Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pardubický kraj: Krajské volby vyhrálo hnutí ANO

V Pardubickém kraji se zopakuje souboj z před čtyř let. Za ČSSD bude chtít hejtmanské křeslo Martin Netolický. Ve volbách se utká se svými náměstky - senátorem Michalem Kortyšem z ODS a Romanem Línkem z KDU-ČSL
V Pardubickém kraji se zopakuje souboj z před čtyř let. Za ČSSD bude chtít hejtmanské křeslo Martin Netolický. Ve volbách se utká se svými náměstky - senátorem Michalem Kortyšem z ODS a Romanem Línkem z KDU-ČSL  (Autor: David Malík)
Autor: mah, ČTK - 
3. října 2020
21:33

V Pardubickém kraji vyhrálo hnutí ANO. Na druhém místě skončila koaliční kandidátka ČSSD, kterou do voleb vedl současný hejtman Martin Netolický. Třetí místo obsadila koalice ODS a TOP 09 před koalicí KDU-ČSL a SNK-ED. Páté místo obsadili Piráti a nejmenší stranou v zastupitelstvu se stali Starostové a nezávislí.

Výsledky voleb v Pardubickém kraji najdete ZDE >>>

Hnutí ANO šlo do voleb jako obhájce vítězství z voleb před čtyřmi lety. Rozhodlo se ovšem vsadit na nového lídra. Tím byl poslanec a zastupitel Pardubic Martin Kolovratník. Hnutí volby vyhrálo, dosáhlo na pouze lehce vyšší výsledek než před čtyřmi lety a v součtu si dokonce pohorší o jednoho zastupitele.

Štěstí se samostatnou kandidátkou v roce 2020 v Pardubickém kraji zkoušeli Piráti. Ti v minulých volbách kandidovali společně se Zelenými a hnutím Změna, ale do zastupitelstva se neprobojovali. Letos ovšem dosáhli na zisk 12,68 procenta a do zastupitelstva tak vyšlou 7 představitelů.

Array

Pro společný postup se ve volbách 2020 rozhodli zástupci ODS a TOP 09. Zatímco ODS se totiž po volbách v roce 2016 dostala až do vládnoucí koalice, zástupci TOP 09 neprošli volebním sítem ani do zastupitelstva. Lídrem společné kandidátky se stal senátor a náměstek hejtmana Michal Kortyš za ODS. Společná kandidátka oslovila přes 14 procent voličů a koalice se tak umístila na třetím místě ve volbách.

Znovu samostatně šli do voleb Starostové a nezávislí. Jedničkou kandidátky STAN byla Michaela Matoušková. Ta stranu dovedla k zisku necelých osmi procent hlasů. Starostové si tak polepšili a v následujícím volebním období budou mít čtyři krajské zastupitele. Budou tak nejmenší stranou v zastupitelstvu.

V dvě desetiletí trvající spolupráci pokračovali lidovci. Ti šli do krajských voleb v rámci Koalice pro Pardubický kraj společně s SNK ED a nestraníky. Stejně jako před čtyřmi lety se do čela kandidátky postavil Roman Línek. Koalice si vysloužila přízeň 13,41 procent voličů. V novém volebním období se tak její zastupitelský klub zmenší o dva zástupce z devíti na sedm.

SPD šla do voleb v Pardubickém kraji samostatně. Lídrem se stal Tomáš Fadrný. Ten se ovšem do zastupitelstva nedostane, hnutí oslovilo 4,85 procenta voličů a zůstalo tak těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do zastupitelstva.

Na předvolební koalici vsadila podobně jako další parlamentní strany i ČSSD s hejtmanem Martinem Netolickým. Ten se postavil do čela kandidátky Pro prosperující Pardubický kraj neboli 3PK. Na ní se společně se zástupci ČSSD objeví i zástupci hnutí Společně pro kraj. Kandidátka oslovila necelých 15 procent lidí, díky čemuž obsadila druhé místo ve volbách.

KSČM do krajských voleb vedl Jan Foldyna. Komunisté ovšem získali přízeň pouhých čtyřech procent voličů a do zastupitelstva se tak nepodívají.

Výsledky krajských voleb 2020 v Pardubickém kraji

Složení zastupitelstva Pardubického kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Pardubického kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Volební období 2016-2020: Netolický obešel vítězné ANO a pokračoval jako hejtman

V roce 2016 skončilo první na pásce hnutí ANO, které do voleb vedl Jan Řehounek. Zisk 19,17 procenta přetavila celorepublikově nejsilnější strana v zisk 12 křesel v 45místném zastupitelstvu. Na ovládnutí kraje to ovšem nestačilo.

Na druhém místě skončila ČSSD. Tu do voleb vedl Martin Netolický. Zkušený politik kraj řídí od roku 2012, ještě o šest let déle přitom sedí v zastupitelstvu města Česká Třebová. Sociální demokraté pod jeho vedením získali v kraji 18,01 procenta hlasů, to sice představovalo ztrátu jednoho zastupitele a 11 míst v zastupitelstvu, ale ČSSD i s Netolickým si přesto zvládla udržet moc.

Výsledky voleb 2016
ANO 19,17 %
ČSSD 18,01 %
Koalice pro Pardubický kraj 15,69 %
ODS 8,99 %
KSČM 8,36 %
STAN 5,62 %

Třetí místo pak obsadila Koalice pro Pardubický kraj. Tu tvořili zástupci KDU-ČSL,SNK a Nestraníků. Do voleb jí vedl Roman Línek. Kandidátka si vysloužila 15,69 procenta hlasů. To stačilo na zisk devíti zastupitelů.

Na čtvrtém místě zůstali po zisku 8,99 procenta hlasů Občanští demokraté. Ty do voleb vedl Michal Kortyš. ODS ovšem podobně jako další strany přišla o jedno křeslo a do zastupitelstva vyslala 5 zastupitelů.

Stejný počet křesel si ziskem 8,36 procenta hlasů vybojovala i KSČM, kterou na páté místo dovedl Jan Foldyna.

Nejmenším zastupitelským klubem se stali Starostové a nezávislí. Ti šli v roce 2016 do voleb s kandidátkou vedenou Hanou Štěpánovou. Ve volbách pak získali 5,62 procenta hlasů, což stačilo na zisk tří zastupitelů.

Rozložení mandátů umožnilo ČSSD, Koalici pro Pardubický kraj, ODS a STAN vytvořit po volbách koalici, která tak navázala na předchozí spolupráci v rámci kraje. Martin Netolický tak navázal na své předchozí čtyřleté období ve funkci hejtmana.

Evka4 ( 21. července 2020 10:18 )

Fuj Netolický..Křivák a navíc ohavný chlap

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa