Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vystrčila čeká střet s Babišovu obžalovanou ženu. Nagyová by zvolením získala imunitu

Aktualizováno -
24. září 2022
23:24
Autor: Mii, ČTK, for - 
24. září 2022
16:37

Nejostřeji sledovaný souboj letošních senátních voleb se odehrál v obvodu Jihlava. Stanuli proti sobě současný šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a Jana Nagyová (ANO), bývalá manažerka resortu Čapí hnízdo, která je v kauze dotačního podvodu areálu obžalovaná. Její šéf Andrej Babiš se netajil tím, že ji chce protlačit do Senátu stůj co stůj, snaha ale byla marná. Vystrčil boj ovládl, do druhého kola jde se 45 procenty hlasů.

V obvodu Jihlava kandidovali kromě Vystrčila a Nagyové také Tomáš Nielsen (PRO 2022), Václav Lhotský (SPD), Josef Pavlík (KSČM) a Luděk Růžička (DOMOV).

Babiš a Nagyová těsně před volbami objížděli republiku v jeho karavanu, nevynechali ani Jihlavu, kde bývalá manažerka kandiduje. Načasování ale vyvolalo otázky, jelikož Nagyová i Babiš jsou obžalovaní v kauze Čapí hnízdo a pokud by Nagyová získala senátorský mandát, získala by tím automaticky imunitu a soud by v jejím případě nemohl pokračovat.

Vystrčil měl po sečtení prvních okrsků dokonce přes 50 procent, postupně jeho náskok mírně klesl na 45 procent. Na Jihlavsku byla navíc vysoká volební účast, i když jinak senátní volby příliš netáhnou.

Překvapivá byla slova Nagyové během sčítání hlasů. Pro Českou televizi uvedla, kdyby byla zvolená senátorkou, jako první by vešla do dvěří a požádala o imunitu. „To jsem se přeřekla. Myslela jsem, že požádám o její zrušení. Stres asi působí,“ upřesnila později pro Seznam Zprávy.

„Paní Nagyová se vyjádřila špatně, ona je z toho samozřejmě nervózní, není zvyklá na média a protesty na náměstích. Chtěla samozřejmě říct, že se pokud by uspěla, že se vzdá imunity. Kvůli tomu samozřejmě nekandiduje,“ vzkázal Babiš,

Poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO) ve volebním štábu Blesk Zprávám řekl, že pro hnutí jsou potěšující právě hlavně senátní volby „Samozřejmě záleží na druhém kole, ale víme, jak to v minulosti dopadalo,“ řekl médiím při příchodu do štábu.

„To je super. To je skvělý,“ reagoval následně na informaci, že Nagyová sbírá zatím dostatečně procent pro postup do druhého kola. Dodal, že hnutí udělá vše proto, aby ji podpořilo v boji proti Vystrčilovi. 

Jana Nagyová podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše bojuje s polistopadovým kartelem. „Vystrčil je ostuda Senátu a v zahraničí dělá jen ostudu a je pro nás velká výzva, abychom jej porazili,“ opřel se Babiš do oponenta Nagyové. Podle Babiše neudělal Vystrčil pro Česko nic a není to člověk na svém místě. 

„Jsem rád, že postoupila a že má šanci ho porazit,“ konstatoval. 

Vystrčil vyrazí znovu mezi voliče

„Voličům patří velké poděkování a velká vděčnost, že neuvěřili těm lžím, které o mně šířil zejména Andrej Babiš ať ve formě postů nebo dopisů, které rozesílal všem voličům, a ohodnotili moji práci tak, že postupuji do druhého kola. Velmi si toho vážím a jsme voličům vděčen. Zároveň prosím, aby přišli volit i ve druhém kole,“ řekl Vystrčil.

Kampaň před prvním kolem podle něho vedl za hnutí ANO zejména jeho předseda, Nagyová se takřka neprojevovala. „Kdyby to nebylo tak vážné, tak by mi třeba mé protikandidátky bylo až líto, k čemu se propůjčila,“ řekl Vystrčil. 

Před druhým kolem voleb, které budou za týden, se chce znovu potkávat s voliči a oslovit je i prostřednictvím sociálních sítí. „Plán toho, kde je možné se se mou setkat, vznikne hned zítra (v neděli),“ řekl Vystrčil. Přes povinnosti v Senátu chce následující dny trávit v regiony, kde kandiduje.

Video  Andrej Babiš u komunálních voleb 2022: Takhle volil v Průhonicích. Bez manželky Moniky  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

19:07
25. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste byli s námi během celého volebního víkendu, ale také dnes, kdy se sestavovaly první koalice. Boj o vedení na radnicích  ještě nekončí a stále nás také čeká druhé kolo voleb do Senátu. Další dění můžete sledovat na Blesk. cz v běžném zpravodajství. Přejeme Vám za celou redakci pohodový večer a také spokojenost s Vámi vybraným kandidátem. 

19:04
25. 9. 2022

Za pražskou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude vyjednávat tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí jako hlavní vyjednavač lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po dnešním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček. Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

18:48
25. 9. 2022

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Zobrazit celý online

 

 

Doporučujeme
Jaroslav Skrbek ( 25. září 2022 06:48 )

Ty inženýre s vumlem , žijící z mých daní a na dluh . Ty finančně ***amotná kobliho , co to tu plácáš za ekonomické bludy, kdes ty čísla sebral, ty si neumíš pohlídat ani svůj rozpočet doma , tak se nemontuj do státu . Díky vám je zadlužený stát , obsluha dluhu ( úroky) se zvýšily z 45 na 60-70 miliard , zhoršil se reiting státu ( vyšší úroky). A co nepohnojilo Ano , tak dojebal Putin . Oba dva mají stejné školy a podporovali stejný režim .

Jaroslav Skrbek ( 25. září 2022 06:39 )

Sebrat vám dávky důchody na dluh a volební právo . Nic jiného si socky z Ano v čele s trestaným stébákem nezaslouží . Sekta jak NSDAP za Konrada Henleina v r .1939 .Prostě ovce bez logického uvažování .

denisz ( 25. září 2022 00:56 )

Tak se ukazuje, že už ani v Praze, Brně a jinde útoky na ANO nezabírají. Ze samostatných stran zvítězilo povětšinou hnutí ANO, které je pevně etablováno. Snad oponenti vůči ANO, většinou ne moc přátelští lidé, konečně přestanou se vzteklou nenávistnou dehonestací, neboť to jejich stranám bere hlasy a kazí renomé.

denisz ( 25. září 2022 00:55 )

Nagyová nebyla dobrá volba, oproti Vystrčilovi je slabší a málo viditelná, tedy bez šance. Jo takový formát jako Havlíček, to by zase Vystrčil neměl šanci. Oproti Němcové měl Vystrčil odvahu kandidovat ve svém kraji, to zbabělá Němcová raději ve spolehlivě spřátelené Praze. Doma by neuspěla.

prochaskanamoste ( 24. září 2022 21:59 )

On jeho kámoš, starej Tubera, nebyl o nic lepší, vzdělání nula, z komunistické rodiny, sám půl života komouš, knížku odhodil, co jsem se dočetla, až po hadráku. Ale s tím byla aspoň občas sr.an.da.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa