Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EET se po volbách změní? Ústupky už plánuje i otec evidence Babiš

Autor: Jakub Veinlich - 
8. září 2017
05:00

Klíčový projekt Andreje Babiše coby ministra financí – elektronická evidence tržeb (EET) – se po volbách zřejmě změní. Usilovat o to chce i samotný Babiš. Většina ostatních stran mu v tom navíc ochotně pomůže. Politici to potvrdili i v debatě Blesk Volební souboj 2017. Na projekt EET je přitom navázaná třeba i takzvaná účtenková loterie, která má odstartovat v říjnu. 

V letošním roce má EET podle odhadů náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové přinést do státního rozpočtu 4,3 miliardy korun. Celkově by elektronická evidence tržeb měla po startu všech fází v roce 2018 vydělat do státní pokladny zhruba 18 miliard ročně. Takové odhady měla Schillerová v loňském roce, kdy byl v čele rezortu ještě Andrej Babiš. Po volbách ale může být všechno jinak.

Vlajková loď Andreje Babiše změní po volbách nejspíš směr. Což naznačil i samotný kormidelník, tedy Andrej Babiš.

„Mohu prozradit prodej vánočních kaprů, při řádném nahlášení předem, že se nebude evidovat,“ prohlásil už v červnu Babiš a nastínil nakročení k prvním změnám. Hnutí ANO si je dokonce napsalo do programu před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny. To potvrdila v Blesk volebním souboji 2017 i jednička jihočeské kandidátky Babišova hnutí Radka Maxová

„Jsme proti rušení EET a chceme udělat úpravy,“ odpověděla poslankyně hnutí ANO v rámci diskuse na otázku, jak by poslanci hlasovali ve Sněmovně, kdyby jim po volbách doputoval na stůl návrh na úplné zrušení EET.

Pokud bude ANO ve vládě, chce prosadit výjimky pro živnostníky s obratem do půl milionu, kteří platí takzvanou paušální daň. Ochotně by mu v tom pomohla většina stran, které dnes sedí v Poslanecké sněmovně a jejichž zástupci se účastnili prvního Blesk volebního souboje 2017 s názvem Peněženka.

„Proti rušení s úpravou a zrušení třetí a čtvrté fáze a revize prvních dvou. To znamená ne pro plošné zrušení,“ reagoval místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek na dotaz moderátorky, jak by hlasoval, kdyby se rozhodovalo o zrušení EET.

„My bychom byli pro revizi, nikoli zrušení,“ prezentoval v rámci debaty názor KSČM její místopředseda Jiří Dolejš. Bez úprav by nechala EET dál žít jen ČSSD – její postoj hájila místopředsedkyně strany Michaela Marksová.

Na hlasování o zrušení EET se naopak těší pravicové opoziční strany. „My to dlouhodobě tvrdíme, že bylo chybou ji zavést. Takže bychom ji zrušili,“ řekla ve studiu Blesk.cz místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová a stejný postoj hájil i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„S radostí bych hlasoval pro zrušení celého systému EET – s radostí,“ rozesmál všechny přítomné Stanjura. ODS má dokonce zrušení EET jako jednu z podmínek pro případnou účast v příští vládě.

EET začala platit loni v prosinci a finanční správa za devět měsíců jejího fungování udělala přes 55 000 kontrol a rozdala pokuty za 15 milionů korun. Celkem 8 provozoven kvůli pochybení navíc v rámci celé republiky uzavřela.

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Už v březnu příštího roku má přitom začít platit třetí fáze EET. Týkat by se měla stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí. A elektronické kasy si budou muset pořídit také prodejci na farmářských trzích, stejně jako účetní, advokáti nebo lékaři. Od června příštího roku se pak do systému mají zapojit vybraní řemeslníci, automechanici, elektrikáři nebo pojišťováci.

Účtenkovka už v říjnu

EET má přitom podpořit také losování účtenek v rámci celonárodní loterie Účtenkovka. Termín jejího startu přitom ministerstvo několikrát odkládalo a posouvalo. S barevným logem za téměř 100 tisíc korun by měla nakonec odstartovat ještě před volbami, na začátku října. V příštích dnech proto ministerstvo chystá velkou reklamní kampaň.

Každý měsíc bude provozovatel loterie losovat celkem 21 025 výher v hodnotě 5,4 milionu korun. První vylosovaný získá milion korun. Druhá v pořadí dostane auto za 400 tisíc, třetí výhra má činit 300 tisíc, čtvrtá výhra 200 tisíc a pátá výhra 100 tisíc korun.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

EXKLUZIVNÍ PRŮZKUM VOLEBNÍCH PREFERENCÍ 2017 ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ondra.dos ( 10. září 2017 22:50 )

Místo zaplevelení EET dalšími výjimkami by se Babiš už konečně mohl propracovat ke zjištění, že by bylo nejlepší tento byrokratický nesmysl zrušit.

aleksandra ( 8. září 2017 23:23 )

EEt je blbost, která vůbec neměla být zavedena. Zavedl to bývalý ministr financí Babiš, který je nyní podezřelý pro daňové podvody. Není to paradox? Tak snad se to aspoň podaří po volbách zrušit! Zase další peníze daňových poplatníků šly vniveč.

gabreta ( 8. září 2017 12:02 )

Otec EET Babiš, chtěl udělat výjimky a nebo paušální platby hned, ale soudruzi z koalice ČSSD a KDU-ČSL mu je shodili ze stolu! To by si ale museli opoziční politici a novináři honící senzace, museli chtít vzpomenout!

sores ( 8. září 2017 11:05 )

Recenze jsou vážení na PRD!!! proč nevyrazíte na HRAD a neukážete vládě svou nespokojenost! Mlčení je přeci souhlas!!!! Politici a zákonodárci to neví že je 70% čechů nespokojeno protože je v ulicích naprosté ticho klid. Denně ukazují TN demonstrace tisíců lidí v jiných státech co se nebojí a vyrazí do ulic. I malé vítězství je vítězství,vláda má sloužit lidu a ne lid vládě.Češi jsou velmi apatická rasa,nějak bylo nějak bude,že!!

marnican ( 8. září 2017 07:30 )

Měli by tam být strany typu REALISTÉ a Svobodní, to by byl hukot.... takhle budeme v tom bordelu žít ještě léta.EET lidové veto jak říká Robejšek. Hlas lidu hlas boží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa