Aranka z Chalupářů anebo ježibaba z Arabely, tedy Luba (vlastním jménem Libuše) Skořepová, sice vždy toužila po velké rodině, nebyla jí však dopřána. To kvůli autonehodě, která jí nemilosrdně změnila život. „Jeli jsme jednou někam s ostatními herci, měli jsme nehodu, vylítali jsme všichni ven na dlažbu a měli jsme těžká zranění. Na mne to mělo ten vliv, že jsem už nemohla mít děti,“ líčila s odstupem času herečka. 

Dvakrát se vdala, poprvé za herce a otce Jany Krausové (67) Josefa Pehra (†67), podruhé šla k oltáři se spisovatelem Pavlem Hanušem (†62). Obě manželství skončila především kvůli tomu, že nemohla svým partnerům povít vymodleného potomka.

Když jí tedy Pánbůh děti nedopřál, musela si to vynahradit něčím jiným. Své srdce věnovala hraní – a v divadle trávila veškerý svůj volný čas. Dokonce i na Vánoce, i na Štědrý den. Brala představení všemi deseti a dělat radost ostatním ji hřálo u srdce. Přestože však ztvárnila desítky rolí jak na prknech, která znamenají svět, a i na televizních obrazovkách, konec jejího života byl smutný. „Starý člověk, jako jsem já, už čeká jenom na smrt...“ stýskala si.

VIDEO: Hořký konec Luby Skořepové (†93) zaznamenal film SAMA: Zoufalá prosí kamarády!

Video
Video se připravuje ...

Hořký konec Luby Skořepové (†93) zaznamenal film SAMA: Zoufalá prosí kamarády! Mediaoffline

Zemřela pouhý den před Štědrým dnem, podle informací Blesku prý naposledy vydechla kolem půl desáté večer. Na onen svět odešla milosrdně. Umřela v LDN, kde trávila poslední měsíce svého života, poklidně a ve spánku. Den před smrtí u ní seděl její prasynovec Julien (38), který žije ve Francii, a jemuž se herečka svěřila, že se velmi těší na premiéru hraného, biografického dokumentu Otakara Faifra (41) jménem Sama. Ten se tehdy chystal do českých kin a Skořepová v něm hrála hlavní (a vlastně jedinou) roli stařičké ženy, o kterou nikdo nejeví sebemenší zájem. „Stále můžu být platná, i když jsem už stará,“ přesvědčovala své okolí. Marně…

Právě prasynovec Julien pak měl podle její exmanažerky Heleny Váňové na starost hereččiny ostatky. Spekulovalo se, kam bude urna s jejím popelem uložena. Objevily se úvahy, že by měla být pochována na Malé Skále, kde ráda trávila čas na chalupě, anebo hřbitov v jejím rodném Náchodě v rodinném hrobě, kde jsou pochováni i její rodiče a bratr Karel (†88). Jenže na náhrobku hereččino jméno nepřibylo. A nejen jméno...

„Její urna tam nikdy nebyla a nebude,“ uvedla letos na podzim mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. O jejím uložení prý se správou hřbitova nikdy nejednal ani hereččin synovec z Náchodska Michal (62), na kterého je hrob psaný. Co se tedy stalo s popelem známé herečky, to je bohužel ve hvězdách.

Fotogalerie
57 fotografií