Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Moravskoslezský kraj: Krajské volby vyhrálo hnutí ANO

V Moravskoslezském kraji obhajuje svou pozici hejtman Ivo Vondrák z ANO (vlevo nahoře) proti bývalému primátorovi Ostravy Petrovi Kajnarovi z ČSSD (vpravo nahoře), svému náměstkovi Lukáši Curylovi (vlevo dole) nebo proti bývalému náměstkovi hejtmana Josefu Babkovi z KSČM (vpravo dole)
V Moravskoslezském kraji obhajuje svou pozici hejtman Ivo Vondrák z ANO (vlevo nahoře) proti bývalému primátorovi Ostravy Petrovi Kajnarovi z ČSSD (vpravo nahoře), svému náměstkovi Lukáši Curylovi (vlevo dole) nebo proti bývalému náměstkovi hejtmana Josefu Babkovi z KSČM (vpravo dole)  (Autor: Blesk / Karel Janeček / MSK)
Autor: mah, ČTK - 
3. října 2020
22:58

Volby v Moravskoslezském kraji ovládlo hnutí ANO, které získalo více než dvojnásobek hlasů, které získala druhá koalice ODS a TOP 09. Třetí místo obsadili piráti. Čtvrí skončili lidovci před SPD a ČSSD. Nejmenší stranou se v novém zastupitelstvu Moravskoslezského kraje stane KSČM.

Výsledky krajských voleb v Moravskoslezském kraji sledujte ZDE >>>

Stejně jako před čtyřmi lety vedl i letos kandidátku hnutí ANO současný hejtman Ivo Vondrák. Ten v krajských volbách 2016 kandidoval ještě jako nestraník. V roce 2017 ovšem vstoupil do hnutí ANO. Po čtyřech letech ještě vylepšil svůj výsledek, když hnutí ANO vyhrálo se ziskem 30,24 procent hlasů a 24 mandátů.

Array

STAN kandidovali společně se Zelenými a Nezávislými. Do čela koalice se postavil starosta Horní Suché Jan Lipner (STAN). Ten ale úspěch nemohl slavit. Jím vedená kandidátka oslovila pouze 4,30 procent voličů a své zástupce tak v zastupitelstvu mít nebude.

Společnou kandidátku pro krajské volby 2020 postavily také strany ODS a TOP 09. ODS se v minulých volbách stala nejmenší stranou v zastupitelstvu, zatímco TOP 09 nedosáhla ani na 3,5 procenta a do zastupitelstva se nedostala vůbec. Koalici vedl náměstek hejtmana Jakub Unucka z ODS. Kandidátka se stala druhým nejsilnějším subjektem. Za prvním ANO ovšem se ziskem 13,84 procenta výrazně zaostává. V zastupitelstvu pak bude mít 10 představitelů. 

SPD do voleb vedl Pavel Staněk. Ten může mít z výsledků voleb radost. Hnutí pod jeho vedením oslovilo 7,68 procenta Moravskoslezských voličů a v novém zastupitelstvu tak bude mít šest křesel.

Piráti si do čela krajské kandidátky pro volby 2020 vybrali ženu. První místo obsadila zastupitelka Karviné Zuzana Klusová. Ta Piráty přivedla k zisku necelých 12 procent hlasů a devíti mandátů.

ČSSD se zkouší prosadit se známou tváří a navrátilcem. Do čela kandidátky se postavil Petr Kajnar. Ten v dresu sociálních demokratů působil osm let jako primátor Ostravy. V roce 2014 mu ovšem místní organizace zrušila členství. Straníkům se nelíbila žaloba na kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2013, kterou Kajnar podával, když se na kandidátku nedostal. Do strany se Kajnar vrátil na konci roku 2019. V krajských volbách pak stranu dovedl k zisku necelých sedmi procent a pěti mandátů v Moravskoslezském zastupitelstvu.

Kandidátku KDU-ČSL vedl stejně jako před čtyřmi lety Lukáš Curylo. Ten v končícím volebním období působil jako první náměstek hejtmana pro kulturu a sociální oblast. V krajských volbách dovedl lidovce k zisku 9,57 procent hlasů, díky čemuž bude v krajském zastupitelstvu sedět sedm lidovců.

A lídra před krajskými volbami 2020nemzměnila ani KSČM. Stejně jako v roce 2016 stranu do voleb vedl Josef Babka. Komunisté pod jeho vedením získali necelých šest procent hlasů a se čtyřmi zastupiteli tak budou následující čtyři roky nejmenší stranou v krajském zastupitelstvu.

Výsledky krajských voleb v Moravskoslezském kraji 2020

Složení nového zastupitelstva Moravskoslezského kraje po krajských volbách 2020 Složení nového zastupitelstva Moravskoslezského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Výsledky krajských voleb 2016: Výrazné vítězství ANO a konec hejtmanů z řad ČSSD

Hnutí ANO ovládlo v roce 2016 volby v Moravskoslezském kraji výrazným způsobem. Zisk 25,70 procenta hlasů znamenalo 22 mandátů v 65členném zastupitelstvu. V jeho čele stál Ivo Vondrák, tehdy ještě nestraník, v roce 2017 se ovšem stal členem hnutí ANO.

Výsledky voleb do krajského zastupitelstva 2016
ANO 25,70 %
ČSSD 16,66 %
KSČM 11,38 %
KDU-ČSL 10,17 %
SPD aSPOO 7,02 %
ODS 6,93 %

Druhé místo obsadila ČSSD. Ta získala 16,66 procenta hlasů a 14 zastupitelů. To pro stranu, kterou do voleb vedl Miroslav Novák, znamenalo ztrátu deseti zastupitelů a po osmi letech přišla i o hejtmanské křeslo.

Třetí místo připadlo KSČM. Tu do voleb vedl Josef Babka. Strana získala 11,38 procenta hlasů a devět zastupitelů. To pro stranu znamenalo propad o 11 zastupitelů.

Čtvrté místo získala KDU-ČSL. Ta pod vedením ředitele Charity ČR Lukáše Curyla vybojovala 10,17 procenta hlasů a 8 zastupitelů.

Na pátém místě se umístila koalice SPD a Strany práv občanů. Tu vedl do voleb Karel Sládeček z SPO. Kandidátka oslovila 7,02 procenta voličů, čímž získala 6 zastupitelů.

Nejmenším subjektem zastupitelstva se stala ODS. Tu do voleb vedl Jakub Unucka. Občanští demokraté oslovili v Moravskoslezském kraji 6,93 procenta hlasů a stejně jako koalice SPD a SPO získala šest míst v zastupitelstvu.

Po volbách v kraji vznikla koalice, prvního hnutí ANO s KDU-ČSL a ODS. Ta má v zastupitelstvu dohromady 36 hlasů. Hejtmanem se stal Ivo Vondrák.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa