Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vystrčil pro Blesk: Babiš opravdu nemá dno! Využívá peníze, aby mně zničil, místo Nagyové „kandiduje“ on sám

Autor: Nikola Forejtová - 
25. září 2022
16:29

Prvním kolem senátních voleb se probojoval i stávající předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Nyní jej ale čeká utkání s Janou Nagyovou (ANO). Vystrčil řekl Blesk Zprávám, že bere postup jako ohromný úspěch, a to i proto, že na něj cílila ostrá kampaň předsedy ANO Andreje Babiše. Právě toho vnímá i jako hlavního hybatele. Prostřednictvím Blesk Zpráv děkuje voličům a prosí je o to, aby šli i do druhého kola. Svěřil se také s tím, že pro něj a rodinu byla předvolební kampaň náročná a okomentoval i kritiku ze strany prezidenta Miloše Zemana, který v neděli uvedl, že je Senát odkladiště. 

Dostal jste se přes první kolo senátních voleb, mohla bych poprosit o reakci?

Prvně patří velké poděkování všem voličům, kteří k volbám přišli a potom zvláštní poděkování patří všem, kteří mě podpořili. Mají moji velkou úctu a velký respekt, protože neuvěřili těm pomluvám, které v posledním týdnu, zejména Andrej Babiš o mně vykládal. Věřili té mé práci, kterou mám za sebou a toho si velmi vážím.

Minule jste pro Blesk sám zmiňoval, že ale ve druhém kole padá účast. Nebojíte se, že se na to lidé vykašlou?

Ta obava, že nepřijdou, existuje a my musíme udělat všechno pro to, abychom je motivovali a abychom jim vysvětlili, že je to důležité, protože pokud někdo chce prosadit člověka do Senátu, musí se účastnit i toho druhého kola. A bude tak i nastavená následující kampaň.

Komunální volby 2022: Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) šel volit s manželkou Ivanou v Telči (23.9.2022) Komunální volby 2022: Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) šel volit s manželkou Ivanou v Telči (23.9.2022) | ČTK / Loskot Jaroslav

Šel proti mně Babiš, ne Nagyová

A neberete jako neúspěch, že jste se nepřehoupnul rovnou do Senátu?

Naopak, já to považuji za obrovský úspěch, a to zejména z toho důvodu, co se tady poslední dobu dělo. Uvědomte si, že proti mně stál člověk, který má k dispozici nekonečně mnoho lidí a peněz, a to všechno využil pro to, aby zničil jednoho kandidáta. On to celé prostě změnil v to, někoho zničit, zlikvidovat a vyřadit místo toho, abychom se chovali normálně. Já kandiduji s tím, že mám za sebou nějakou práci a říkám, jakou práci bych chtěl dál odvádět - jak na úrovni toho regionu, kterému chci pomáhat, tak na úrovni Senátu. Takže znovu, považuji to za ohromný úspěch a prosím voliče, aby přišli i do druhého kola.

Přesto, paní Nagyová byla poměrně krátce na kandidátce a stihla se vyhoupnout nahoru, čím to je?

Já si tedy nemyslím, že to je to paní Nagyová. Ten, kdo tam kandidoval, byl Andrej Babiš. Ona sem tam něco řekla, ale prezentoval se pan Babiš. Ten, kdo o mně píše a kdo píše o senátních volbách v senátním obvodu Jihlava, to není jen Nagyová, to je Andrej Babiš. Respektive lidi, které si najal a kteří prostě dělají všechno pro to – a to velmi promyšleným, sofistikovaným a nebojím se říci, podlým způsobem - aby mne dehonestovali.

Co říkáte na vyjádření Nagyové, kdy řekla, že jako první si požádá o imunitu. Potom se tedy omluvila a vyjádření změnila.

Vůbec nic. To vyjádření hovoří sama za sebe.

Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Vypovídat byla i Jana Nagyová (12.9.2022) Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Vypovídat byla i Jana Nagyová (12.9.2022) | Blesk:Jakub Poláček

Array

Zmiňoval jste kampaň, která bude probíhat před druhým kolem, jak bude vypadat?

Jak bude vypadat definitivně, se domluvíme na volebním štábu, který máme v neděli odpoledne. Poté si zvolíme nějakou strategii a podle ní budeme postupovat.

Rozumím. Ještě bych se vrátila k hnutí ANO, které slavilo v senátních volbách úspěch. Čím je to?

Senátorem se stává ten, kdo vyhraje druhé kolo a do té doby si myslím, že je potřeba počkat.

A co říkáte na to, že ODS přišla o některá svá dlouho udržovaná místa?

Je to podle mě místo od místa. Někde jsme neměli tak kvalitní kandidátku a někde ti lidé podlehli přesvědčování Andreje Babiše, že to je nějaké referendum o celostátní politice, což si myslím, že je opravdu nesmysl.

Vystrčil: Babiš nemá dno. A slova o únavě a rodině

Já tady zmíním i kritiku, která na vás včera padala z úst pana Babiše. Řekl, že jste ostudou Senátu a v zahraničí. Jak na taková slova reagujete, když se objeví?

Říkal jsem, že pan Babiš je člen oligarchického establishmentu a je to člověk, který má nekonečně mnoho peněz, který získal miliardy za doby, kterou teď kritizuje. Mě vytýká, že jsem byl zakládající člen Občanského fóra, což je úplně absurdní situace, že mi to vyčítá. A on sám prohlásil, že už ho nebavil uplácet politiky, takže sám půjde do politiky, to je neuvěřitelný! Potom o mě prohlásí, že jsem někde ostudou, to je úplně absurdní a vůbec se mi na to nechce reagovat.

Je potřeba si asi připomenout, že ten člověk se měl dobře i za socialismu, kde byl 5 let někde v Maroku, protože byl důvěrníkem a pak tedy i spolupracovníkem nebo agentem StB. A díky tomu, že byl prověřený, tak mohl být na místě, kde já jsem nemohl být, protože jsem byl jiného původu a žil jsem v jiných podmínkách. Tohle prostě považuji za neuvěřitelnou drzost a naprostý zkreslování toho, jak to vlastně v té minulosti bylo. Je to prostě věc, u které jsem si nedovedl představit, že se toho dožiji. Jak už někdo řekl, Babiš nemá dno. 

Mám tady ještě jednu kritiku, a to z úst prezidenta Zemana. Na TV Prima prohlásil, že je Senát odkladiště neúspěšných politiků, co na to říkáte?

Já nevím, pan Zeman toho v poslední době řekl hodně. Třeba také řekl, že Česká republika, protože má dvoukomorový parlament, tak je výjimkou mezi malými zeměmi. Upozorním, že dvoukomorový parlament má Rakousko, Irsko, Nizozemsko, Belgie.

Na závěr tu mám ještě odlehčení. Sledoval jste onen úsměvný incident, kdy předseda SPD nejspíše omylem vhodil hlas Vašemu kolegovi Jiřímu Růžičkovi?

Ano, to bylo takové legrační. Je dobře, že k tomu odlehčení došlo, protože jsme všichni unavení. Třeba moje rodina teď opravdu prožívá těžké chvíle. Není to úplně jednoduché se tomu nepoddávat.

I během volebních štábu často zaznívalo, že jsou politici unavení a třeba i naštvaní z toho, s jakou agresí a zesměšňováním se setkali. Jak jste se cítil Vy?

Člověk je z toho zklamaný. Nevím, jestli je unavený to správné slovo, spíše jsem takový posmutnělý. Velmi mě to mrzí zejména kvůli mojí rodině a manželce, která to velmi prožívá, prostě nejsme nikdo ze železa, žádný člověk prostě není teflonovou pánví a i mě se to dotýká. Je to těžké období, ale já se teď peru za něco, kde mi to za to stojí. Obecně je to teď nyní o střetu těch, kteří chtějí dělat politiku poctivě a dobře a chovají se slušně proti tomu, kdo má prostě takovou filozofii, že když máte peníze a dobrý marketing, tak se ničeho neštítíte. Máme tu střet s oligarchistickým establishmentem, který reprezentuje Andrej Babiš a mezi lidmi, který prostě v nějakým okamžiku chtěli, aby tady byla svoboda.

Video  Epicentrum - Miloš Vystrčil  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Doporučujeme
ANOrozkradanidotaci ( 27. září 2022 08:49 )

To je blbý jak sám autor.

roxin ( 26. září 2022 05:53 )

havloun

oltec ( 26. září 2022 04:53 )

prochaskanamoste

oltec ( 26. září 2022 04:44 )

když je unaven z toho volebního maratonu tak ať jde pracovat někam do fabriky a prezident řekl jen pravdu že je to odkladište neschopnych je to zbytečné plýtvaný penězi daňových poplatníků tento bezedny chudák

prochaskanamoste ( 26. září 2022 00:36 )

Vyjadřuješ se lživě a v polopravdách. Paní ing. Nagyová se přeřekla (to se tobě v životě nepřihodilo) a ihned se omluvila za přeřek, několikrát to zopakovala, že naopak chce požádat o zbavení imunity, protože ta automaticky naskakuje při složení slibu. NELŽI TU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa