Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Voliči v komunálních volbách: Nechceme kmotry!

Autor: Tomáš Brych, Pavel Ryšlink, Vlaďka Hradská, jaj - 
17. října 2010
16:45

ODS ztratila většinu měst v Česku. Tak občané rozhodli v komunálních volbách. Karlovarské losovačky, kšefty s pozemky, liberecké lyžařské šampionáty a další šmelina smetly vedení radnic. Voliči při rekordní účasti přes 48% chtěli změnu. Ve volbách se opět zvedli Lidovci, kteří se na jaře nedostali do Poslanecké sněmovny. Triumfovali hlavně na Moravě. Tratili i komunisté ve svých tradičních městech - Bruntálu nebo Karviné.

Praha se otřásla v základech, tradiční bašta ODS změnila barvu. Zvítězila zde nová parlamentní strana TOP 09 se svým kandidátem na primátora Zdeňkem Tůmou, který si hlavní město bere na triko. Topka získala 26 mandátů a otázkou zůstává, s kým půjde do koalice. Nabízí se velká pravicová koalice s ODS, se kterou by získala 46 křesel z celkových 63.

Ale zrovna tak se může spojit se sociální demokracií, která ve volbách získala 14 křesel. A je to opravdu možné, protože triumf TOP 09 vychází právě z nechuti k pražské ODS a jejímu vládnutí pod taktovkou Pavla Béma. Občané berou demokracii do svých rukou a dávají svým zastupitelům vědět, co si o nich myslí.

Zdeněk Tůma každopapádně chystá v Praze radikální čistky. Kandidát ODS Bohuslav Svoboda prohlásil: "S Tůmou bych v Americe šel krást i koně." Volič přesně neví, co si pod tímto výrokem má představit. Buď Svoboda věří bezmezně jeho charakteru a schopnostem, nebo mu podlézá. Uvidíme.

Morava v trendu změny

Triumf socialistů na severu Moravy, krach ODS a obroda KDU-ČSL. Tak rozhodli voliči na Moravě v komunálních volbách. Překvapením je úspěch TOP 09 ve Zlíně a především pád komunistických bašt – Bruntálu a Karviné.

Ostrava se zahalila do oranžové barvy. Primátor Petr Kajnar (ČSSD) tak zřejmě povede město v dalších čtyřech letech. Dosavadní koaliční partner – ODS – propadl. Ale pravděpodobně zůstane částečně u moci. Třetímu sdružení Ostravak nejspíš zbydou opoziční lavice.

Vítěz voleb nemusí nutně vládnout

Socialisté slaví triumf také v Brně a Olomouci. V obou městech je ale čeká dlouhé vyjednávání o koalici. „Bohužel nám chybí jeden mandát k lepší vyjednávací pozici,“ řekl lídr kandidátky ČSSD v Olomouci Jiří Rozbořil. Pravicové strany totiž mohou vytvořit většinu. Pravděpodobnou variantou je ale i pokračování velké koalice s ODS a KDU-ČSL.

Podobná situace je v Brně. Primátor Roman Onderka dovedl ČSSD k vítězství, ale může se ocitnout ve stejné situaci, jako před čtyřmi lety ODS. Ta tehdy sice vyhrála, ale vládnoucí koalici postavili socialisté.

Čunka vytáhli voliči nahoru

Lidovci na Moravě zažili úspěšný víkend. V součtu všech obcí se stali po nezávislých uskupeních nejúspěšnější stranou na Vysočině, jižní Moravě, Zlínském i Olomouckém kraji. Velký návrat slaví ve Vsetíně bývalý starosta a pozdější ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Z šestého místa kandidátky ho lidé preferenčními hlasy vytáhli mezi pět postupujících.

I neparlamentní strany se dostaly vysoko

Největší podporu sklidila v menších obcích nezávislá uskupení. Ale ta se prosadila i ve větších městech. V Českých Budějovicích dokonce Občané pro Budějovice zvítězili s velkým náskokem. Mají 15 křesel, tedy o pět více než druhá ČSSD. Exprimátor Juraj Thoma tak slaví návrat. V květnu ho vyštípali kolegové z ODS ze strany i vedení radnice.

Obdobná situace se odehrála i ve Strakonicích. Starostu Pavla Vondru kolegové ze strakonické ODS vyštvali. Výsledkem bylo založení sdružení Slušnost a jistoty pro Strakonice a největší počet získaných hlasů. Lidé tak dali najevo, že nestojí o kmotry ODS v regionech, ani o jejich vazaly.

Voliči mluvili jasně: "ODS, končíte!"

Po 11 letech skončil primátor Liberce Jiří Kittner (ODS). Nezachránil ho ani volební videoklip, ve kterém mu zpívala Kateřina Neumannová zasypávaná šustícími bankovkami. Těsně o jeden mandát ho porazilo sdružení Změna pro Liberec.

Podobně dopadla koalice ODS a ČSSD v Karlových Varech. Radnice spojené s pochybnými zakázkami dostaly padáka. Sociální demokraté ovšem zůstanou mnohde u moci. Zatímco dříve se paktovali s ODS, nyní budou důležitou silou pro nezávislá sdružení.

petrpan ( 18. října 2010 14:16 )

S tím bych i souhlasil. Zajímavý názor, možná to tak bude. Každopádně mě žádný kníže nenalákal (jako mnoho jiných...) ani Véčkaři ne. TOP, ODS, VV nikdy volit nebudu. Nikdo není dokonalý, ale volím roky ČSSD-taky mi spousta věcí vadí, ale v součtu to vychází nejlépe.

andik.ha ( 18. října 2010 12:23 )

Ještě něco, Kalousek už před dvěma lety chtěl založit stranu, dva roky scháněl peníze to není že se rozhodne a všichni si sednou na zadek. Vyjednával s velkýma firmama atd. To je lobistický boj. Když už to měl po kupě věděl, že on jako člověk je bohužel svým způsobem pro veřejnost nedůvěrohodný potřeboval tvář která tu stranu povede, komu budou lidi věřit tak pan Schwanzeberg. On nepotřebuje peníze. Na konci života bude jako správný šlechtic dělat mezinárodní politiku, bude dělat něco co má pro něj prestiž. A může kdykoliv odejít. Pak kmotři odrovnali Topolánka protože už měli zainvestováno jinam a vstoupila na scénu nová strana TOP 09.

andik.ha ( 18. října 2010 12:14 )

Kmotři už jsou dávno v TOP 09, proč myslíte že ODS ztratila, ty peníze tečou jinam. Oni už ty co to platí to mají dopředu spočítaný do koho a čeho investují. Doku bude politika taková, že budou lidi po volbách slavit v žlutých lázních a jiných společnostech. A to že to je průhledné to investování a darů do stran. Jsou to velice dobří manageři, chytří lidé s právnickými firmami za zády a i ty se těžko nechají zavřít. TOP 09 se zaměřila na Prahu, tam ty firmy budou stavět kupovat pozemky a vily.... je to lobistický bahno ta naše politika

inflame ( 18. října 2010 10:29 )

Teda to je opravdu ostuda, někomu takhle zkomolit jméno a ještě to dát na net. Já žádného pana Pavla Vondru neznám. Pokud vím, tak už 12 let je Strakonicích starostou pan Vondrys.

Shelby16 ( 17. října 2010 22:27 )

Kmotry do politiky NEBRAT ! 1 kmotr na sebe váže další kmotry a také tuneláře a šejdíře, prostitutky a pasáky a přitom nikdo z nich neplatí daně ! My voliči nejsme hloupé ovce !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa