Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

13. prosince 1989: Marxe střídá Masaryk

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Wikipedia.org)
Autor: ČTK, rum - 
13. prosince 2009
05:02

Lepší dárek k Vánocům děti snad ani dostat nemohly. Z dějepisu a hlavně z občanské nauky jim zmizely dlouhé a nudné pasáže o vzniku a přínosu komunistické strany, nemusely se šprtat životopisy Marxe, Lenina a dalších.

Ke změnám ve výuce došlo v souvislosti se změnami Ústavy ČSSR, kde byly vypuštěny články například o vedoucí úloze KSČ. „Ve výuce nebudou využívány dosavadní studijní texty. Například Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti, Sborník hlavních dokumentů XVII. sjezdu KSČ atd.,“ informovala přesně před 20 lety agentura ČTK. Občanská výuka se mávnutím kouzelného proutku změnila na předmět, který kladl důraz na všelidské hodnoty a morálku. Děti se tak konečně mohly seznámit třeba se životopisem T. G. Masaryka. A co víc, z »občanky« je nečekala žádná známka na vysvědčení. Podobně tomu bylo i v dějepise. „Na základní škole bude od příštího roku nahrazena výuka ruského jazyka jiným jazykem,“ dodávala ČTK. Ruštinářky musely zaplakat...

Ale nebyly to jediné změny. Vznikla iniciativa, která chtěla změnit státní znak. Pěticípou hvězdu nad hlavou lvíčka chtěli opět nahradit korunkou, rudé hvězdy se hromadně sundávaly i ze střech a štítů podniků a továren. Stávalo se i to, že například rozestavěné budovy krajských či národních výborů KSČ změnily svůj účel například na kulturní domy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 13. prosince 2009 17:39 )

Je to tak. Bohužel....

bosomfriend ( 13. prosince 2009 09:54 )

Od Havla počínaje a Topolánka konče se tito nesmí klanět před Masarykem, když se podíleli na rozpadu republiky , kterou pan Masaryk tak těžce uvedl do života. Tak lehkomysleně nechat rozbít společný stát čechů a Slováků dokážou jen velezrádci národa a snad se toho dožiji, že budou jako velezrádci označeni a odsouzeni.Vyzývám lid , aby konečně tyto grazly odvolil a požadoval jejich potrestání. V žádné zemi světa se rodí ročně tolik milionářů. Vše nakradeno ze státního majetku.

glosglober ( 13. prosince 2009 09:25 )

Dějina dělají lidé. A ještě se nenašli v dějinách moudří, kteří by nedělali z těch mladých blbce. Ale neznalost, neznemená neexistenci, a to se rádo kontraproduktivně vrací.

smrk ( 13. prosince 2009 09:00 )

"bylo to kráááásnééé" posluchat ty lži, které šli z úst Havla,Vondry,faráře Malého a bandy herců, kteří se jako vždy přidali na stranu vítězů a stačilo pár roků a národ nestačí čumět co s námi tito "demokraté" dělají. Masaryka mají těžce u p.r.d.e.l.e. a zajímají je pouze jejich plná konta a peněženky - k.u.r.v.a. jeden by z toho blil a není kam emigrovat (do Ruska se mě nechce,na Kubu je to daleko,Amerika stojí za prd - tak kam ???).

gogo ( 13. prosince 2009 08:11 )

Ano, na chvíli si někteří politici po roce 1989 brali Masaryka „do úst“ a oháněli se jím. Někteří si na něj dokonce rádoby směšně hráli (viz Havel ) Ale brzy toto divadlo přestalo a dnešní party politických zlatokopů si na Masaryka již ani formálně nevzpomenou. Protože jejich mravnost a jejich „vlastenectví“ je s Masarykovským nesrovnatelné. Je žádné. A Masaryk ? Kdyby vstal z mrtvých, musel by vzít bič svého otce a všechnu tuto sebranku hnát jak stádo chrochtajících prasat až za pražské hradby….

Zobrazit celou diskusi