Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Do cílové rovinky můžeme dospět férově,“ vzkázala Němcová Hamplovi. Podle něj si vytváří mýtus neposkvrněné ikony

Autor: jza - 
6. října 2020
17:29

Kraje již nové složení svých zastupitelstev znají, kdo usedne do senátorských lavic rozhodnou voliči v pátek a v sobotu. V Praze spolu nadále soupeří šest osobností, například Miroslava Němcová z ODS a současný senátor Václav Hampl, který si po prvním kole neodpustil pár ne zrovna lichotivých slov na adresu své soupeřky. Ta mu na to poslala otevřený dopis, kde ho vyzývá k tomu, aby zbytek kampaně proběhl férově a bez osobních útoků.

Zkušená politička Němcová je členkou ODS už od roku 1992, v obvodu č. 27 kandiduje i s podporou TOP 09 nebo hnutí STAN. Volební obvod zahrnuje Prahu 1, Prahu 7 i části Prahy 2 nebo Prahy 6. Zatím to vypadá, že bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny je u voličů favoritkou a chybělo jen málo, aby se stala senátorkou už po první kole, když dostala 48 % hlasů.

Video  „Je to báječný výsledek, jsem nadšená z něj, vděčná všem voličům, kteří mi dali hlas,“ říká v bezprostřední reakci na postup z prvního místa do druhého kola senátních voleb Miroslava Němcová (ODS).  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

„Mýtus neposkvrněné ikony“

Současný senátor a bývalý rektor Karlovy univerzity Václav Hampl dostal zhruba 20 procent a po sečtení volebních lístků si v Deníku N neodpustil pár ne zrovna lichotivých slov na adresu Němcové. Nelíbí se mu, že si podle něj vytváří „mýtus neposkvrněné politické ikony“ a zároveň je dlouholetou členkou ODS, které vyčítá značně konzervativní postoje nebo nedůvěru k EU. Hampla v jeho kandidatuře podporuje KDU-ČSL, Zelení, SEN 21 nebo také hnutí Praha Sobě. 

Kolem Němcové se podle něj vytváří „aureola svaté ženy“, kterou si buduje na tom, že před dvěma lety odešla z inaugurace Miloše Zemana „Připadá mi, že nemá nějaké postřehnutelné priority a furt točí, že odešla z Vladislavského sálu. To já jsem odešel také,“ řekl deníku.

„Pojďme příkladem“

Němcová mu v reakci na to vzkázala otevřeným dopisem, že by ocenila, kdyby zbytek kampaně proběhl bez dalších podobných vystoupení. Píše, že chápe, že volby jsou soutěž, ze které může vzejít jen jeden senátor. „Do cílové rovinky můžeme dospět férově nebo jinak, volba prostředků je na nás. Dovoluji si Vám navrhnout tu první možnost. A to nejenom proto, že si myslím, že je rozhodně lepší, ale i proto, že my dva bychom mohli jít příkladem,“ vzkázala svému soupeři.

Dodala také, že sama se rozhodně nechce vydat cestou očerňování svého soupeře a přeje si, aby jejich souboj ukázal, že politika se dá dělat i jinak, než je běžně v Česku k vidění. Václav Hampl jí na to skrze sociální sítě odpověděl, že si nepřeje nic jiného než rovnou soutěž. „Mohu Vám slíbit, že budu nadále usilovat o férové vítězství, abych mohl dále pracovat ve prospěch ochrany životního prostředí, evropské integrace, dostupnosti vzdělání a kvality života ve městě,“ uvedl.

Kritika kvůli billboardu

Mezi oběma kandidáty to zajiskřilo již před prvním kolem voleb, kdy se v Praze začaly objevovat předvolební billboardy a plakáty. Tehdy se hlavně podporovatelům Němcové nelíbil slogan „Vysoká škola života nestačí“ na Hamplových plakátech. Senátor, který je univerzitním profesorem, tak podle nich poukazoval na to, že Němcová nemá vysokou školu. Ten to však popřel a i ve svém programu zdůrazňuje, že podle něj záleží na každém vzdělání, ne jen na tom vysokoškolském.

Otevřený dopis Václavu Hamplovi

Doporučujeme
Jan Oščádal ( 6. října 2020 17:57 )

volím Hampla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa