Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

12. prosince 1989: Komise k 17. listopadu: Velel Štěpán!

12. prosince 1989: Komise k 17. listopadu: Velel Štěpán!
12. prosince 1989: Komise k 17. listopadu: Velel Štěpán!  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
12. prosince 2009
05:02

Před 20 lety vyšla první ucelenější zpráva komise Federálního shromáždění a České národní rady pro vyšetřování 17. listopadu. Vyplývá z ní, že jednu z hlavních rolí zásahu měl Miroslav Štěpán.

"Z dokumentů předložených komisi i z jednotlivých stanovisek je možno i na událostech 17. listopadu doložit, že do operace na Národní třídě osobně zasahoval vedoucí tajemník MV KSČ (městského výboru KSČ - pozn. red.) soudruh Miroslav Štěpán, který dával pokyn k zásahu všemi dostupnými prostředky," informovala 12. prosince 1989 agentura ČTK.

Zpráva komise dále říká, že manifestace 17. listopadu byla až do příchodu na Národní třídu bezproblémová. Až tam orgány SNB dospěly k závěru, že neohlášeným průvodem došlo k narušení veřejného pořádku. "Při zákroku příslušníci SNB používali obušků a obranných chvatů, také však kopanců a úderů pěstí. Zmíněné prostředky ale byly rovněž používány po odvlečení účastníka demonstrace za uzávěru pořádkové jednotky SNB k jeho zbití, aniž by došlo k předchozímu napadení příslušníka SNB," citovala dále ČTK zprávu.

Příslušníci SNB navíc vytvořili kordony, do nichž naháněli účastníky demonstrace, kde je bez důvodu bili. Komise věděla o 44 zraněných, ale stále vyzývala, aby se přihlásili další lidé, kteří se báli vyhledat ošetření nebo nahlásili, že ke zranění přišli jiným způsobem.

 

bosomfriend ( 12. prosince 2009 09:46 )

Když nepůjdete, tak vás nepřipustíme k maturitě. Lide , kteří si to pamatuji ještě žijí a nechtějí o tom veřejně mluvit. Mají strach . Kde je videozáznam uličky , kde byli udajně studenti biti ???

petr11 ( 12. prosince 2009 06:21 )

A dneska jsme na mizině...!!!

gogo ( 12. prosince 2009 06:19 )

tragikomické figurky listopadového podvodu. Jedna z "úsměvných" listopadových příhod Štěpána bylo jeho vypískání dělníky z ČKD s pokřikem "Nejsme malé děti!" . Za několik měsíců se tito dělníci radující se z přicházející svobody a demokracie ocitli na dlažbě a ČKD bylo srovnáno se zemí …..

Zobrazit celou diskusi