Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesk Ordinace vyšetřila 6500 pacientů: Podívejte se na všechna nej druhého ročníku!

  • Autor: Iva Dvořáková - 
    18. 10. 2021
    05:00

    Šest zastávek a šest šancí na lepší život nabídl Čechům s pomocí renomovaných nemocnic deník Blesk! Byl to úspěch a návštěvnost byla hojná. Vyšetřeno bylo neuvěřitelných šest a půl tisíce lidí a tisícům dalších se dostalo odborné rady v poradnách. Návštěvníky přilákala možnost podstoupit více vyšetření na jednom místě. A na svědomí to má covidová doba, která pravidelnou lékařskou prevenci »zakousla«.

    Lidé nechodili k lékařům, na závažná onemocnění se tak přicházelo až v pokročilejších fázích. Na důležitost a smysl preventivních vyšetření Blesk upozorňuje mnoho let.

    A právě druhý ročník Blesk Ordinace to završil. Díky, že jste za námi a zdravotníky z Nemocnice Pardubického kraje, Krajské nemocnice Liberec, Krajské zdravotní, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Fakultní nemocnice Ostrava a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze přišli. Na shledanou v roce 2022 v dalších městech České republiky.

    Odhaleno:

    * 64 zhoubných nádorů kůže

    * 2 karcinomy plic

    * 55 podezření na CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc), astma a další respirační poruchy

    * 5 lidí s extrémně vysokým tlakem

    * 239 osob s vysokým tlakem

    * 10 lidí s extrémně vysokou hladinou cukru v krvi

    * 148 s vyšší hladinou cukru v krvi

    * 1 zelený zákal a 25 podezření na zelený zákal

    * 16 šedých zákalů

    * 9 osob s kognitivní (poznávací) poruchou

    Slavnostní zahájení Blesk Ordinace v Ostravě Slavnostní zahájení Blesk Ordinace v Ostravě | Martin Pekárek

  • 1.Podezření na cukrovku

    NEJvětší šok utrpěla moderátorka Eva Decastelo (43), protože vyšetření cukru v krvi ukázalo na cukrovku. Neváhala a zašla si na podrobnější vyšetření. Jak dopadla?

    Cukrovka se nepotvrdila. „Mám vyšší bilirubin a cholesterol (6,3). Lékař mi hodnoty začas znovu vyšetří a také mi doporučil 4x – 5x v týdnu po dobu 30 minut podnikat aktivity, které zrychlí srdeční akci (rychlá chůze, běh, kolo). Pohyb sice podle něj cholesterol nesníží, ale sníží celkové riziko kardiovaskulárních onemocnění,“ sdělila moderátorka Blesku.

    Eva Decastelo v Blesk Ordinaci. Eva Decastelo v Blesk Ordinaci. | Martin Pekárek

  • 2.Rychlý zásah

    NEJrychlejší zásah lékařů nastal v Ústí nad Labem. Povolali záchranáře a ti odvezli ženu (52) s neměřitelným tlakem přímo do nemocnice. Zdravotníci se totiž obávali propuknutí mrtvice. Podle mluvčí nemocnice byla paní vyšetřena, byla jí podána medikace a poté ji lékař propustil domů.

    Probíhal také nácvik první pomoci (ilustrační foto) Probíhal také nácvik první pomoci (ilustrační foto) | Martin Pekárek

  • 3.Milé setkání s fanouškem

    NEJmilejší setkání zažil v Liberci písničkář Miroslav Paleček (75) se svým fanouškem. Byl to sám bývalý primář plicního oddělení MUDr. Jiří Vytiska, který zpěváka také hned vyšetřil.

    Písničkář Miroslav Paleček (75) se svým fanouškem. Písničkář Miroslav Paleček (75) se svým fanouškem. | Martin Pekárek

     

  • 4.Galantní Voříšek

    NEJgalantnější byl moderátor Karel Voříšek (58), když chlácholil kolegyni Kláru Doležalovou (48). Zdravotníci jí totiž na pražském Karlově náměstí naměřili vysoký tlak.

    Vyšetření tlaku podstoupila i moderátorka Klára Doležalová. Vyšetření tlaku podstoupila i moderátorka Klára Doležalová. | Martin Pekárek

  • 5.Nejvyšší hladina cukru

    NEJsladší život a kvůli tomu i nejvyšší hladinu cukru v krvi (16 mmol/l) měl muž v Ústí nad Labem.

    Blesk Ordinace se těšila ohromnému zájmu. Blesk Ordinace se těšila ohromnému zájmu. | Martin Pekárek

  • 6.Naděje pro kuřáky

    NEJzásadnější informaci pro kuřáky odhalila v Brně náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. „Od příštího roku se zavádí preventivní vyšetření pro silné kuřáky, které má za cíl včas odhalit rakovinu plic,“ vysvětlila Vašáková.

    Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková | Martin Pekárek

  • 7.Nejvyšší tlak

    NEJvyšší tlak měla žena (45) z Liberce (200/120 mmHg) a muž (46) z Pardubic (171/107 mmHg).

    Rušno bylo ve stanu, kde se měřil tlak.(ilustrační foto) Rušno bylo ve stanu, kde se měřil tlak.(ilustrační foto) | Zdeněk Matyáš, Martin Pekárek

  • 8.Starostka o kouření

    NEJsdílnější ohledně zlozvyků byla starostka Prahy 2 Jana Černochová (47). „Byla jsem otrokem cigaret, ale s tím už je tři roky konec.“

    Nejsdílnější ohledně zlozvyků byla starostka Prahy 2 Jana Černochová (47). Nejsdílnější ohledně zlozvyků byla starostka Prahy 2 Jana Černochová (47). | Martin Pekárek

  • 9.Důsledná manželka

    NEJdůslednější manželku má Josef Adamec (64) z Lulče. Ta ho přesvědčila, aby si v brněnské Blesk Ordinaci nechal zkontrolovat znaménko, ze kterého se vyklubal zhoubný kožní nádor.

    Nejdůslednější manželku má Josef Adamec (64) z Lulče.

  • 10.Nejrychlejší léčba

    NEJrychlejší léčba proběhla v Praze. Staršímu muži byl naměřen tak vysoký nitrooční tlak, že ještě ten den podstoupil laserový zákrok, který předešel oslepnutí v důsledku zeleného zákalu

    Akce se zúčastnil i ministr Adam Vojtěch. Akce se zúčastnil i ministr Adam Vojtěch. | Martin Pekárek

  • 11.Největší překvapení

    NEJvětším překvapením v Ostravě bylo pěvecké Ostravě bylo pěvecké vystoupení moderátora Bořka Slezáčka (54). Málokdo zřejmě ví, že Bořek vystupuje vystupuje i v muzikálech.

    Blesk Ordinaci moderoval ostravský rodák Bořek Slezáček.

  • 12.Dárcovský rekord

    NEJvětší rekord zaregistrovaných do Českého národního registru dárců kostní dřeně padl v Ústí nad Labem. Zaregistrovalo se 20 osob včetně dvou mladých záchranářů a poradkyně z Žilní poradny.

    Blesk Ordinace

  • 13.Cena za nemoc

    Zdravotní pojišťovny spolu se zdravotníky tvrdí jednohlasně: Prevence onemocnění je mnohokrát levnější než léčba. Kolik tedy stojí průměrně pojišťovnu jeden pacient, který trpí onemocněními, která se na náměstích vyšetřovala? To pro Blesk vypočítala Všeobecná zdravotní pojišťovna, generální partner Blesk Ordinace.

    Průměrné náklady za 1 pacienta za rok / za léčbu ve specializovaném centru:

    Zhoubný melanom 31 502 Kč /723 000

    Bazaliom 4564 Kč

    Šedý zákal 19 819 Kč

    Zelený zákal 32 000 Kč

    Rakovina plic 84 000 Kč /337 271 Kč

    CHOPN 14 500 Kč / 1 982 545 Kč

    Diabetes 14 773 Kč

    Hypertenze 2589 Kč

    Stánek Všeobecné zdravotní pojišťovny.

  • 14.Náborové stánky

    V Blesk Ordinaci se nejen vyšetřovalo. Třicet tři lidí se přímo na náměstích zaregistrovalo do Českého národního registru dárců kostní dřeně. Tento úspěch se dosáhl díky pracovnicím v náborových stáncích. Ty podrobně vysvětlovaly, jak probíhá odběr, a vyvracely mýtus, že velmi bolí.

    VIDEO: Překvapení na Blesk Ordinaci: 1500 vyšetřených a jedna rychlá operace!

    Video  Překvapení na Blesk Ordinaci: 1500 vyšetřených a jedna rychlá operace!  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi