Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

8. prosince 1989: Ničí svazky StB!

Ilustarční foto
Ilustarční foto  (Autor: Blesk.cz)
Autor: ČTK, rum, www.ustrcr.cz - 
8. prosince 2009
05:00

Lidé si moc dobře uvědomovali, že tentokrát to mají komunisté už opravdu spočítané. Vyhození Jakeše a Štěpána ze strany to jedině potvrzovalo.

Jenže bez důkazů o špiclování, vydírání a zastrašování se nešlo obejít. Svazky Státní bezpečnosti (StB) se nesmějí ztratit!

Brno zaplavily přesně před dvaceti lety letáky a plakáty stávkového výboru, které upozorňovaly na to, že v Kanickém lese, v tajném objektu Státní bezpečnosti, se pálily dokumenty. Ještě odpoledne se před budovou Krajské správy SNB shromáždil dav lidí. „Náčelník Krajské správy SNB, plukovník Šobáň, přijal zástupce manifestujících a informoval je, že žádný tajný objekt StB neexistuje,“ uvedla ČTK. „V lese se skartují písemnosti, které pozbyly svou platnost a jsou pro výkon služby nepotřebné,“ dodal plukovník. Tomu věřil asi opravdu málokdo.

Státní bezpečnost totiž nadále pokračovala v donášení. „Skupinou historiků OF byl zpracován seznam asi 30 institucí, kde, jak se domnívají, jsou soustředěny archivní materiály z let 1968 až 1969 a další důležité písemnosti. Tyto instituce mají být již nyní sledovány studentskými hlídkami, aby mohlo být, zřejmě po vzoru NDR, zabráněno převozu a následnému zničení dokumentů,“ upozorňovala ty nejvyšší soudruhy dvacet let stará správa StB. Bohužel i přes tuto snahu nebyly všechny dokumenty zachráněny a ty, co byly, vyvolávají i po dvaceti letech velké vášně...

karel128 ( 9. prosince 2009 09:59 )

a uklizeno..! Z Stbáků a vlastizrádců se stali veliký/ poctiví/ podnikatelé a úplně čistí, poctiví lidi do politiky a vedoucích funkcí ve státní správě..!?! Vyvedli nás z bludu, a udělali z nás úplně rozkradenou, rozvojovou zemi. Mám sen, že jednou snad, dopadne ruka spravedlnosti i na tento dobytek..!!!

ortel ( 8. prosince 2009 10:02 )

že jen kecy, kecy a žádnej pořádnej důkaz. Ale ne ten, "jedna paní povídala".

smrk ( 8. prosince 2009 09:15 )

Nejhorší na tom je, že se skartovalo všechno o disidentech a jim podobných a zůstalo pár cárů papíru o nepodstatných lidech. Nejvíc mě žere,že se vše skartovalo ohledně Kocába, to by lidi čuměli !!!!!!

Zobrazit celou diskusi