Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Náhrada za Feriho: Hamáček se znemožnil, říká starosta Kolář. A mluví tátovi do vztahu s Witovskou?

Autor: Jakub Veinlich - 
22. června 2021
05:10

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) nahradil na kandidátce SPOLU na čtvrtém místě Dominka Feriho. Na oslovení mladých voličů už je prý ale starý, slyšel z ústředí své strany. Syn diplomata Petra Koláře v rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvil nejen o politice i ambicích být ministrem zahraničí, zmínil i smrt své maminky nebo otcův vztah s moderátorkou České televize Světlanou Witowskou. 

Pane starosto. Na pražské kandidátce koalice SPOLU jste povyskočil z devátého místa na čtvrté, kde jste nahradil Dominika Feriho. Čím jste přesvědčil kolegy z TOP 09, aby dosadili na lepší pozici?

Ondřej Kolář: Ve čtvrtek bylo v Jihlavě jednání výkonného výboru TOP 09, kde paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová vznesla svůj návrh, abych se na kandidátce posunul nahoru. Praha tam prezentovala svůj návrh, aby se na volné místo dostal kolegy Michal Zuna, takže se o obou variantách hlasovalo a převážily hlasy pro návrh paní předsedkyně. Ničím jsem nikoho přesvědčovat nemusel.

Takže se chystáte to kampaně zapojit víc, než když jste figuroval na devátém místě koaliční kandidátky?

Záleží na tom, jaké budou pokyny, to myslím s nadsázkou. Samozřejmě se do kampaně zapojovat budu.

Budete si kvůli tomu brát na radnici volno?

Nemyslím, že by to bylo potřeba. Teď do toho přijdou prázdniny, kdy je všeobecně volněji a pak v září a začátkem října si myslím, že to půjde skloubit.

Máte nějaké téma, kterému byste se chtěl věnovat?

Určitě zahraniční a bezpečnostní politiku. Přeci jen se tomu věnuji delší dobu.

Co jste tedy říkal, když řešila kauza Vrbětice a zapojení ruských agentů do výbuchů v roce 2014 a následně plánované a pak zrušené cestě vicepremiéra a ministra vnitra a tou dobou i zahraničí Jana Hamáčka z ČSSD do Moskvy?

Přišlo mi to jako v Kocourkově. To, co předvedl pan ministr Hamáček, bych řekl, že to nedokázal nikdo před ním a myslím, že to nedokáže ani nikdo po něm. To, jak teď navíc strategicky vyklidil místo, je asi nejlepší co mohl udělat. Myslím, že pochopil, jak by mohl dál tu situaci ještě zhoršovat. Znemožnil sám sebe, ale hlavně celou Českou republiku, před Ruskem i před celým světem a našimi spojenci. To je něco, co mu nedokážu odpustit. To se nemělo nikdy stát. To, že vláda dokázal ze začátku na Vrbětice reagovat vcelku pružně, je naprosto v pořádku, to co se dělo ale pak je prostě ostuda.

Video  Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun  - ČTK
Video se připravuje ...

Máte ambici být jednou ministrem zahraničí?

To je předčasná otázka. Teď jsem starosta Prahy 6 a kandidát na poslance a to zatím stačí.

Na druhou stranu, kdybyste byl zvolený poslancem, skončil byste se starostováním?

To je otázka. Do konce mandátu mi zbývá rok, takže si myslím, že by to šlo skloubit a já bych pak mohl plynule předat funkci svému nástupci, nebo nástupkyni. Já už na starostu určitě kandidovat nebudu, protože už to dělám osm let a měl by to převzít někdo další.

Na kandidátce jste nahradil Dominika Feriho. Jak myslíte, že bude ta jeho kauza rezonovat v kampani. Nebojíte se, že to může přehlušit ostatní témata, která budete chtít prezentovat?

Když se mě na to bude někdo ptát, tak se tomu asi nevyhnu. Moje odpověď bude ale prostá. Ta kauza se týká, teď už soukromé osoby Dominika Feriho, protože odešel z politiky, odešel i z TOP 09. Samozřejmě ta obvinění jsou nepříjemná. Nemyslím, že se takto měl někdo chovat ale to je asi vše, co k tomu dokážu říct. Je to hodně nepříjemné, hodně velké překvapení to pro nás pro všechny bylo a moc nevím, jak na to reagovat.

Budete to vy, kdo po něm převezme kampaň Mám hlas, která má přilákat mladé lidi k volbám?

Ne určitě ne, mně bylo řečeno, že jsem na to moc starý.

Ve 37 letech?

Jo jo. Tak přeci jen, Dominik je mnohem mladší. Ale bude to jeden z pokynů, na který budu čekat, koho mám vlastně v kampani oslovovat.  Přiznám se, že s mladšími generacemi moc komunikovat neumím. Moje cílovka jsou muži a ženy ve středním věku s vyšším vzděláním.

Jak moc ovlivňuje to vaše politické směřování váš otec, bývalý velvyslanec Petr Kolář?

Velmi dost zásadně. V diplomacii byl nějakých 25 let, já jsem s ním jako malý jezdil na diplomatické mise. On byl velvyslancem Ve Švédsku, v Irsku, Rusku i Spojených státech. Doma byla politika a diplomacie pořád téma, takže k tomu mám samozřejmě díky tomu hodně blízko i dnes.

A co řekl na to, že kandidujete do Sněmovny a že jste vstoupil do politiky obecně?

Tím, že už jsem v politice nějaký osmý rok, tak bere jako nějaké logické pokračování těch mých snah a ambicí.

Video  Česko vs. Rusko: Nebývalá příležitost k vyrovnání sil, říká bývalý velvyslanec v Moskvě  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jaký volební výsledek odhadujete pro koalici SPOLU?

Já raději netipuji a nesázím se, ale věřím, že ten výsledek bude natolik dobrý, abychom měli zástupce v příští vládě.

SPOLU se netají tím, že by šla do vlády s další koalicí, kterou tvoří Piráti a Starostové. Myslíte, že vám budou hlasy stačit?

Já věřím, že ano. Ale pak je otázka, jak to bude fungovat. Myslím, že to bude hodně o hledání neustálých kompromisů a nějakého vzájemného porozumění. Například s Piráty mám řadu odlišných věcí, ale protože nejsme šílenci ani jedna z těch koalic, tak se určitě vždy nějaká východiska najdou. Samozřejmě, že budu radši, když my budeme nakonec úspěšnější, abychom mohli mít svého premiéra.

Nemrzí vás, že už nebude v aktivní politice spoluzakladatel TOP 09, bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg?

Samozřejmě, že je to škoda a mrzí mě to. Ale pan ministr už na to má nárok. Už toho udělal tolik, že se nikdo nemůže zlobit, že nekandiduje. Myslím, že tam je ten odpočinek opravdu zasloužený.

Jak moc je podle vás TOP 09 ku prospěchu, nebo ku škodě fakt, že máte v čele ženu?

Myslím, že ku škodě to určitě není. Jsme v podstatě jediná strana v Česku, kromě Trikolóry, která má ve svém čele ženu. Navíc si myslím, že Markéta Pekarová Adamová jde mílovými kroky dopředu. Neskutečně za tu dobu, co je naší předsedkyní, vyzrála, zorientovala se v řadě témat, myslím, že působí velmi klidně. Rozhodně to není žádná hysterka, co na sebe musí strhávat pozornost. Má přirozenou inteligenci.

Co vám vůbec řekli doma, že jste se dal zhruba ve třiceti na politiku a chcete jít dál?

Nejlíp to shrnula asi babička, která říkala, že se z toho zblázním. A měla trochu pravdu, občas mívám takové stavy. Mamka, když ještě žila, tak nebyla ráda. Říkala, že jsem si měl vybrat raději něco jiné. No a táta ten jen něco zabručel. Ale podporu určitě doma mám.

Zmiňoval jste maminku, která vám zemřela. Jak jste přijal zprávu, že si váš otec našel přítelkyni, moderátorku Světlanu Witowskou?

Říkal jsem, že jsem ten poslední, kdo mu do toho bude kecat. Ale s tátou máme tak krásný vztah, že prostě přišel, řekl: „Našel jsem si holku.“ Já mu na to řekl, že je to dobře, že nemůže žít věčně jako poustevník. Jsem rád, že je v pořádku, že je v klidu a že jim to klape. To co si prožil, nebylo speciálně pro něj, ale i pro celou rodinu nic příjemného. Maminka nám zemřela na rakovinu a taťka se o ní dva nebo tři roky opravdu poctivě staral dnem i nocí. Beru to tak, že život jde dál, myslím, že máma to vidí a jestli se zlobí, tak si to vyřídí mezi sebou, ale jsem rád, že je šťastný.

Video  Světlana Witowská prozradila, jaké nervy ji čekají po prázdninách  - Adam Balažovič/bpž
Video se připravuje ...

cervena_sedma ( 22. června 2021 19:58 )

Tak samozřejmě, že vím. Ale haníte ho i je za něco, co tady dlouhodobě dělá spíš Babiš a spol.

cervena_sedma ( 22. června 2021 19:57 )

Tak samozřejmě, že vím. Ale haníte ho za něco, do tady dlouhodobě dělá spíš Babiš a spol.

RomanDvorak ( 22. června 2021 11:31 )

A co mají dělat, když už tam nikdo další není? Jinak souhlas, figurka je to opravdu úsměvná.

gabreta ( 22. června 2021 11:25 )

Kolář? No to je pro TROP 0,9 teda výhra!! Dost mne to pobavilo!!

RomanDvorak ( 22. června 2021 11:03 )

Tady se musím Feriho zastat. Ať byl jaký byl, tak komunikace s mladými mu fakt šla a ty sledovače neměl pro nic za nic. Informace hodně sdílel, vím to od dětí. Zrzavý Kolář kromě své propagace nepředvedl vůbec nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa