Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Socani vyhlásili útok na Senát. Podaří se jim to?

Tuhý boj o Senát svede i Přemysl Sobotka.
Tuhý boj o Senát svede i Přemysl Sobotka.  (Autor: David Malík, Ladislav Křivan, Michal Šula)
Autor: map, jos - 
16. října 2010
22:54

Karty jsou rozdány. Ani jeden kandidát v prvním kole senátních voleb nezískal nadpoloviční většinu hlasů. A tak o 27 senátorských křesel bude v druhém kole usilovat 22 kandidátů ČSSD a 19 kandidátů ODS.

Do přímého souboje se dvě nejsilnější strany dostaly ve 13 obvodech. Jde o hodně. Jestli se sociálním demokratům podaří získat 12 křesel, může tato oranžová hráz podstatně brzdit reformní škrty vládní koalice.

V mimořádně důležité hře o Senát byla vyhrocená situace: ODS mohla jen ztratit a ČSSD pouze získat. Sociální demokraté totiž v nynějších volbách do třetiny horní komory neobhajovali ani jedno křeslo, zatímco občanští demokraté mohli ztratit až 18 senátorů, mezi něž se počítá i nezávislá Liana Janáčková. Ta také do 2. kola voleb jako nezávislá postoupila.

Do druhého kola senátních voleb, které budou v pátek a sobotu, postoupilo ještě 5 kandidátů TOP 09 a 3 lidovci. Po jednom želízku v ohni budou mít Severočeši.cz a Věci veřejné, pro které je to velké zklamání. Voliči to nejvíc spočítali Lucii Talmanové, která tak na Kutnohorsku propásla šanci na senátorské křeslo pro ODS. Naopak šokem je asi to, s jakou převahou postoupil hejtman Jaroslav Palas (ČSSD), který stále odmítá vysvětlit, kde vzal desítky milionů na stavbu penzionu v Ludvíkově na Bruntálsku.

O co jde v Senátu?

* Pokud Senát zoranžoví tím, že ČSSD získá 12 senátorů, může brzdit prosazování vládní reformy

* Jde o volbu prezidenta, silná ČSSD v Senátu vyváží pohodlnou většinu vládní koalice ve Sněmovně, prezidenta totiž volí obě komory dohromady

*Senát musí schválit ústavní soudce – ti pak mohou rušit zákony a třeba i volby, jak se stalo loni

*Souhlas Senátu je nutný i v jakýchkoliv změnách volebních pravidel

* Změny ústavy, jako je třeba přímá volba prezidenta či imunita politiků, nemohou platit bez schválení dokonce ústavní většiny v Senátu (49 křesel)

*Pokud Senát nevysloví souhlas, nelze schválit žádnou mezinárodní smlouvu či vyslat vojenské mise

 

VÝSLEDKY KOMUNÁLNÍCH VOLEB 2010 ZDE!

VÝSLEDKY SENÁTNÍCH VOLEB 2010 ZDE!

ambree ( 17. října 2010 21:46 )

Tak mnoho štěstí přeji ČSSD, aby vyhrála v 2.kole senátních voleb co nejvíce křesel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa