Včasné odhalení je šance

Játra jsou ale orgánem s výjimečnou schopností regenerace, a pokud je onemocnění odhaleno včas, lze úpravou životosprávy a léčbou poškození zvrátit.

Stádia onemocnění jater

První stadium – jaterní steatózu (ztučnění jater), u níž dochází k nahromadění tuku ve více než 5 % jaterních buněk – lze v podstatě označit za neškodné onemocnění. U 5 – 20 % pacientů se však za určitých okolností objeví u prosté steatózy zánětlivé změny a poškození jaterní tkáně. V tom případě mluvíme o nealkoholové steatohepatitidě. Ta již představuje riziko pro vznik fibrózy, tedy nahrazování jaterních buněk vazivem v důsledku zánětu. Následně může dojít k rozvoji cirhózy, tedy k nevratnému zjizvení jaterní tkáně, která není schopna plnit své funkce.

Rizikové faktory steatohepatitidy

● věk nad 50 let

● obezita

● diabetes

● hypertenze

● genetické vlivy

Cirhóza je konečná

Jde o konečné stadium poškození jater s těžkou poruchou jejich funkce. A bohužel je diagnostikováno stále častěji. „K nevratnému poškození jaterních buněk v případě chronických onemocnění nedochází náhle, proces obvykle trvá i několik let. Onemocnění postihuje převážně dospělé, varující je zejména nárůst výskytu u žen,“ říká praktický lékař MUDr. Michal Lazák. Délka života se u cirhotiků zkracuje vůči průměru o 10 let, v České republice jich umírá ročně asi 2000.

Prevencí je životospáva

„U většiny pacientů s prostou jaterní steatózou není třeba žádná specializovaná léčba – stačí odstranit hlavní příčiny. V případě alkoholu je to abstinence, u nealkoholové tukové choroby jater pak zlepšení životosprávy a snížení hmotnosti,“ radí MUDr. Lazák. Léčba je naopak nutná u nemocných se steatohepatitidou a dalšími stadii poškození jater.

Podpořte regeneraci buněk

Jak? Například užíváním látek přírodního původu – tzv. esenciálních fosfolipidů. Tyto látky se zabudovávají do membrány jaterních buněk a přispívají tak k obnově jejich struktury.

Ženy a alkoholismus: Proč pijí?

Video
Video se připravuje ...

Ženy a alkoholismus. Proč pijí? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie