Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Politolog pro Blesk: Co se Babišovi vymstilo a jak dopadly volby? Vítězství ODS, debakl STANu

Autor: David Polák, amb, lig - 
2. října 2022
05:00

Sčítání druhého kola senátních voleb bylo krátké a napínavé. Rozhodovalo se totiž, jak moc hnutí ANO uspěje proti kandidátům z vládní koalice. A výsledek? Vítězství si připisuje kabinet Petra Fialy (ODS). „Andreji Babišovi se podařilo vyburcovat nejen voliče hnutí ANO, ale také ty, kteří se přikláněli k vládní koalici," komentoval pro Blesk Zprávy politolog Lukáš Jelínek. STAN podle něj prohráli na plné čáře, SPOLU vychází posilnění. Proč Babiš prohrál a jak to ovlivní jeho kandidaturu na Hrad?

Už po dvou hodinách od uzavření volebních místností bylo jasné, že vítězem letošních voleb do horní komory parlamentu je vládní koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a lidovců). Ta totiž dohromady zvítězila v 18 z 27 obvodů. Opozičnímu hnutí ANO Andreje Babiše se podařilo získat ve volbách jenom tři mandáty.

Array

Přitom jim do druhého kola postoupila 19 lidí. Babišova partaj by si přes volební neúspěch mohla ale jeden úspěch připsat. Poprvé by však ANO mohlo mít v Senátu svůj klub. K jeho založení je totiž potřeba mít 5 senátorů, což nyní hnutí má.

Jaká byla letostní účast 2 kola senátních voleb? Držela se na 19,44 procentech, největší zájem byl o zmiňovaný souboj Vystrčila a Nagyové. 

Souboj století

Asi nejsledovanějším a zároveň také nejvyhrocenějším soubojem se stal ten na Jihlavsku. Tam se totiž utkal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s Janou Nagyovou (ANO). Ta v současné době stojí před soudem spolu se svým šéfem Babišem v kauze Čapí hnízdo.

Už hodinu po uzavření bylo jasné, kdo tento souboj vyhraje. Se ziskem 60 procent svůj mandát obhájil Vystrčil. „Jsem z toho dojatý, a to málokdy bývám. Porazili jsme Babiše, jeho nekonečně mnoho peněz. Děkuji všem voličům,“ prohlásil. Nagyová také poděkovala voličům a mrzí ji, že nevyhrála.

„Zjevně se tady Andreji Babišovi podařilo vyburcovat nejen voliče hnutí ANO, ale také ty, kteří se přikláněli spíš k vládní koalici a přišli k volbám. Paní Nagyová sice dostala celkem slušné množství hlasů, voliči vládní koalice ale rozhodli," řekl k tomu Blesk Zprávám politolog Lukáš Jelínek

Na druhou stranu, kdyby Babiš chtěl podpořit konkrétní kandidáty za hnutí ANO, mohl si podle Jelínka vybrat někoho jiného než paní Nagyovou. Odlišný kandidát mohl mít větší šanci ve 2. kole uspět.

Žádné referendum

Podle všech tří předsedů koalice SPOLU má tento trojblok velkou budoucnost. „Jde o jednoznačný úspěch a osobní prohru Andreje Babiše,“ okomentoval výsledek předseda vlády a ODS Petr Fiala. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) výsledek voleb jasně ukázal, že se nejednalo o referendum o vládě. A jak volby dopadly je spokojena také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Pokud se z těch voleb Andrej Babiš rozhodl udělat referendum o vládě, tak mu to moc nevyšlo,“ komentoval výsledek Lukáš Jelínek. Připomněl, že se proti sobě shromáždili vládní a opoziční kandidáti a zároveň se voleb nezúčastnilo víc lidí, než je u těch do Senátu obvyklé. 

„Většina obyvatel tedy myšlenku referenda nepřijala. A ti, kteří ji přijali, hlasovali v překvapivě větší míře, než jsem očekával, pro kandidáty vládní koalice. Andrej Babiš nejspíš bude zklamaný,“ doplnil. SPOLU tak z těchto voleb vycházejí posilnění, a to i přes všechny neúspěchy a současné krize. 

Jelínek připomněl další Babišovu chybu: Expremiér se dlouhá léta snažil smysl Senátu zpochybňovat. „Vyjadřoval se o něm dost pejorativně, to se mu nevyplatilo. Velké množství jeho voličů získalo pocit, že volit do Senátu nemá smysl. Bylo příliš pozdě na to, aby ANO projevilo o Senát zájem. Andrej Babiš může být rád i za ten malý počet voličů, kteří přišli a dali mu hlas," podotkl Jelínek. 

Prohra Starostů: Byli třetí do počtu, řekl politolog

Volby do horní komory skončili prohrou pro hnutí STAN, které vede Vít Rakušan. Jeho Starostové totiž obhajovali celkem 6 mandátů, uhájit se jim ale podařilo jenom jedno křeslo.

To získal a svůj post tak obhájil senátor Michael Canov (61) ze Starostů pro Liberecký kraj. Další finalistky, jako Renata Chmelová (STAN) a Alena Dernerová (SD-SN), jejichž kandidaturu hnutí podporovala, nezvítězily.

Lukáš Jelínek považuje hnutí STAN za hlavního poraženého 2. kola voleb do Senátu. Předpověděly to podle něj i výsledky v 1. kole, kdy nepostoupili silní senátoři jako Petr Holeček (STAN) nebo Jan Horník (STAN). 

„Stojí za tím víc důvodů, samozřejmě řadu voličů ovlivnila kauza Dozimetr. Starostové a nezávislí mají poměrně vlažný elektorát a s lidmi musí pracovat, ti jsou přitom poměrně hákliví na nejrůznější aféry,“ upozornil pro Blesk Zprávy.

„Zadruhé v řadě obvodů stáli proti kandidátům SPOLU, především proti kandidátům ODS. Při té polarizaci, která tu nastala, si voliči opozice vybírali hnutí ANO. Když chtěli dát hlas vládním stranám, dostali ho SPOLU nebo ODS. STAN byli třetí do počtu a v těchto volbách utrpěli největší porážku," sdělil politolog.

Kandidát SPOLU na Hrad?

Volby do Senátu podle Jelínka neovlivní, koho SPOLU podpoří v prezidentských volbách. „Museli by mít nějaké silné jméno, které by v silné konkurenci porazilo ostatní kandidáty," uvedl. Na představení nového kandidáta je pozdě. 

Domnívá se tak, že se koalice SPOLU soustředí na výběr ze stávajících uchazeřů. „Kdysi se uvažovalo o Miloši Vystrčilovi. Myslím si však, že se pan Vystrčil v současné chvíli soustředí na obhájení křesla předsedy Senátu. To se mu nejspíš docela hladce podaří," předpověděl. 

Expert: Babiš Hrad ještě pečlivě zváží

Volby do Senátu možná ovlivní také kandidaturu Andreje Babiše na Hrad. „Bude se hodně rozmýšlet nad průběhem a výsledky voleb. Jeho rozhodnutí nepadne teď, ale spíš koncem měsíce," domnívá se Jelínek.

Babiš podle něj dokáže pracovat s pevným voličským jádrem a nejspíš by dokázal přesvědčit voliče ANO, aby k prezidentským volbám přišli volit ve větší míře než k těm senátním. Domnívá se, že by v tom viděli větší smysl.

Avšak stejně jako prezidentské volby, i ty senátní mají dvě kola. „Pokud by se Babišovi stejně jako v senátních volbách podařilo proti sobě sešikovat sympatizanty jiných politických stran, tak by pro něj zvolení ve 2. kole rozhodně nebylo jisté," zdůraznil. 

„A Babiš nebude chtít jít do prohrané bitvy a utrpět v této době takovou porážku. Proto bude velmi pečlivě zvažovat, jestli do prezidentských voleb vůbec jít," doplnil Jelínek.

Zároveň z hnutí ANO nikdo nemá víc šancí než on. Kdyby tak chtěli skutečně představit svého kandidáta, musel by to být podle Jelínka logicky Babiš. „Jeho kolegové by mohli dopadnout podstatně hůř," zakončil. 

Video  Politolog: Babišova obžalovaná nabourala suverénnost Vystrčila. Zmínil i tajného adepta na Hrad  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Doporučujeme
prochaskanamoste ( 3. října 2022 10:34 )

Kdepak! Odvolal všechna setkání a svůj program. Asi má těžkou rýbičku, atrapa chlapa. To není makač Babiš, který ještě šel mluvit pro lidi do tv a přitom spěchal na jednání do Bruselu, kde se s každým domluvil jeho jazykem, anglicky, francouzsky, neměcky, italsky, česky, slovensky, rusky! Tento šibal fialový se nejlépe domlouvá rukama a nohama, nechá si dělat na hlavu od belgického poslance a nezmůže se ani na slovo, aby mu odpověděl. Takový je to předseda eu, polovinu toho promarodí a zbytek nic nedělá.

prochaskanamoste ( 3. října 2022 10:29 )

Tento Jelínek, co denně exhibuje v české tv, mluví podle závanu větru. Vůbec ho neberu vážně. Babiše a ANO evidentně nemá rád, stejně tak SPD a Okamuru. Proto je tak často zván do tv ke komentování, jako by v republice nebyl dostatek komentátorů. Jenže mají jiné názory, pohledy na věc a to si česká tv nepřeje. Hlásná trouba Bruselu a jůesej.

prochaskanamoste ( 3. října 2022 10:25 )

Vítězství Vystrčila je nejen trapnou vizitkou Jihlaváků, ale obecně Česka. Poté, co inicioval svržení prezidenta v krátké době jeho nemoci, je to i vizitka národa, kterému vůbec nevadí amorální chování politika. Paní ing. Nagyová byla lepší kandidátka, zkušená z komunální politiky, jako náměstkyně primátora. Práci senátorky by jistě rychle dobře zvládla a morálně profláknutého Vystrčila převyšuje. Lidi u nás málo přemýšlejí a pak se nestačí divit. V letošních volbách neměla přijít hlasy pro vládní politiky, za to, jak špatně tyto strany vládnou

denisz ( 3. října 2022 00:14 )

Vládni strany už ovládají vše kromě Hradu. Senát se nepovedlo změnit, i kdyby to bylo vhodné pro zlepšení politické kultury, i slušnosti, umožnilo by to odborníkům pracovat více pro české zájmy. Realitou je, že Nagyová byla slabší a větší šance měl Vystrčil. Zázrak se tedy nekonal, takže Senát zůstane nadále prodlouženou rukou vládní koalice se všemi důsledky. Tak do hloubky příznivci koalic neuvažují. Hlavně, aby to nebylo Babišovo hnutí ANO. Přesto ANO získalo 3 senátory, celkem už má 5 a ANO vyhrálo komunální volby ve většině velkých měst.

prochaskanamoste ( 2. října 2022 21:01 )

Vymyšlený, promyšlený, zničit Babiše, protože je bohatý a my ne, a nebude nám do toho kecat, nám demokratům a Slovák, a blablabla. Jo, to jsou přesně oni a jejich trubci voliči k tomu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa