Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Suverénní Němcová, Žantovský jde dál, Zemanův hlas nepomohl. Známé tváře se perou o Senát

Aktualizováno -
3. října 2020
21:58
Autor: Jaroslav Šimáček, Jakub Tomek - 
3. října 2020
16:10

Miroslava Němcová (ODS) triumfovala v 1. kole senátních voleb, připsala si 48,56 % hlasů a jen o fous jí uniklo okamžité vítězství. Do 2. kola, které se uskuteční příští týden, jde celá řada známých tváří. Němcová má přitom velkou šanci na úspěch. Senát přitom vede její kolega z ODS Miloš Vystrčil. 2. kolo čeká mj. Michaela Žantovského, ředitele Knihovny Václava Havla, v souboji s ním naopak neuspěl exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), kterého volil prezident Miloš Zeman. Jak vypadají další senátorské souboje?

Miroslava Němcová (ODS) na Praze 1 vyzvala mj. stávajícího senátora Václava Hamla (koalice PS, KDU-ČSL, Z, S21), ale třeba i Piráta Roberta Veverku, ředitele pražské zoo Petra Fejka (za IO) či podnikatele v oblasti cestovního ruchu Václava Fischera (za NEI). A právě dvojice Němcová - Hampl postoupila do 2. kola voleb. Připsali si 48,56 a 20,49 % hlasů.

Němcová zmínila rozpolcenou společnost

Němcová tak ve svém obvodě vyhrála „o parník“. Výsledky vyrazila sledovat přímo do centrály ODS v Truhlářské ulici v Praze.

„Jsem překvapená z té velké podpory, vnímám ji velmi pozitivně. Těší mě to, jsem vděčná občanům, že přišli k těmto volbám navzdory situaci, která je kolem nás, moc si toho vážím. A jak to dopadne pro to druhé kolo, to teď člověk neví,“ řekla Němcová Blesk Zprávám.

„Já jsem byla velmi spokojená s tím, že ta osmička kandidátů se k sobě chovala normálně, považuji tu soutěž za velmi férovou, jsem jim za to všem vděčná a i bych jim touto cestou ráda poděkovala, protože si myslím, že v naší rozseknuté a rozpolcené společnosti každý signál o tom, že spolu přesto, že máme odlišné názory, že spolu můžeme jednat v rámci nějaké politické kultury, je dobrý signál pro občany i pro samotnou politiku. Moc si toho považuji té atmosféry, která byla dosud,“ podotkla k předvolební kampani.

Video  "Je to báječný výsledek, jsem nadšená z něj, vděčná všem voličům, kteří mi dali hlas," říká v bezprostřední reakci na postup z prvního místa do druhého kola senátních voleb Miroslava Němcová (ODS).  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Ludvík: Neúspěch i přes podporu Zemana

Na Praze 5 odvolil v senátních volbách prezident Miloš Zeman, který dopředu avizoval, že podpoří exministra zdravotnictví a šéfa nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka (ČSSD).

Ani tahle podpora prezidenta však Ludvíkovi nebyla nic platná, získal 13,49 % hlasů a z dálky koukal na záda dvojici postupujících. Do 2. kola zamířil Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla, někdejší velvyslanec v USA, Izraeli a Velké Británii a bývalý senátor, který v Senátu seděl po jeho vzniku v roce 1996.  Druhé místo obsadil stávající senátor Václav Láska (Senátor 21). rozdíl mezi ním a Žantovským však byl jen minimální - 37,44 % ku 39,63 %.

Žantovský po příchodu do štábu TOP 09 řekl, že je rád, že lidé k volbám přišli. „Zejména těm starším občanům, kteří si uvědomili navzdory epidemii důležitost voleb a šli volit,“ uvedl. „V obvodě, kde kandiduje současný senátor, to nikdy není lehké. Připravili jsme se na to a zatím se nám to daří,“ dodal Žantovský.

Do volebního štábu TOP 09 v Café Louvre na Národní třídě dorazil kandidát na senátora za Prahu 5 Michael Žantovský (3. 10. 2020) Do volebního štábu TOP 09 v Café Louvre na Národní třídě dorazil kandidát na senátora za Prahu 5 Michael Žantovský (3. 10. 2020) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

„Ukazuje se, že se voliči rozdělili mezi přízeň mě a současného senátora. V příštích dnech příjdou na pořad otázky, kde se třeba lišíme,“ očekává Žantovský. A dočkal se podpory od neúspěšného Ludvíka.

„V tomto případě mě to těší možná i více, že budeme mít nadále v osobě pana Ludvíka úspěšného ředitele motolské nemocnice, kam občas chodím. A pokud se bude skvěle starat o nemocnici a já bych se postaral o Senát, tak to bude dobrá dělba práce,“ podotkl v nadsázce Žantovský.

Jestli prezident Zeman dá ve 2. kole hlas právě jemu, nechce bývalý diplomat hodnotit. „Pan prezident nedává svoje úmysly předem najevo a já mu nebudu vkládat do úst, co udělá nebo neudělá. Počkejme si,“ uzavřel pro Blesk Žantovský.

Syn Smoljaka na cestě k obhajobě

Na Praze 9 se střetl současný senátor David Smoljak (STAN) mj. s vojenským historikem Eduardem Stehlíkem. Ostatní kandidáty převálcovali, Smoljak získal 42,87 % hlasů, Stehlík 30,19 %.

„Mám z toho velikou radost tím spíš, že jsem se voleb účastnil loni také na Praze 9, protože tam dlouhodobě bydlím a pracuji a teď jsem dostal výrazně víc než loni. tak to považuji za docela dobré vysvědčení za ten rok a půl práce. Nicméně je to jen 1. kolo, samozřejmě že všechno se rozhodne ve 2. kole. Je to jak ve fotbale, první poločas je za námi a vše se rozhodne v tom druhém,“ řekl Smoljak Blesk Zprávám.

Do Senátu nastoupil coby náhradník po úspěchu v doplňovacích volbách poté, co křeslo opustila Zuzana Baudyšová kvůli zdravotnímu stavu - Parkinsonově chorobě.

Smoljak nyní okomentoval i volební účast. V jeho obvodu činila 33,46 %. „Já jsem z toho měl trochu obavy, co s tím covid udělá. Už při kampani jsme viděli, že lidé jsou trochu ostražitější, třeba před rokem se se mnou mnohem častěji bavili zvlášť senioři, kteří se mnou mluvili dost často. Teď bylo přece jen vidět, že jsou takoví obezřetnější, tak byl trochu otazník, jak to s tou účastí bude. Mám radost, že je relativně velice slušná. Doufám, že to vydrží i do 2. kola,“ dodal.

Dienstbier i Jandák čelí neúspěchu

V Pelhřimově po sečtení se coby kandidát pro 2. kolo ukázal místopředseda a bývalý šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD), získal 31,22 % a ve 2. kole ho po zisku 23,54 % vyzve Jaroslav Chalupský (Svobodní). Naopak další muž spojovaný v minulosti se sociální demokracií, dnes kandidující za ANO, tedy exministr kultury a někdejší herec Vítězslav Jandák začal brzy na konkurenty ztrácet. A skončil až čtvrtý se ziskem 12,09 %.

Video  Miloš Zeman dorazil k volbám do Senátu  - Blesk
Video se připravuje ...

Do 2. kola má našlápnuto kandidátka v Kladně Pirátů Adéla Šípová (40), advokátka a matka pěti dětí. Po sečtení 99 % měla 17,79 % hlasů. Naopak na neúspěch to vypadá v podobě poslankyně KSČM Miloslavy Vostré
 (6,01 %). O 2. kolo naopak bojuje exministr zemědělství a poslanec Petr Bendl (ODS) , který měl 14,12 %, ze hry je exministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), který dosáhl na pouhých 8,8 %.

Poslanec ANO Mašek: Přesun do Senátu?

V Hradci Králové se do senátního souboje pustil poslanec Jiří Mašek (ANO), doktor, bývalý šéf záchranky v Královéhradeckém kraji a také účastník předvolební debaty Blesku o zdravotnictví před krajskými volbami. Ve svém obvodu vyhrál se ziskem 19,51 % hlasů před Janem Holáskem (HDK+TOP+SE+Z+LE) se ziskem 16,91 %.

Ve Žďáru nad Sázavou do 2. kolo míří místopředseda ČSSD Michal Šmarda, který zažil horké chvilky v době, kdy ho prezident Miloš Zeman odmítal jmenovat na post ministra kultury. Šmarda získal 25,28 % a dle 99 sečtených procent hlasů skončil druhý za kandidátem KDU-ČSL Josefem Klementem (31,01 %).

„Řež“ v Brně

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (Zel, Sen21, Ideal) se o hlasy voličů uchází v obvodě Brno-město, po sečtení 99 % hlasů je druhá (17,95 %), vede lékař Roman Kraus (ODS, TOP 09) se ziskem 21,81 %

Přes desetiprocentní hranici se přehoupli i poslanec ANO a lékař Karel Rais a zakladatel Pirátů Jiří Kadeřávek, 1. kolo voleb však pro ně bude patrně konečnou.

Obhájit své senátní křeslo se ve 2. kole patrně pokusí senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL), která zvítězila v Přerově a také senátor Tomáš Goláň (Senátor 21), který ve Zlíně uzmul 32,53 % hlasů.

Na vítězství v 1. kole aspiruje podnikatel Ivo Valenta (za Soukromníky) v Uherském Hradišti, po sečtení 99 % hlasů si připsal 31,24 % a těsně předskočil kandidáta KDU-ČSL Josefa Bazalu (30,92 %).

Rovnou zvolen by přitom mohl být lídr pelotonu kandidátů v Děčíně senátor Zbyněk Linhart (STAN + SLK), který po sečtení 100 % hlasů přesáhl jako jediný z kandidátů napříč Českem 50 % hlasů od voličů - díky zisku 52,77 %.

Video  Koronavirus, návrat roušek a platy lékařů: Zdravotnická debata Blesku zmínila i strach Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Doporučujeme
krdasseneda ( 4. října 2020 12:42 )

konor ty moc velký myslitel nebudeš že , spíše takový malý tichý komunista a ucintaný ťul,pas.

krdasseneda ( 4. října 2020 12:25 )

staryblb: Doufám že si při sraaaaní sundáš i trenky, troubo.

krdasseneda ( 4. října 2020 11:15 )

Tož se pochlub která pomocná škola tě vyvrhla mezi lidi.

krdasseneda ( 4. října 2020 11:13 )

*** : Ty a myslet, máš vůbec čím provádět tuto činnost ?

krdasseneda ( 4. října 2020 11:11 )

Ty jsi toho nikdy moc nečetl, to je tvůj problém.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa