Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

5. prosince 1989: Západe, tady nás máš!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, rum - 
5. prosince 2009
05:10

O cestování na Západ, především do Rakouska a západního Německa, byl obrovský zájem. Mnohé cestovní kanceláře proto pružně, skoro až kapitalisticky, zareagovaly a nabízely jednodenní poznávací zájezdy.

"Za jediný den prodala bratislavská pobočka CK Slovakoturist 1347 míst v rámci jednodenních zájezdů do Vídně," informovala ČTK. Podobně na tom byl i státní podnik ČSAD Ostrava, který také vypravoval autobusy. Na období jednodenních zájezdů, které se pak na dlouhá léta staly pro nás velkou kratochvílí, zavzpomínal i čtenář Blesku Karel Klímek z Opavy. "Jel jsem s manželkou do Vídně. Pamatuji se na ten pocit při přejezdu hranic. Jako bychom se dostali na jinou planetu," líčí čtenář Karel.

Na vyhlášené obchodní ulici Mariahilfer Strasse byli prý jak v Jiříkově vidění. "Všude rozzářené výlohy a toho zboží! Uchváceni jsme byli i z obyčejného supermarketu s potravinami," vzpomíná Karel Klímek a dodává: "V supermarketu měli takové velké boxy s oříšky, mandlemi, sušeným ovocem. U nás něco nevídaného. Šel jsem kolem nich a několik pistácií se válelo na zemi. Vycvičen z domova jsem se pro ně sehnul a chtěl je vyhodit do koše. Jenže v tom ke mně přišla starší Rakušanka, pohladila mě po ruce a vtiskla mi do dlaně pět šilinků. Později mi došlo, že i Rakušané o nás mají zkreslené představy. Vnímali nás jako chudé Čechy, kteří se vymanili ze socialismu, ale musejí sbírat odpadky."

pup70 ( 5. prosince 2009 10:20 )

Tak a dnes jsme ještě víc v pr.... než tenkrát.

gogo ( 5. prosince 2009 08:45 )

A tak nás dnes ten "Západ má" .....

Zobrazit celou diskusi