Tatínek Adama Bernaua v Návštěvnících, „náhrobní umělec“ Brož z komedie Vesničko má středisková, či Bohouš Novák v komedii Homolka a tobolka. To jsou svérázné postavičky, v nichž se sympatický herec Eugen (někdy Evžen) Jegorov (†55) zapsal do povědomí diváků. Kolegové a přátelé jej ale znali pod jiným jménem - nikdo mu neřekl jinak než „Stavjaňa“. Byl to bezesporu renesanční muž, jelikož se kromě hraní úspěšně věnoval i malování a měl obrovské hudební nadání. Ovládal snad všechny hudební nástroje, například na kytaru, klavír či klarinet. Nejlépe ale hrál na saxofon, a byl v tom tak dobrý, že na něj učil dokonce i Jitku Molavcovou (71).

Rodina tohoto vysokého herce s charakteristickým, výrazným hlasem, a podle kolegů i s osobitým recesistickým smyslem pro humor, pocházela z Ruska - jeho dědeček byl prý carský důstojník. Eugen jej však ve vojenské kariéře nenásledoval, odmalička měl umělecké ambice. Při přijímačkách na DAMU ale neuspěl, nechal se proto zapsat alespoň do komparzního rejstříku filmových studií na Barrandově. Poprvé se na plátnech kin objevil ve filmu Přežil jsem svou smrt jako vězeň s klarinetem, a to mu otevřelo dveře do filmu. Nikdy mu sice nebyla svěřena velká, hlavní role, v každém svém partu byl však nezapomenutelný.

VIDEO: Otík by se divil: Takhle se změnila místa z Vesničky! A hrobník (26), co chce v práci umřít

Video
Video se připravuje ...

Otík by se divil: Takhle se změnila místa z Vesničky! A hrobník (26), co chce v práci umřít Matěj Smlsal, David Vaníček

Na sklonku svého života Jegorov svedl boj s alkoholismem, kvůli němuž si musel na celou jednu sezonu dát v divadle, kde to tak miloval, pauzu. A z někdejšího bonvivána byl náhle už jenom jeho vlastní stín. „Když se vrátil z léčebny, byl už ale takový posmutnělý, už to nebyl ten starý Evžen,“ vzpomínala na něj Molavcová, která s ním účinkovala v Semaforu. Kromě manželky Marie byly Eugenovou velkou láskou automobily, dokonce s nimi občas jezdil závody. A za volantem bohužel našel i svůj osud. Osmadvacátého prosince 1992 jel svým vozem manželce nakoupit a cestou jej stihl infarkt. Svůj vůz ještě dokázal zastavit u cesty, ale vystoupit se mu už nepodařilo…

Fotogalerie
20 fotografií