Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Pandemie zhoršila zdraví Čechů o 30 %, varují lékaři! Blesk Ordinace opět pomůže

  • Autor: Iva Dvořáková,Olga Nedbálková - 
    31. 8. 2021
    05:00

    Lékaři bijí na poplach! Prevence, kterou jsme z obav z epidemie koronaviru odkládali, nás dohání! Ve finále bude mít podle odborníků mnohem větší dopad na zdraví Čechů než samotný covid-19! Pojďme to zastavit! S deníkem Blesk na Blesk Ordinaci 2021! Kdy vše startuje?

    Bezpečnostní opatření a strach z nákazy zahnal lidi do izolací a k lékaři chodili jen v nejnutnějším případě. Odborníci se nyní setkávají s tím, že přicházejí lidé, kteří mají nejrůznější onemocnění ve fázích, kdy jsou už těžce léčitelná. A někdy jim není pomoci. Zdraví Čechů se zhoršilo až o 30 %. Kromě zanedbávání prevence za to může méně pohybu, nevhodná skladba jídelníčku a větší spotřeba alkoholu.

  • 1.Víc rakovin prsu

    Podle mamoložky a zakladatelky sítě Mamma center MUDr. Miroslavy Skovajsové v prvních měsících po vypuknutí pandemie přišlo žen na mamografické vyšetření poskrovnu. „Úplně přestala chodit kategorie 65 a výše. Pak začaly chodit pacientky, které už měly obtíže. A to s tak rozbujelými nádory, které jsem 30 let neviděla,“ popisuje lékařka.

  • 2.Infarktů ubylo, ale jen papírově?

    Neochota jet do nemocnice nebo k lékaři na vyšetření či na preventivní prohlídku se nyní vrátila v podobě exploze případů srdečního selhání. „Ve všech evropských zemích včetně Česka jsme v roce 2020 zpozorovali 25 – 75% pokles výskytu infarktů. U části nemocných pak podcenění stavu skončilo fatálně,“ říká prof. MUDr. Aleš Linhart, předseda České kardiologické společnosti.

    Situaci zhoršuje fakt, že přibližně pětina nemocných nedorazila na preventivní prohlídky. „Dlouhodobá špatná kontrola srdečního rytmu, tlaku, srdečního selhání či cholesterolu má za následek mnohem vážnější kardiokomplikace,“ varuje Linhart.

  • 3.Ztloustli jsme

    Nadváha a obezita jsou v současné době závažným problémem. Vyšší hmotnost má u nás více než polovina lidí – konkrétně 55,4 %. V tomto ohledu nás převyšují už jen v Řecku, Chorvatsku a na Maltě. Nejhůř je na tom skupina starších 65 let, ve které má nadváhu či obezitu až 76,9 % lidí.

    „Nadváha a obezita jsou rizikové faktory ovlivňující množství chronických onemocnění, nejčastěji diabetes 2. typu, kardiovaskulární nemoci a také rakovinu,“ vysvětluje internistka MUDr. Emilie Niedobová. Lidé stále častěji postihuje i problém označovaný zkratkou NAFLD. Jedná se o nealkoholovou tukovou chorobu jater, jejímž následkem může být cirhóza. „Je to dnes nejčastější chronická jaterní choroba na světě a je hlavní příčinou úmrtí spojenou s játry,“ dodává MUDr. Niedobová.

    „Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu

    Video  „Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 4.Vředy útočí

    Vředová choroba žaludku a dvanáctníku jsou závažná onemocnění, jejichž komplikace, především krvácení, perforace vředu nebo rozvoj nádorového onemocnění, mohou vést k významnému poškození zdraví i k úmrtí pacienta.

    Podle šetření České gastroenterologické společnosti celkem 86 % gastroenterologických pracovišť v ČR omezilo v průběhu pandemie covid-19 vyšetřování a 7 % úplně zastavilo diagnostiku a endoskopický provoz. K významným rizikovým faktorům při vzniku vředové choroby žaludku a dvanáctníku patří stres. Ten v současné době pociťuje až 53 % naší populace.

    Čtyři z deseti Čechů uvádějí, že se u nich během pandemie míra stresu zvýšila. „Ze všech dat je jasné, že pandemie covid-19 vytvořila v populaci situaci, kdy hrozí výrazně vyšší riziko vzniku a rozvoje vředové choroby,“ konstatuje MUDr. Tomislav Švestka, CSc. ze 4. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

  • 5.Lámou se nám kosti

    Osteoporóza, jejímž příznakem je křehnutí a zvýšená lámavost kostí, je už tak dost podceňovaným chronickým onemocněním, ale v době pandemie navíc velká část ohrožené skupiny ve věku 50+ zanedbává prevenci i léčbu.

    „V době pandemie dramaticky poklesl počet vyšetřených denzitometrem. Pokud pacient kvůli zanedbání vyšetření utrpí osteoporotickou zlomeninu, není to jen tak nějaká obyčejná zlomenina. Jde o velmi vysoký a naléhavý rizikový faktor z hlediska dalších případných zlomenin a těm je potřeba předcházet,“ vysvětluje prof. MUDr. Vladimír Palička, předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP.

  • 6.S prevencí pomůže Blesk Ordinace!

    Zanedbávání preventivních prohlídek, které jsou v Česku plně hrazeny zdravotními pojišťovnami, bylo alarmující už před epidemií. Proto v roce 2019 deník Blesk odstartoval unikání projekt Blesk Ordinace s cílem seznámit veřejnost s tím, jak zásadní vliv má včasné odhalení nemoci na kvalitu a délku života každého Čecha. Po roční nucené přestávce jsme zpět! A lékaři ze šesti špičkových nemocnic vyrážejí s Blesk Ordinací za vámi! Tak konec výmluv, přijďte, ať víte, jak jste na tom!

    Co je Blesk Ordinace?

    Projekt deníku Blesk, který v jeden konkrétní den od 12 do 18 hodin přemění jedno konkrétní náměstí v ordinaci pod širým nebem. Díky spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR a místní nemocnicí v ní mohou návštěvníci absolvovat řadu vyšetření bez doporučení obvodního lékaře a zkonzultovat své potíže s odborníky. Součástí akce je pestrý doprovodný program, zábava pro děti i dospělé a tombola o skvělé ceny. 

    Co vás čeká?

    ✔ Vyšetření znamének

    ✔ Vyšetření zraku

    ✔ Vyšetření diabetu

    ✔ Vyšetření plic

    ✔ Vyšetření tlaku

    + každá nemocnice ze šesti letošních partnerů Blesk Ordinace pro vás kromě pěti základních vyšetření připravila i speciální nabídku. Sledujte deník Blesk a dozvíte se víc!

  • 7.Kde budeme?

    Pardubice, středa 8. 9.

    Pernštýnské náměstí

    Lékaři: Nemocnice Pardubického kraje

    Liberec, úterý 14. 9.

    Náměstí Dr. Edvarda Beneše

    Lékaři: Krajská nemocnice Liberec, a.s.

    Ústí nad Labem, středa 22. 9.

    Mírové náměstí

    Lékaři: Krajská zdravotní, a.s.

    Brno, středa 29. 9.

    Náměstí Svobody

    Lékaři: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

    Ostrava, středa 6. 10.

    Masarykovo náměstí

    Lékaři: Fakultní nemocnice Ostrava

    Praha, středa 13. 10.

    Karlovo náměstí

    Lékaři: Všeobecná fakultní nemocnice Praha

     

     

     

Actimel ( 31. srpna 2021 10:12 )

A to se jako v Plesku divíte, že se zhoršilo zdraví? Rok a půl člověk nesměl NIC!!!Jen hadr na hubu! K doktorovi v žádném případě!!! Jen po telefonu! Kdybyste i ty s covidem zaléčili ivermektinem hned v počátcích a nenechali rozjet tu zrůdnost až do zápalů plic a horšímu, tak nemuselo být tolik nemocných a nemuselo být tolik pocovidových problémů!...vím o čem píšu

Zobrazit celou diskusi