Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Ústavní soud ztratil zábrany, zuří Babiš. Útočí i na Rychetského, zmínil své odstranění

Aktualizováno -
3. února 2021
16:19
Autor: ČTK, Mii, for - 
3. února 2021
13:55

Rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) zrušit část volebního zákona má potenciál pořádně zamíchat s politickými kartami v Česku. Malé strany přestanou být znevýhodňovány, naopak ty velké se dostanou do stejné roviny. To nejvíce ovlivní hnutí ANO, které suverénně zvítězilo v posledních sněmovních volbách. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš na Ústavní soud a jeho předsedu Pavla Rychetského ostře zaútočil. Podle něj se snaží ovlivnit politickou situaci. To Rychetský popřel s doprovodným argumentem, že rozhodovalo celé pléno.

„Soud ztratil všechny zábrany a aktivně se snaží ovlivnit politickou situaci v naší zemi, což mu absolutně nepřísluší. Ukazuje se, že tuto republiku neřídí zvolení zástupci lidu, ale ústavní soudci,“ hřímal Babiš na tiskové konferenci.

Soudci ze zákona vyškrtli paragrafy, které určovaly rozdělování mandátů pomocí tzv. d´Hondtovy metody, která v přepočtu mandátů zvýhodňuje silnější strany. Tento princip ale podle kritiků může vést ke znevýhodnění malých stran, což bylo obsahem stížnosti, které se soudci věnovali.

„Nevěřil sem, že je v ČR možné zneužít právní systém takovým způsobem,“ dodal premiér. Nechápe pak, proč se mění „pravidla hry“ takto pozdě a jenom 8 měsíců před začátkem voleb. „Ještě více šokující je, že tato stížnost ležela na ÚS tři roky a nikdo se tomu nevěnoval,“ doplnil Babiš v narážce na to, že skupina senátorů volební zákon napadla už v roce 2017.

Babiš se pustil i do předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. „Na rozdíl od něj jsem byl zvolen v demokratických volbách a nesedím 18 let na jedné židli,“ uvedl. „Všichni jsme viděli, že na mě útočí v médiích,“ doplnil. Zároveň někdejšího místopředsedu vlády Miloše Zemana vyzval, aby řekl, zda je domluvený s hnutím STAN na tom, že se bude v roce 2023 ucházet o post prezidenta.

„Ústavní soud vlastně říká, vážení občané, poslouchejte dobře, že všechny volby do Poslanecké sněmovny od roku 2000 probíhaly nespravedlivě. Ano, volby do PS byly nespravedlivé, říká soud. A co si z toho má člověk odnést? Že bylo všech pět voleb nespravedlivých? Měly by snad být zrušeny i všechny přijaté zákony?“ obořil se Babiš do rozhodnutí soudu s poznámkou, že tím ÚS podrývá demokracii. „Je to účelové politické rozhodnutí. Opakuji, načasování je účelové. Soud tím způsobí nefunkční vládu a budou vznikat vlády na základě přeběhlíků, jak to známe z nejhorších korupčních epizod. Od roku 2021 se politický pat stane politickým pravidlem,“ čílil se premiér.

Dodal, že se mění pravidla, která platila dvacet let. „Jde o další způsob, jak odstranit Babiše z politiky,“ doplnil.

Rovněž Ústavní soud zrušil aditivní klauzuli, podle které koalice potřebovaly pro vstup do Sněmovny deset a patnáct procent. „Je třeba, aby každá volební strana získala odpovídající podíl na mandátech v Poslanecké sněmovně podle svého podílu na celkovém počtu odevzdaných platných hlasů a současně aby tento volební zisk byl promítnut do přidělování mandátů v rámci jednotlivých krajských kandidátek takové volební strany,“ vysvětluje soudní zpravodaj Jan Filip.

Rychetský: Dehonestující urážka soudu

Ústavní soud (ÚS) se podle předsedy Pavla Rychetského nesnaží ovlivnit politickou situaci, ale chrání ústavu a princip rovnosti ve volebních procesech. Uvedl to v prohlášení, kde se mimo jiné Rychetský striktně ohrazuje proti premiérovým výrokům. 

„Dopustil se dehonestujících výroků vůči ostatním soudcům Ústavního soudu, neboť jde o většinové rozhodnutí patnáctičlenného pléna. I úvaha Andreje Babiše, že předseda Ústavního soudu „udělal s hnutím STAN politickou dohodu o kandidatuře na prezidenta v roce 2023“, je scestná, protože Pavel Rychetský opakovaně prohlásil, že se nikdy nehodlá ucházet o funkci hlavy státu,“ stojí ve vyjádření Ústavního soudu s doplněním, že se k této věci již nebude dále vyjadřovat.

Za Babišem nicméně stojí ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která označila rozhodnutí za divné a neobjektivní. Uvedla to v rozhovoru pro Deník N. „Soudci jsou jenom lidi, někteří chtějí opakovat mandát,“ prohlásila ministryně. Rozhodnutí soudu označila za „vrcholové číslo“, nad kterým zůstává rozum stát.

„Místo pokory estébácký útok.“

Na Babišův výrok na účet Ústavního soudu rychle zareagovali opoziční politici. Podle Pirátů se jedná o útok na soudní moc. „Vyjádření pana premiéra, že se Ústavní soud snaží ovlivnit volby, je krajně nezodpovědné. Z úst hlavy vlády by takový útok na soudní moc vůbec neměl zaznít. Politici si nemohou ‚objednat‘ u soudů, aby jim načasování nálezu vyhovovalo,“ uvedli na twitteru. 

Podobně se vyjádřila i KDU-ČSL. „Obviňování ÚS je totiž hodně vážné a měl by to ihned vysvětlit. Celé to dnešní vyjádření bylo vyjádřením strachu. Chtěli bychom věřit, že i přesto budou následující jednání férová. My jako KDU-ČSL pro to uděláme vše,“ komentoval Jan Bartošek rovněž na sociální síti twitter. 

Ještě ostřeji se pak vyjádřil senátor Tomáš Czernin (TOP09), premiéra dokonce vyzval k opuštění úřadu. „Premiér namísto pokory před rozhodnutím Ústavního soudu estébáckým způsobem napadl jeho předsedu a bezostyšně podkopává základní demokratické zásady našeho státu. Andreji Babiši, sbalte si své věci a opusťte úřad! Nejste ho hoden!“

S jistým smutným humorem okomentovala Babišovo vyjádření také místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová. „Za mě to kádrování na premiéře TK bylo příliš krátké, těšila jsem se na kompro na další deset ústavních soudců, kteří pro volební nález hlasovali, ale na rozdíl od předsedy Rychetského na něho Babiš asi ještě nemá působit. Ne, všeho času! Tak snad se dočkáme někdy příště,“ reagovala na svých stránkách na twitteru. 

Volby se mají konat 8. a 9. října, nová pravidla zatím vytvořena nejsou. Politici tak mají osm měsíců na to, aby je vytvořili. Reálně je času dokonce méně, jelikož nový zákon musí platit již před odevzdáním kandidátních listin, ke kterému dojde v srpnu.

Zeman odkazuje na svůj kritický dopis

Prezident Miloš Zeman v pondělí varoval, že rozhodnutí soudu může destabilizovat politický systém. Uvedl to v dopise, který zaslal soudcům. Novou reakci přidat nechtěl, jeho názor podle mluvčího Jiřího Ovčáčka byl řečen.

Zeman dopis napsal jako amicus curiae, takzvaný přítel soudu, tedy někdo, kdo není účastníkem sporu, ale soudu nabídne svůj názor. Zdůvodnil to tím, že je jako hlava státu zodpovědný za ústavní stabilitu České republiky. Ústavní soud uvedl, že dopis nemůže považovat za relevantní procesní návrh, protože prezident není účastníkem řízení.

Zeman upozornil, že už na konci prosince rozhodl o vyhlášení termínu voleb. Zásah do probíhajícího volebního procesu proto považoval za ústavně nezodpovědný, protože už začala volební kampaň a organizace voleb.

Prezident varoval před tím, že pokud by se například poslanci a senátoři neshodli na uspořádání volebních krajů, nemohly by se včas konat volby do Sněmovny. Noví poslanci by tak nemohli nahradit ty dosavadní. Senát by v takové situaci bez Sněmovny novelu volebního zákona přijmout nemohl. Zároveň by podle Zemana nebyla vláda povinna podat demisi, protože by se neuskutečnila ustavující schůze nové Sněmovny.

Zeman v dopise také poznamenal, že má-li nastat spravedlnost, musí přicházet co nejrychleji. V té souvislosti poukázal na to, že Ústavní soud o návrhu senátorů nerozhodl více než tři roky.

Prezidenta za dopis Ústavnímu soudu kritizovali zástupci Senátu. Například podle místopředsedy horní komory Jiřího Růžičky z klubu Starostů se Zeman snažil ovlivňovat nezávislé soudce.

1951 ( 4. února 2021 12:12 )

Petr Pithart říká: Naše volební právo je křiklavě nerovné. Změna znamená větší spravedlnost.

Co tomu říkáte vy p r a s a t a bez paměti?

Ievice-je-smegma ( 4. února 2021 10:40 )

Teď to televize vyřešila - velkokapitalista soudruh estébák Babiš bude premiérem doživotně.

Ievice-je-smegma ( 4. února 2021 10:05 )

Zapíjení nalezené koblihy okenou rozežírá mozek. I při představě, že to jsou lanýže s koňakem.

Ruda_uderka ( 3. února 2021 23:41 )

Jde to ještě jednodušeji, jako za minulého režimu: Prostě spočítat jen naše lístky a ty ostatní bez počítání hned vyhodit.
Čest práci!

ANO_nam_bude_lip ( 3. února 2021 23:30 )

Proč se to dělá tak složitě?
Prostě při volbách kontrolovat, kdo koho volí a pokud někdo chce volit někoho jiného, než ANO, tak ho vyhnat bičem a nedovolit mu volbu.
Jak jednoduché.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa