Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Drsný zásah proti školákovi (14) na mítinku Babiše: Chování policistů prověří inspekce

Aktualizováno -
5. srpna 2022
18:43
Autor: ČTK, Mii, for - 
5. srpna 2022
09:07

Premiér Petr Fiala (ODS) požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby prověřili chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách. Uvedl to dnes na Twitteru. V poslední době se objevily informace o několika incidentech na setkáních s voliči, která pořádá bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Policejní prezident Martin Vondrášek například vyjádřil znechucení nad zákrokem v Borovanech na Českobudějovicku, kde neuniformovaní policisté zaklekli na 14letého školáka, který odnesl Babišovi reproduktor.

„Na základě zveřejněných informací o chování příslušníků Policie ČR na politických mítincích v jižních Čechách jsem požádal ministra vnitra Rakušana a ředitele GIBS Dragouna o důkladné prošetření všech okolností těchto znepokojujících událostí,“ uvedl Fiala. Pro demokratický stát je podle něj důležitá důvěra veřejnosti v nestrannost a profesionalitu jeho represivních složek.

Rakušan reagoval o několik chvil později. „Naprosto chápu rozhořčení a zděšení veřejnosti ze včerejšího zásahu policie a zcela ho sdílím. Jsem rád, že policie ústy policejního prezidenta zákrok jednoznačně odsoudila a bude ho řešit. Až policie zásah prošetří, osobně se seznámím se závěry,“ uvedl ministr vnitra.

Rakušan: S Vondráškem se sejdu v pondělí, je to selhání

„Policie musí zajišťovat pořádek a bezpečí přiměřenými prostředky, s rozvahou a především nestranně a předvídatelně. Nesmí budit dojem, že funguje jako ochranka jakéhokoliv jednotlivce nebo individuálního zájmu,“ pokračoval Rakušan.

Později pro Českou televizi dodal, že se v policejním prezidentem sejde v pondělí a bude chtít vědět veškeré podrobnosti. Řekl, že jako ministr vnitra by zásah hodnotit neměl, ale dle jeho názoru nemají na politických akcích být takto neoznačení policisté a případně mají mít alespoň pásku, kterou jasně napoví, že v případě zásahu se jedná o příslušníky bezpečnostních složek. Jednání policistů pak označil za selhání.

Babišova kšiltovka je problém, kritizuje policejní prezident

Vondrášek se dnes sešel se šéfem jihočeských policistů, Luďkem Procházkou. Na tiskovém brífinku odpoledne uvedl, že z incidentu není šťastný. „Vizitka policie prostě nevypadá dobře, nevypadá nezávisle a mě to z pozice policejního prezidenta trápí,“ řekl policejní prezident k zákroku v Borovanech.

Policista v civilu, který zaklekl na školáka na mítinku expremiéra Andreje Babiše (ANO), jak je zachytil fotograf Respektu. Policista v civilu, který zaklekl na školáka na mítinku expremiéra Andreje Babiše (ANO), jak je zachytil fotograf Respektu. | FOTO: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Opřel se zejména do policisty, který měl na hlavě čepici podporující Babiše, podle něj policisté nikdy nesmí veřejně vyjadřovat příslušnost k politickým stranám. Právě kšiltovka bude zřejmě předmětem kázeňského řízení, řekl.

Vondrášek také uvedl, že již poslal veškeré spisy k prověření GIBS. „Nechci činit žádné předčasné soudy,“ podotkl posléze s tím, že poslední dva dny byly zatím nejhorší v jeho pozici. A odmítl, že by nadržoval jednomu politickému subjektu. Matka zadrženého školáka podle jeho večerních slov v pořadu Interview ČT policistům děkovala.

Video  Policejní prezident o zákrocích na mítíncích Babiše: Nejsem z toho šťastný  - ČTK
Video se připravuje ...

Kalousek: Zasahující policisté? Odpudivá lůza

Pohoršen zásahem je exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), dokonce zmiňuje „odpudivou lůzu“ a spekuluje nad rezignací Rakušana. „V normální demokratické zemi by dnes už měl sbaleno jak policejní prezident, tak ministr vnitra. Já vím, že to není jejich vina. Ale je to jejich odpovědnost. Tahle odpudivá lůza jsou jejich podřízení, které platíme. A zneužívají pravomoce, které jsme jim svěřili…“ napsal na twitteru.

„Reklamní kšiltovky na hlavách ‚policie', brutální zatýkání neuniformovanými příslušníky a urážení lidí vrcholným politikem. Další důkaz toxicity Babiše. GIBS musí prošetřit, zda policie postupovala na akcích dle zákona a pravidel Policie ČR anebo fungovala jako soukromá ochranka,“ reagoval místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Vyšetření urguje také šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Sám Andrej Babiš říká, že nedělá politickou kampaň, ale jen jezdí po městech. Je nepochopitelné, že neuniformovaní policisté podnikají zjevně nepřiměřené kroky vůči občanům. Úkolem Police ČR není umlčovat názory druhých, ale chránit všechny občany. Očekávám prověření zákroku,“ uvedla.

Mluvčí policie: Na Babišových mítíncích k incidentům dochází

Na incident v Borovanech upozornil server Respekt. Policisté školáka odvezli na služebnu, jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou. „Informacemi zveřejněnými v souvislosti se zákrokem Policie ČR v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ napsal ve čtvrtek Vondrášek. „Nepřipustím, aby příslušníci Policie ČR nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ dodal.

Video  Zásah proti austickému chlapci (14) na mítinku Babiše: Matka promluvila  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Zásah proti školákovi v Borovanech čelí kritice na sociálních sítích, podobně jako postup neuniformovaných policistů v souvislosti se středečním Babišovým mítinkem v Českém Krumlově. Z akce tam odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu. Policie k tomu uvedla, že postup a taktiku policistů prověří policejní úřad vnitřní kontroly a že žena policistu v civilu napadla.

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík ve čtvrtek řekl, že policie běžně dohlíží na akcích, které vyhodnotí jako rizikové. „Setkání veřejnosti s Andrejem Babišem patří do té kategorie, protože tam občas k nějakým konfliktům dochází,“ dodal.

Babiš při své cestě po jihočeských městech a obcích čelí hlasitým protestům svých odpůrců. Za voliči jezdí po Česku od začátku léta, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Babiš: Mrzí mě, kolik je mezi odpůrci agrese

Expremiér se k incidentům vyjádřil pro Českou televizi. „Celé mě to mrzí, to jak je situace vyhrocená, kolik je mezi odpůrci zloby a agrese. To, že na akce vodí i malé děti v předškolním věku a dávají jim do rukou píšťalky a transparenty. Situace není snadná ani pro policisty. I proto na každé zastávce vyzývám naše podporovatele, aby nedošlo k žádnému konfliktu,“ uvedl.

Vyzval také koalici, aby své voliče vyzvala k tomu, aby nešířili agresi a pozval je i novináře na své akce, aby si udělali sami obrázek. 

prochaskanamoste ( 8. srpna 2022 19:30 )

Mají hrůzu z toho, že Andrej, frajer chlap, co něco má za sebou a že je co obdivovat, jim hodí kudly do volby prezidenta, vytáhne prostředníček a bude makat na premiérovi. Andrej na premiéra, jasná volba, klást věnce může ta slípka, bloncka.

prochaskanamoste ( 8. srpna 2022 19:22 )

Jestli tohle ta intelektuálka dělá a má status poručnice autisty, pak by měl soud přehodnotit, zda jená v souladu se zájmy a zdárným vývojem syna autisty.

prochaskanamoste ( 8. srpna 2022 19:18 )

Ropušan má zlost, že policie konala jak má, a chránila i Babišův majetek.

prochaskanamoste ( 8. srpna 2022 19:16 )

Kdyby na 100 kilového zloděje aparatury, z něhož se vyklubal autista, zaklekli poliši v uniformě, tak budou ti samí novináři ječet, že kluk utrpěl šok z uniforem. Prostě lež na lež, prevracení reality

jajas ( 8. srpna 2022 07:36 )

Být to mítink Kalouska, tak ten by si je propleskl sám!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa