Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

10. prosince 1989: Nová vláda, je tam i Klaus

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rum - 
10. prosince 2009
04:21

Během jednoho týdne už druhá nová vláda. Ta první, jmenovaná 3. prosince, lid zklamala, protože byla stále drtivě komunistická. V té nynější, která byla jmenována přesně před 20 lety, už ale KSČ nemá nadpoloviční většinu. Poprvé od roku 1948.

Vládu národního porozumění, jak se jí říkalo, jmenoval na návrh staronového premiéra Mariana Čalfy prezident Gustáv Husák. Byl to jeho poslední politický čin. Ještě tentýž den abdikoval. V Čalfově vládě bylo jen 10 komunistů, ostatních jedenáct míst zaujali členové dalších stran, které jen nedávno obnovily činnost, nebo to byli lidé bezpartijní.

Třeba Jiří Dienstbier se stal ministrem zahraničí, Květoslava Kořínková ministryní bez portfeje, Vladimír Dlouhý zaujal místo ministra zemědělství. Ve vrcholné politice je dodnes Václav Klaus, který zahájil v této vládě svou éru jako ministr financí. Čalfův kabinet dovedl Československo k prvním svobodným volbám po 40 letech komunistické nadvlády. Ty proběhly v červnu 1990.

Tato vláda, do které již výrazně zasahovalo OF i VPN, byla lidmi přijata s velkým očekáváním do budoucnosti. Jenže vyvstal nový problém: Kdo bude po Husákovi prezidentem? Část komunistů navrhovala bývalého premiéra Ladislava Adamce, spíše se ale mezi lidmi šuškalo o Alexandru Dubčekovi. Absolutně největším favoritem byl ale Václav Havel.

Přečtěte si o vládě národního porozumění na webu Reflex.cz

Zobrazit celou diskusi