Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Agresor napadnul zlínské policisty nožem: Útok připomněl tragickou smrt jejich kolegy

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: ČTK, VaB - 
31. srpna 2021
12:35

Čtyřiadvacetiletý muž ze Zlína se pokusil v dubnu v bytě své matky zaútočit nožem na policistu. Útočník byl v té chvíli pod vlivem alkoholu a marihuany. Policista pokus o úder vykryl a vyvázl bez zranění. Kriminalisté dosud netrestaného muže obvinili z násilí proti úřední osobě, v případě odsouzení mu hrozí až šestileté vězení.

Incidentu podle mluvčí předcházel telefonát na linku tísňového volání policie od kamaráda obviněného muže. „Ten oznámil, že jeho známý má problém a potřebuje pomoct. Nic netušící muž ovšem v té době spal a neměl o telefonátu tušení. Se svým kamarádem se pár hodin předtím pohádal a měl z něj strach. Proto se posilnil alkoholem a pro jistotu si před usnutím schoval pod postel nůž,“ uvedla mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Policisté následně vyrazili do bytu na sídlišti ve Zlíně. „Otevřela jim matka mladého muže, který po zaklepání na dveře pokoje policistům otevřel. V ruce za zády měl nůž s dvaceticentimetrovou čepelí, který bez varování zdvihl nad hlavu a naznačil bodnutí jednoho z policistů. Policista naštěstí včas zareagoval a útočníka zpacifikoval,“ sdělila mluvčí.

Dechová zkouška podle policie u útočníka ukázala 1,11 promile alkoholu. „Lékařka, kterou policisté přivolali, rozhodla o převozu muže do psychiatrické léčebny, kde zůstal pár dní hospitalizovaný. Z vyžádaného znaleckého posudku z oboru psychiatrie vyplynulo, že muž je schopen účasti na trestním řízení,“ doplnila Kozumplíková.

18. prosince 2016 vyráželi policisté z Hluboké nad Vltavou k podobnému případu, agresivní muž měl v bytě napadat členy domácnosti. Když na místo policisté dorazili, útočník je nejprve napadl dřevěnou násadou, poté skrytým nožem. Oba policisté utrpěli vážná zranění, i tak se jim ale agresora podařilo zpacifikovat. Bohužel, policista Václav Haase o dva dny později podlehl svým vážným zraněním. In memoriam mu byla udělena Medaile Za hrdinství. 

Video  Jak zastavit krvácení. Rady záchranáře Víta Samka  - Petr Němeček/ CNC
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání