Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

7. prosinec 1989: Adamce střídá Čalfa

Marián Čalfa - bývalý premiér ČSFR
Marián Čalfa - bývalý premiér ČSFR  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
7. prosince 2009
05:00

V tento den bylo před 20 lety na československé politické scéně pěkně živo. Premiér Adamec konečně odstoupil a nahradil ho Marián Čalfa a Jakeše se Štěpánem vyhodili soudruzi z partaje.

„Prezident Gustáv Husák demisi předsedy federální vlády Ladislava Adamce přijal. Při té příležitosti mu poděkoval za vykonanou práci,“ psalo se ještě v duchu komunistických frází v novinách. Místo něj nastoupil Marian Čalfa, který musel nejpozději do 10. prosince sestavit novou vládu, kde už nebudou drtivé procento tvořit komunisté.

Milouš Jakeš s Miroslavem Štěpánem si jistě ještě před měsícem nepomysleli, jak s nimi soudruzi z vlastních řad rychle zatočí. „Předsednictvo ÚV KSČ na svém dnešním zasedání vyloučilo Milouše Jakeše a Miroslava Štěpána z řad členů KSČ. Byli vyloučeni za hrubé politické chyby při řešení společenského napětí, zejména událostí 17. listopadu,“ znělo oficiální prohlášení.

Na den přesně před 20 lety poskytl rozhovor ČTK také Václav Havel. Na otázku: Jakou roli bude hrát politika ve vašem životě?, odpověděl: "Čím budou poměry v naší zemi demokratičtější a normálnější, tím menší." Za 22 dní se stane prezidentem a politika v jeho životě bude hrát hlavní roli pro příštích 14 let...

Marián Čalfa - bývalý premiér ČSFR Marián Čalfa - bývalý premiér ČSFR | ČTK

 

Zítra čtěte: Ničí svazky StB!


Čtěte o vládě národního porozumění na webu Reflex.cz

alex0800 ( 7. prosince 2009 13:15 )

Svazky STB a nejen tyto... Byly v mnoha případech nahrazeny "vyhovujícími" či byly ztraceny atp.. Takže jsem zvědal, jestli se dočteme i panu Šalgoviči a podobných na jejichž bedrech vystoupala dnešní politická elita, kterou si vychovaly soudruzi z STB ku obrazu svému.. A u mnoha dnešních politiků je to dodnes velmi patrné.. Paradoxně se STBáci a jejich kamarádi začali stahovat do té "nové" partaje, ze které jsou dnes modří ptáci.. Takže strůjci naší demokracie jsou vlastně bývalí STBáci.. To je pěkné, že..? Vlast

Zobrazit celou diskusi