Co se při kocovině v organismu děje?

Ovlivní náladu i činnost mozku

 Špatná nálada, která kocovinu provází, souvisí s biochemickými poměry v mozku. Vznik nových nervových buněk v hippokampu mozku se zastavuje. Změny elektrické aktivity mozku přetrvávají ještě dlouho poté, co vymizí alkohol z krve.  

Zatíží srdce

Těžší otrava alkoholem bývá provázena velkým zatížením srdce. Vyšší riziko srdečních příhod přetrvává i v kocovině.

Špatně spíme

„K tomu přistupuje spánkový dluh. Alkoholová intoxikace narušuje REM spánek. To dále zhoršuje duševní výkonnost a zvyšuje riziko úrazů,“ vysvětluje Nešpor v Medicíně pro praxi.

Poškozuje játra a může vyvolat hypoglykémii

Na vzniku kocoviny se podílí odpadní látka acetaldehyd, která vzniká v našem těle při odbourávání alkoholu. Jedná se o látku, která poškozuje játra.

Jaterní buňky byly zaměstnány odbouráváním alkoholu, proto také nemohly vyrábět glukózu.  Pokud se navíc flamendr nenajedl, mohla klesnout hladina krevního cukru. „Hypoglykémie bývá provázena pocením, nechutenstvím, rozmazaným viděním, třesem, podrážděností, mdlobou nebo kolapsem, zmateností, pocity chladu, nervozitou, slabostí, zrychlení tepu,“ vysvětluje Nešpor.

 Ztráta tekutin

Alkohol tlumí sekreci antidiuretického hormonu, takže organizmus v průběhu silvestrovské smršti ztratil velké množství tekutin a minerálů.

Krvácení do žaludku

 „V pokusech na zdravých dobrovolnících se zjistilo po vypití malého množství destilátů krvácení do žaludeční sliznice, byť se jednalo o krvácení klinicky nevýznamné. Krvácení po alkoholu bude jistě větší po vyšších dávkách alkoholu a tam, kde byla žaludeční sliznice již poškozena,“ soudí Nešpor.

Co pomůže?

Při léčbě kocoviny je třeba doplnit šetrným způsobem tekutiny, minerály a sacharidy. Vzhledem ke stavu žaludeční sliznice se ale nedoporučují kyselé ovocné džusy ani jiné příliš kyselé potraviny.

Naprosto nevhodný je podle Nešpora vyprošťovák v podobě dalšího alkoholu i černá káva. Naopak prospěje vlažná a lehce stravitelná polévka. Neměla by ale být příliš tučná, aby se nezatěžovala játra. Zpátky do formy nám pomůže i vitamin B, spánek a klid.

Video
Video se připravuje ...

„Zdravá dávka alkoholu je nula. Každá žena v produktivním věku by měla abstinovat,“ říká Nešpor Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
3 fotografie