinformátoři ale pracují s tím, že vpravené mRNA pronikne do lidské buňky a přepíše DNA. To je ale u vakcíny nemožné. „mRNA obsažená ve vakcíně nikdy nemůže vstoupit do buněčného jádra a poškodit nebo reagovat s DNA očkované osoby, tedy nemůže měnit nebo upravovat DNA očkovaného,“ upozorňuje například Státní zdravotní ústav.

„U vakcín mRNA dochází k tomu, že krátce po aplikaci se RNA rozpadne a pak už se v organismu nenachází. Jak u mRNA, tak u vektorových je to tak, že se neintegrují do lidského genomu a nepřechází ani do zárodečné linie. Není důvod se obávat, že by nás to zasáhlo. Je to prostě jeden z řad hoaxů, ale schází tomu opravdu reálný základ,“ rozšiřuje pro nás Storová.

Reálný základ nicméně má to, že viry dokážou vkládat svou genetickou informaci do našich buněk, jak nám již dříve vysvětloval molekulární genetik Jan Pačes. „Umí to například virus HIV. Svou genetickou informaci dokáže vložit do vaší DNA, to je důvod, proč se HIV nedaří vyléčit. Umíme virus sice zničit, ale už jednou tu jeho DNA máte ve svých buňkách,“ vysvětloval Pačes. „Čistá odpověď na otázku, zdali je možné RNA přepsat do DNA, je ale ano, děje se to. U koronaviru ale ne.“ 

Tyto dvě nejčastější a možná nejnebezpečnější dezinformace, které se týkají vlivu vakcíny na tělo, doprovází mnoho dalších. Od úsměvných, které tvrdí, že vám po aplikaci naroste křídlo, až po lehce vyvratitelných, že vám vakcína způsobí samotné onemocnění. 

Storová téma uzavírá vysvětlením, že všechna hlášení jsou podrobena přezkoumávání a všechny nové možné nežádoucí účinky mohou být důvodem pro zahájení signálu o přehodnocení bezpečnosti, či důvodem ke změně příbalové informace. Nynější zprávy, ty nejčerstvější ze září, ale ukazují, že žádný podobný signál v plánu není a dosavadní seznam nežádoucích účinků je prozatím platný a kompletní.

 

zada ( 5. října 2021 14:16 )

a tahle "paní" ze súklu je jejich prodloužená ruka...a´t si dá proočkovat celou rodinu a na nás co máme zdravý rozum a facháme na její výplatu, tak ať dá laskavě! pokoj. Ta už je profláklá od minule.....pro ni je mlčeti zlato!

zada ( 5. října 2021 14:15 )

USA touto "covidvou" akcí je vyčerpává námi naspořené peníze na zdraví občanů z našich pojišťoven. Bohužel vlády světa a evropy jsou v tom namočené až po uši a nechávají naše zdravtoní pojišťovny plundrovat jen proto, aby někteří naši bohatí spolubčané byli ještě bohatčí a taky si naplnili účty....je to byznystický hnus a okrádání občanů nejen naší země o jejich nastřádané peníze a v podstatě zdravotní "daně" kterou platíme každý ze své výplaty povinně a poctivě. Je to sprosté vydírání a zlodějina amíků¨, aby si zachránili svoje ubohé HDP. Dluží kam se podívají, válečné reparace končí a tak jsou v úplném "hajzlíku". Plundrují co se dá!!!! Ji na našem zdraví pramálo záleží!!!!

beda88 ( 5. října 2021 13:59 )

nuuuu, tak dám VLASTNÍ, letošní, setkání s Covidem. takže jsem jej absolvoval letos na Velikonoce. nicméně jsem byl naštěstí bezpříznakový. vzhledem k tomu, že dost cestuji a nechci mít problémy s byrokracií, šel jsem na očkování. po druhém, v srpnu, žádné bolesti a problémy. asi po 14 dnech jsem dostal nad ránem do stehna křeč. hrozná bolest, nikdy předtím jsem nic takového neměl. zakoupil jsem Magnesium B6 a denně bral 2 pilulky, nicméně se křeče dostavovaly obnoc. na 99% do pravého stehna. Mudr mi předepsala Magnosolv, prášek do vody a křeče pomalu odeznívají. asi po 3 týdnech po 2. očkování ještě přibyly problémy s pokožkou na tvářích. začala se zaněcoval v oblasti jako by pod rouškou. vypadal jsem na 13 a je mi 60. Mudr mi nechal vyrobit mast s antibiotiky a po 3 týdnech se vracím do normálu. Pointa méh příběhu. Včera jsem byl na kontrole u Mudr a sestra mi sdělila, že má ÚPLNĚ stejné problémy po očkování, t.j. křeče do nohou a nějaké akné, to bylo i vidět. takže náhoda?

smradlavamakrela ( 5. října 2021 11:47 )

Mě po očkování hučí v klacku. A zo se vyplatí.

pindokukin ( 5. října 2021 10:14 )

Pilulka proti covidu se stává realitou. Tři léky dokončují testy a vypadají slibně

No vida a Pfizer si ten sajrajt může vopchať do riti.
Ale jisté je,že se budou šprajcovat všemi možnými i nemožnými způsoby.Přece se bez boje nebudou vzdávat své exkrementové kuličky, svých podvodně získaných biliónů .

Budou podplácet veškeré komise,všechny vlády na světě,­pomlou­vat,vy­mýšlet naprosté kraviny,Fauci s Gatesem zkrátka budou vzteky skákat do výšky.
No u "pilulek" zatím jen plusy.Zato o vedlejších účincích vakcín se to hrne obrovsky z celého světa.
A převážně jen od kapacit ve svých oborech.
Víte lidé o katastrofě co se děje v Izraeli,která byla první na světě ve vakcinaci??

A podržte se, Pfizer začal testovat Pfizermectin! Je to obšlehnutá kopie Ivermectinu pod kódem PF-07321332 na stejném principu.

Je něco na světě co ty US hyeny nezneužijí? Jak za pomocí nahrabaných miliard na naivních či podplacených vlád a různých komisí znevažovali iver­mectin­,iso¬­prino­sine a vakcinu Sputnik?

A ejhle ,Sputnik je donucena WHO schválit a ivermectine ty hyeny kopírují.
Od války jdou zpoza oceánu jen války,­zabí­jení,­niče­ní celých států.
Fauciho,/který lhal pod přísahou před kongresem US/ a darebáky Gatese a Sorose bude lidstvo jednou soudit ,jednou doufám bude Norimberk II.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa