Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Textař Katapultu žaluje zelené: Ukradli mi šlágr

Stranu zelených při výrobě bilboardu autorská práva nezajímala
Stranu zelených při výrobě bilboardu autorská práva nezajímala  (Autor: Strana zelených)
Autor: gib - 
22. května 2010
06:16

A co děti? Mají si kde hrát? Legendární text skupiny Katapult se stal jedním z hlavních volebních hesel Strany zelených v Ústeckém kraji. Textaři písničky ale za autorská práva nezaplatila strana ani korunu. Přestože mají zelení volební heslo Nebojíme se a nekrademe, slavný hit se ukrást nerozpakovali.

„Je to sprosté příživnictví, zneužili můj text ke své kampani, a tím mě poškodili, protože já se s jejich programem rozhodně neztotožňuji,“ zlobí se textař Ladislav Vostárek (64). Jeho písnička »Až« byla nejoblíbenější skladbou roku 1979, která přivedla Katapult ke Zlatému slavíkovi. Dodnes se hraje na diskotékách.

Zpívá se v ní o tom, co bude s dětmi v budoucnosti bez stromů, nerostných surovin, »až se všichni přestěhujem do obrovských měst«. Ekologicky založeným zeleným šel text písničky přímo na ruku. Autorská práva je ale nezajímala. Vostárka tak připravili o statisíce, proto na ně podá žalobu! Zelení se brání. „Právník už to řeší, věřím, že se s panem Vostárkem nějak domluvíme,“ řekl šéf zelených Ondřej Liška. Vostárek ale jejich honorář 10 tisíc nepřijal.

d.d.r. ( 24. května 2010 13:58 )

Tak nám to zraje, soudruhu z RaJe, na konci Máje vstoupíš do ráje! Mávátko vlaje z každého kraje. Jsi naše JEDNIČKA a nás je DOST! Tak nám to zraje, soudruhu z RaJe, na konci Máje vstoupíš do ráje! Soudruzi z Ústí na Hrad tě vpustí. Těm, co ti nefandí, rozbijem nos! Krásný úděl máme dnes. Volit Jyrku, tvrdou pěst! Kráčet k urně, před očima vuřt. Zvládnout vládnout není žádnej kumšt! KARAOKE zde: http://www.youtube.com/watch?v=wTGTGB0jsBk

slavka ( 23. května 2010 18:58 )

Ať si myslím o zelených co chci, tak uvedené slovní spojení v souvislosti s jejich volebním programem dává smysl. Bez ohledu na to, jestli někdo někde už toto spojení použil. Protože nejde o žádnou převratnou věc, ale běžnou větu, jakých říkáme spousty. Kolik slov musí být a jakým způsobem spojeno dohromady, aby si na ně někdo činil nárok??? Za chvíli si někdo udělá autorské právo na slovo "voda" a budeme všichni platit poplatky za to, že to někde použijeme. Nebo si ČSSD patentuje práva na ornažovou barvu a všechno, co je oranžové, bude podléhat poplatkům... Trochu zcestné uvažování, ne? Navíc Katapult má v písničce: "A co děti, mají si kde hrát?", kdežto SZ se nejprve ptá na děti: "A co děti?" a teprve v další větě: "Mají si kde hrát?", takže to není totéž ani formálně.

honza1965 ( 22. května 2010 16:09 )

Ty seš ale mimoň. Něco udělám a dostanu za to zaplaceno. OK Něco udělám, dostanu zaplaceno a chci ještě paníze za to, že se na to někdo může podívat, nebo si to poslechnout = sprostý vyžírkovství.

jarda304 ( 22. května 2010 14:30 )

hele potřebuju vymalovat, jistě příjdeš zadarmo - nebuď trapnej s placením

jarda304 ( 22. května 2010 14:29 )

zelení vytahali z kapes lidí miliardy za nesmysly - mosty pro medvědy na dálnici, řepka, solární panely atd. atd. Okrádají lidi kde můžou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa