Paní Táňa na své onemocnění přišla souhrou náhod. Z prsu jí začala vytékat tekutina, kvůli níž se rozhodla navštívit lékařku. Ta jí nasadila antibiotika, ale jelikož nezabrala, poslala ji na sonografii a mamograf, po jejichž absolvování jí byla doporučena biopsie.

V den biopsie jí volala obvodní lékařka s výsledky stěru, že má v prsu streptokoka. Byla si tedy téměř jistá, že jde o zánět a biopsie je jen pro jistotu. Bohužel to bylo zcela jinak.

„Když mi lékařka poprvé sdělila diagnózu, byl se mnou manžel. Stejně jako já brečel. Velmi rychle se ale sebral a řekl: Neboj, to bude dobré, společně to zvládneme. Nejhorší bylo povědět to dětem,“ svařila se Táňa.

Vše se uvidí...

Týden po sdělení diagnózy již ležela na operačním sále. Při zákroku se bohužel přišlo na to, že nádor již metastázuje do uzliny. „Nyní jsem již po zákroku, ale ještě podstupuji chemoterapii. Po jejím skončení mě čeká dlouhodobá hormonální léčba. To je momentálně všechno, co vím. Zbytek se uvidí podle dalších výsledků,“ vysvětluje Táňa, která má za sebou už i dvě operace srdce.

Nyní se cítí v rámci možností dobře. Následkem ozařování ale vznikly popáleniny, které bolely, a i po čase zůstávají na kůži fleky a místo je stále citlivé. „Věřím však, že všechny tyhle bolístky vedou k uzdravení. Člověk se nesmí nemoci moc podat a věřit, že na konci cesty je cíl,“ přemýšlí.

Po dovolené u moře se mi chtělo plakat

Paní Táňa také popsala, co je pro ni osobně na celé nemoci nejhorší. Rozhodně to nejsou samotné útrapy spojené s léčbou. „Nikdy nevíte, zda se znovu nevrátí, a když prožíváte hezkou chvíli, bojíte se, aby to třeba nebylo už naposled. Letos jsme s manželem, dětmi a přáteli byli u moře. Všichni jsme tak nějak potřebovali vypnout a nabrat sílu. Po cestě zpět se mi chtělo plakat. Měla jsem najednou strašný strach, že to třeba bylo naposled,“ přiznává statečná máma.

Pomáhala, teď potřebuje pomoc sama

Táňa a její rodina také uplynulých šest let podporovala nadaci Dobrý anděl, která pomáhá rodinám s dětmi, kde se rodič nebo dítě potýká s vážným onemocněním. Teď najednou potřebuje finanční pomoc i ona sama, protože kvůli léčbě musela na neurčito opustit svou milovanou práci asistentky pedagoga na základní škole.

„Jsem nesmírně vděčná za pomoc Dobrých andělů, protože mi to umožňuje větší klid. Mohu tak myslet především na svou léčbu, což je opravdu velkým přínosem. Víte, lidé občas říkají, že peníze nejsou všechno a samozřejmě, že nejsou. Ale bez nich je život daleko náročnější.“

Hlídejte se, radí

Ačkoli se stále léčí, o své nemoci se nebojí mluvit. Vysvětlila ji i dětem ve škole, i svým kolegyním. „Všechny jsem urgovala, aby si udělaly alespoň samovyšetření a představte si, že bohužel jedna z nich si našla bulku, která se ukázala jako zhoubná. Naštěstí se našla včas, a proto bych chtěla především vzkázat, že je velmi důležité nepodcenit prevenci a opravdu se hlídat,“ radí Táňa.

Rozhovor herečky Michaely Kuklové s prof. Tesařovou z VFN Praha a prof. Svobodou z Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor herečky Michaely Kuklové s prof. Tesařovou z VFN Praha a prof. Svobodou z Masarykova onkologického ústavu v Brně Dialog Jessenius

Fotogalerie
4 fotografie